Schermafbeelding 2024 03 05 om 16 42 34

Memento Woordfestival opent in de KIOSK naar een ontwerp van Polly Huyghe

Op 15, 16 en 17 maart organiseert de Openbare bibliotheek Kortrijk opnieuw het woordkunstenfestival Memento. Memento brengt kunstenaars, culturele spelers, boekhandels en lezers met elkaar in contact rond het thema 'spelen'. En dat ontdek je nu al in de KIOSK! Ga er een sneak peak van het woordkunstenfestival opsnuiven ontworpen door Polly Huyghe.

Astrid Haerens is letterzetter van Kortrijk en curator van het Mementofestival. Met het thema 'spelen' wil Astrid onderzoeken wat spel betekent in ons leven en in onze maatschappij. Samen met diverse schrijvers, kunstenaars, stadsbewoners en mensen uit de regio voert het festival een gesprek over spelen, verbeelding, verstrengeling en plezier.

659be0132318bcb95176bf34 99ah Uo Rq

Installatie Polly Huyghe

Polly Huyghe(°2002) groeide op in een artistieke kring en vond al snel een creatieve uitlaatklep in muziek en keramiek. Haar illustraties en keramische objecten, of het nu strandballen of trompetten zijn, nemen je moeiteloos mee in haar speelse, beeldrijke universum. Dit jaar palmt zij de KIOSK in met een speelse installatie. De bezoekers kunnen door binnen te kijken in de kiosk op zoek gaan naar alle mogelijke betekenissen van het woord spelen. Spreekwoorden, gezegdes en andere uitspraken over spelen zet ze om in kleurrijke objecten. De KIOSK wordt zo een gigantisch kruiswoordraadsel, een cryptogram in 3D. Met figuren gemaakt in papier maché die dan weer ophangen, dan weer op de grond te grabbelen liggen, schept ze de sfeer van een grijpmachine op de kermis, een glazen box vol met speelgoed.

IMG 2559IMG 2567

Programma highlights

Kwartet = (Woord X Beeld)² in 4n20 en in MAST

Ontdek in galerij MAST en galerij 4n20 het resultaat van het unieke spel Kwartet, waarin vier kwartetten van beeldende en woordkunstenaars diverse materialen verzamelden en samensmolten tot nieuwe werken. Onder leiding van COUPEE collage collective, biedt dit project een platform voor Belgische collagekunst, waar kunstenaars, exposities en meer samenkomen.

Maika Garnica : ‘She Shells

Maika Garnica laat je op haar expo kennismaken met haar kunstzinnige benadering van geluid met klei. Haar keramische geluidssculpturen gebruiken water en lucht om een unieke klank te creëren. Speciaal voor het Memento Festival, laat Maika de stem van haar moeder door schelpachtige keramische speakers klinken, zoals een kind dat de zee hoort in een grote schelp. Haar werk speelt met eenvoud en trilling, waar geluid vorm overstijgt.

Tony Coopman: expo

Bij de expo van Tony Coopman ontdek je zijn poëtische kijk op de wereld, waar hij de schoonheid vindt in de kleinste dingen zoals keien, ijzerstukken en takjes. In zijn atelier, onderzoekt en bewerkt hij de vondsten met subtiele ingrepen. Tony sculpteert alledaagse voorwerpen en speelgoed tot kunstwerken, en laat je kennismaken met zijn eigenzinnige universum.

Kwartet Tony Coopman Maika Garnica

Bram Felix & Frédéric Deschamps: expo-performances

Op het Memento Festival laten Frédéric Deschamps en Bram Felix een expo-performance zien waarbij toeschouwers woorden aanreiken die Frédéric omvormt tot flarden van een vers gedicht, gepresenteerd als plooivormen die dan weer installaties worden. Geluidskunstenaar en componist Bram Felix zorgt voor een unieke ervaring met soundscapes die je naar een nieuwe zenuwtoestand brengen.

Bilblabo met Vicky Bogaert

Een vrije-inloopworkshop waar de MaakBib wordt verbouwd tot een WonderMaakBib. Ontdek samen met Vicky Bogaert hoe kunstenaars al spelend kunst maken en ga zelf aan de slag. Trek je schort aan en laat je creativiteit de vrije loop met verschillende opdrachten, op weg naar je eigen kunstwerk!

Maria Barnas & Sarah Lauwers in gesprek met Persis Bekkering

Persis Bekkering interviewt festivalambassadeur Maria Barnas en kunstenares Sarah Lauwers. Ze verkennen allebei hoe kunst en literatuur samengaan. Maria Barnas is niet alleen dichter en schrijver, maar ook beeldend kunstenaar en festivalambassadeur van Memento Festival. Sarah Lauwers heeft een achtergrond in Vrije Kunsten en gebruikt allerlei technieken, zoals digitale ruimte en audiovisuele collages, om thema's als betekenisvorming, verwondering en kwetsbaarheid te onderzoeken. Tickets zijn beschikbaar via: https://www.mementowoordfestiv...

Bram Felix Frederic Deschamps Vikcy Bogaert Persis Bekkering