Bovenste foto 2

Creativiteit in Harmonie: Reflecties uit Asahikawa

Asahikawa, Japan — Terwijl WONDER Creativity Festival volop triomfeerde in Kortrijk, vond in Asahikawa, UNESCO Creative City of Design in Japan, de UNESCO Design Cities Conference plaats. Meer dan 50 vertegenwoordigers van 25 designsteden uit alle hoeken van de wererld participeerden in deze conferentie. DRK was er bij!

144
295

Asahikawa, heeft op ons allen een onuitwisbare indruk achtergelaten. We hebben de creativiteit van deze stad en haar harmonieuze relatie met de natuur ervaren. De belangrijkste industrie in de stad en regio is bosbouw en meubelmakerij. Dat konden we o.a. bij Conde House aan den lijve ondervinden.

333

Een van de meest memorabele momenten was ons bezoek aan het Shinto-Shrine. De architectuur van dit heiligdom staat als een bewijs van het design-erfgoed van de stad. Tijdens het bezoek ervaarden we er de Japanse cultuur, vol respect en harmonie. Het hielp ons herinneren aan het belang van het leven in vrede met elkaar en met onze wereld.

425

Deze boodschap echoot het fundament van UNESCO en de Verenigde Naties, organisaties die zijn ontstaan uit het verlangen naar vrede na verwoestende conflicten van het verleden. Het principe dat vrede in de geest van mensen moet worden geconstrueerd, blijft vandaag de dag net zo belangrijk.

De conferentie bundelde een mix van uitwisselingen van cultuur en design-expertise. Van het deelnemen aan discussies over best practices tot het verkennen van innovatieve designbedrijven. Zo hebben we een dieper begrip van Japan ontwikkeld. Met Designregio Kortrijk presenteerden we best practices als Deep Dive, 5X5 en K-TOTEM.

We deden inspiratie op over inclusief ontwerpen via de methodiek “Universal Design” uit Seoul. We debateerden over hoe we het UNESCO Creative Cities Netwerk kunnen inzetten om internationale handel te stimuleren. We wisselden ook businessmodellen uit van design festival.

Image 15

Deze conferentie was meer dan alleen een leermoment; het was een stap naar het bevorderen van wereldwijde samenwerkingen door wederzijds respect en creativiteit.

Dit werd prachtig samengevat in de boomplantactiviteit. Terwijl we bomen plantten, symboliseerden we onze toewijding aan een duurzame toekomst, geworteld in de waarden van design en natuur die Asahikawa dierbaar zijn. Deze bomen zullen groeien, en misschien zal over vijftig jaar iemand op een stoel zitten gemaakt van het hout dat we in deze week samen hebben geplant.

512

Asahikawa nam een ware leiderschapsrol op voor het design cities netwerk van UNESCO. Ze presenteerden hun manifesto dat stelt dat we niet zonder de natuur kunnen en welke rol we als organisaties, steden en bedrijven kunnen spelen om via design met respect in onze natuur te leven, te wonen, te werken, etc.

We danken de stad Asahikawa om ons met uiterste gastvrijheid te ontvangen. De contacten die we konden leggen zullen leiden tot nieuwe samenwerkingen, en de design declaration nemen we graag mee in onze toekomstige strategie.

Met dank aan de Vlaamse UNESCO Commissie en Flanders Investment & Trade.