Architect Christian Kieckens 1951 2020 c Design Museum Gent

Architect Christian Kieckens overleden

Vorig weekend is architect Christian Kieckens onverwacht overleden.

Christian Kieckens behaalde zijn diploma architectuur in 1974. Vanaf dan speelde hij een belangwekkende rol in de architectuurwereld in België, niet alleen als architect en pedagoog maar ook als gangmaker in de kunst en cultuur. Hij won de Godecharle Prijs voor Architectuur (1981) en de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur (1999).

Door de manier waarop Kieckens taal, filosofie, beeldende kunst en architectuur wist samen te brengen, kan hij worden beschouwd als de reïncarnatie van de renaissancearchitect. Als mede-oprichter van de Stichting Architectuurmuseum legde hij de basis van de huidige, rijke en diverse architectuurcultuur in Vlaanderen en België.

Met zijn heengaan verliest de architectuurwereld een belangrijke mentor en rijke persoonlijkheid. Via zijn oeuvre zal hij ons blijven toespreken.

(bron)

In onze regio werkte Christiaen Kieckens mee aan de uitbreiding van Kortrijk Xpo, meer bepaald introduceerde hij het concept "Rambla", een centrale brede gang zodat een betere configuratie en bereikbaarheid mogelijk werd. Meer hierover op onze Architectuurkaart. Daarnaast ontwierp hij ook een interventie in de hal van het Interieurhuis in Kortrijk.

Veel sterkte aan de familie en nabestaanden.