5 X5 Kaunas Jonas Verbeke LR 27

5X5® Kaunas resultaten

Vorig jaar werden 5 5X5® innovatietrajecten opgestart in Kaunas, Litouwen. Een Litouws bedrijf werd gekoppeld met een ontwerper om samen - in één jaar tijd - een nieuw product te lanceren. 2 van deze bedrijven werden gematcht met Vlaamse ontwerpers. Ontdek alle resultaten hieronder!

Het resultaat van deze samenwerkingen werd in oktober 2022 in Kaunas gepresenteerd in de expo Stories Of Product Innovation: from Kortrijk to Kaunas.

5 X5 Kaunas Jonas Verbeke LR 6

LEAF

Bart Van houcke van Studio Achoo ontwierp voor IDDO Furniture een collectie buitenmeubilair: LEAF.

"Inspired by the perfection of nature forms, commonality and distinctiveness of the Sun and the Moon, harmony, and change – it is a merger and a play of two countries, two cultures.

Objects complement each other and create different compositions in different combinations. They fulfill both small balcony furnishing and space of home terraces."


Een collectie buitenmeubelen geïnspireerd op de overeenkomsten en verschillen tussen de vormen van de natuur - de zon en de maan, duurzaamheid en eeuwigdurende beweging. Het is een samensmelting en spel tussen twee landen, twee culturen. Door elkaar aan te vullen creëren de meubels verschillende combinaties en composities. Ontworpen voor balkon- en terrasruimten.

De collectie is gemaakt van roestvrij staal, dat zijn rol speelt en de platte, gebogen, ronde of hoekige vormen van de LEAF-collectie perfect belichaamt.

5 X5 Kaunas Jonas Verbeke LR 25

Bedrijf: IDDO slow living
Het merk IDDO slow living wil lokale ambachten, tradities en culturele identiteit promoten en in het moderne leven van vandaag brengen. Ze maken meubels en woonaccessoires van natuurlijke materialen die een weerspiegeling zijn van oude tradities en hedendaagse levensstijlen. Een familiebedrijf gerund door de oprichtster en creatief directeur Ieva Dorelaitienė en haar man Darius Dorelaitis, die verantwoordelijk is voor de productieprocessen.

Vanaf het begin hebben we de productcollecties zelf gecreëerd, maar nu zijn we blij en trots om samen te werken met internationale, innovatieve ontwerpers en hun producten of productfamilies te presenteren. De ruimte waarin wij leven of onze tijd doorbrengen is zeer belangrijk voor onze emotionele harmonie. De kern van IDDO's filosofie gaat over dagelijkse rituelen, authentieke relaties en onderlinge verbondenheid. Wij bewonderen essentialisme als een manier van leven en de filosofie van het dagelijks leven - minder dingen, maar dingen die elke dag vreugde brengen en essentiële elementen zijn van een aangenamer en bewuster leven.


Ontwerpers

Bart Van Houcke is een productontwerper uit België. Ik studeerde en volgde een opleiding in productontwerp, werkte een tijdje in multinationale Belgische bedrijven en richtte in 2014 mijn eigen ontwerpstudio op, Achoo studio, en werk nu zelfstandig voor verschillende bedrijven die mijn ervaring als productontwerper aanvaarden.

Rūta Lendraitytė Utalla
Ik ben een Litouwse ontwerper werkzaam in interieur, mode en product design, ik ben afgestudeerd aan de Vilnius Academy of Arts met een Master in Design. In de designwereld heb ik verschillende originele collecties gecreëerd en bijgedragen aan vele creatieve projecten. Momenteel ben ik de ontwerper van het merk IDDO. Na het winnen van het mode-evenement "Mados injekcija" ben ik lid geworden van de Litouwse gemeenschap van professionele ontwerpers, en ik ben ook lid van de Europese ontwerpgemeenschap ADC*E.

Iddo 1Iddo 2

WOOLF

Heren Loebas ontwikkelde voor From.It een collectie Litouwse souvenirs: WOOLF.

"We hebben de ijzeren wolf ontworpen als een moderne benadering van de mythische figuur. Door het te combineren met de ruwe randen van het brutalistische Negende Fort Memorial en de geometrische vormen van de modernistische architectuur, versmelt het harmonieus Vilnius en Kaunas met elkaar."

5 X5 Kaunas Jonas Verbeke LR 23
311566449 774133284017864 1595581323446345235 n311584102 774133050684554 7580731638847893411 n
5 X5 Kaunas Jonas Verbeke LR 195 X5 Kaunas Jonas Verbeke LR 10

WARMER

Capsule collectie mode accessoires ⎼ verwarmend, transformeerbaar, waterdicht en zichtbaar 's nachts. Duurzaam, gemaakt van restmaterialen van het bedrijf. Elke keer anders, exclusief en uniek.

Bedrijf: Barker Textiles
"Barker Textiles" is een hoogwaardig bedrijf dat woningtextiel produceert en B2B-dienstverlener is. Het bedrijf staat niet alleen bekend om zijn hoogwaardige wollen en katoenen dekens, maar ook als flexibele partner bij de uitvoering van ideeën van klanten. Van ontwerpschets tot verpakking en zelfs efficiënte wereldwijde logistiek.

Diverse soorten wollen en katoenen dekens, gecertificeerd als Woolmark, Oeko-Tex Standard 100 Class I. Zich bewust van de waarde van de gebruikte materialen, streeft het bedrijf ernaar efficiënt te werken en zelfs het productieafval te benutten. De eerste stappen in deze duurzaamheid zijn gezet door het gebruik van garens van geregenereerde wol, gemaakt van één soort productieafval. "Het 5X5 Kaunas project inspireerde de eerste stappen in een nieuwe ontwerprichting en de creatie van een capsule modelijn - accessoires met gerecycleerde wol.

Vida Strasevičiūtė

Ik ben een duurzame modeontwerpster. Duurzaamheid en circulariteit in de kledingindustrie zijn mijn belangrijkste interesses tijdens mijn masterstudie en werd voortgezet met de ontwikkeling van het merk Upcycled by LT. De samenwerking met Barker Textiles voor dit project heeft me geholpen om mijn kennis en vaardigheden op een bredere schaal te ontwikkelen, een duurzame productielijn voor de toekomst te plannen en zelfs om deel uit te maken van het bedrijf - ik ben momenteel Development Manager van het bedrijf.

5x5 Barker Textiles mados kapsule Warmer Transformer scaled

CHINA CHALLENGE

Een hulpmiddel om de ontwikkeling van de voedselexport te bevorderen - een B2B-verkoopsimulator voor het exporteren van producten van Europa naar Azië. Ontwikkeld op basis van meer dan 1000 succesvolle transacties en kennis van de lokale cultuur en leefgewoonten. Om handel op lange termijn met Aziatische markten te verzekeren.

Bedrijf: LITAO Consultancy Group
LITAO werd in 2015 opgericht door Lina Bartuseviciute om de Chinese en Europese zakenwereld te helpen met succesvolle communicatie en samenwerking. Sindsdien heeft Lina veel bedrijven geholpen om China en de Chinese zakencultuur beter te begrijpen door gebruik te maken van haar kennis van de Chinese taal en cultuur.

Tegenwoordig is het bedrijf gespecialiseerd in het op de Chinese markt brengen van Europese voedsel- en drankproducten en merken. In 2022 ontwikkelde LITAO The China Challenge, een eigen instrument dat de Chinese en exportvaardigheden analyseert van elk bedrijf dat zaken wil doen in het dichtstbevolkte land ter wereld.

Ontwerpteam
Jonas Liugaila x Regina Terekė, Toma Kanytė, Aušra Zuzevičiūtė, Jurgita Babilčiūtė, Gabrielė Dvilinskienė

LITAO China Brand Ambassador

GLASSTTOO

Glastattoo ⎼ Duurzame digitale keramische print op glas. Als kunst op het lichaam van de architectuur: betoverend individueel, van binnenruimtes tot gevels. Het kan opvallend zijn, maar het is vooral boeiend in de subtiliteiten van optische patronen.

Glazen tattoo: de duurzame mogelijkheden van digitale keramische in-glasdruk. Alsof je kunst maakt op het lichaam van de architectuur: fascinerend individueel, van interieurs tot gevels. Kan kleurrijk zijn, maar biedt vooral charme in de subtiliteiten van optische patronen.

Bedrijf: Gravera
UAB Gravera, opgericht in 1994, is een van de oudste glasverwerkende bedrijven in Litouwen, opgericht na de onafhankelijkheid van het land.

Sterke punten:
Moderne technologie: maakt het mogelijk orders uit te voeren met maximale snelheid en kwaliteit. De kwaliteit van de bestellingen wordt gewaarborgd door het laboratorium van het bedrijf en de producten zijn voorzien van een CE-markering.
Ervaring: de kern van het bedrijf bestaat uit ervaren, professioneel personeel met tientallen jaren ervaring in de glasindustrie.
Ontwikkeling van het bedrijf: wij verbeteren en breiden onze capaciteit voortdurend uit en bieden een breder en moderner assortiment glas en glasverwerkings- en productiematerialen.
Buitenlandse waardering: het bedrijf exporteert momenteel meer dan 40% van zijn productie naar Scandinavische landen, Duitsland, Engeland en de Baltische staten.

Ontwerper: Sandra Kasperavičienė

5 X5 Kaunas Jonas Verbeke LR 85 X5 Kaunas Jonas Verbeke LR 7