Circular Machine Building

Een VLAIO project van Designregio Kortrijk, Voka West-Vlaanderen en Sirris rond circulaire machinebouw in samenwerking met 3Dtools, CYAGO en ELIET

En collaboration avec

IMA 20121213 016
VLAIO Vlaanderen Circulair
NL Gefinancierd door de Europese Unie POS

De machinebouw in Vlaanderen scoort sterk op het vlak van toegevoegde waarde, tewerkstelling en export. Helaas heeft de sector ook een van de hoogste materiaalvoetafdrukken binnen de Vlaamse maakindustrie. Een grote hinderpaal bij het meer circulair maken van de sector, is de zogenaamde reverse logistics: het inzamelen en terugbrengen van de materialen om ze te kunnen hergebruiken.

Product-as-a-Service (PaaS)-businessmodellen, waarin de producent eigenaar blijft van zijn product, zouden hierin een oplossing kunnen bieden. Toch wordt van dit momentum nog te weinig gebruik gemaakt; het toepassen van PaaS-modellen bij machinebouwers, en in het bijzonder bij kmo’s, blijkt vaak nog een stap te ver. Geen wonder, want de omschakeling van producent naar dienstverlener heeft een verreikende impact op heel diverse aspecten: van ontwerp van de producten, over de relatie met klanten en inzet van medewerkers, tot het juridische en financiële kader.

Met het living lab Circular Machine Building willen de projectpartners Designregio Kortrijk, Sirris, Voka Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en machinebouwbedrijven 3Dtools, CYAGO en VINTIV, dan ook een omgeving aanbieden waarin machinebouwers via de methodiek van design thinking het ‘product-as-a-service’ kunnen uittesten, ondersteund door experten en in wisselwerking met collega-bedrijven. De algemene leerlessen worden verwerkt in een praktisch en inspirerend doeboek dat kmo’s in de machinebouw op weg kan zetten om zelf ook de transitie naar circulair ondernemen te maken.

Het Living Lab Circular Machine Building wordt gesteund door VLAIO en loopt tot eind 2024.

LLCMB logobalk2