Invoer 230120
Vanaf april 2021 werden binnen van het project de circulaire toekomst van (productie)afval 3 productiebedrijven geselecteerd die de kans krijgen om in samenwerking met studenten en ontwerpbedrijven hun reststromen te identificeren en te exploreren om daarna in cocreatie met een maatwerkbedrijf te komen tot nieuwe producten en een valorisatie van hun reststromen.
De bedrijven zijn Fluvius, Sunconfex en Moerman, zij werden gekoppeld aan 8 ontwerpers: Studio Allossa, Huho Design, EDMIRE.design, Tillup Design Studio, Studio AMA, Studio L'Atitude, Surplace en Studio Obi-One.
Moerman
Moerman, gevestigd in Meulebeke, is producent van vloer- en raamwissers. Rubber vellen worden optimaal opgedeeld in onderdelen voor de verschillende producten. Tijdens het productieproces zijn ruberresten echter onvermijdelijk. Studio L’Atitude, Surplace en Studio Obi-One kregen de taak om oplossingen te zoeken voor deze ruberresten.
- Studio Obi-One
Met weinig bewerkingen kunnen de langere synthetische en EPDM ruberresten opnieuw ingezet worden als boombinders. Het materiaal heeft de ideale eigenschappen om buiten gebruikt te worden. Door de dikke, zachte en flexibele eigenschappen van het rubber ontstaan er ook geen insnoeringen in de stam.
- Studio L’Atitude
Maak kennis met BASHED; het up-cycling verhaal waarbij twee reststromen elkaar hebben ontmoet en samen een duo van functionele en esthetische producten vormen. Met het restrubber als vulling en gebruikte vrachtwagenzeilen ‘bache’ als omhulsel bracht Studio L’Atitude de BASHED_Punchbag en BASHED_Pouf tot leven.
- Surplace
Samen met Moerman en andere lokale spelers ontwikkelde Surplace een duurzame tegel voor platte daken. De tegel, volledig bestaand uit reststromen, heeft geen permanente bevestiging nodig en zorgt zo voor een levensduurverlenging van zowel de vloer als de onderliggende dakstructuur.
Fluvius
Netbeheerder Fluvius heeft deelgenomen met 3 verschillende reststromen. Gezien de digitale transformatie ontstaat er een afvalberg van analoge elektrische meterdeksels. Daarnaast zijn er oude lichtarmaturen die vervangen worden door kleinere zuinige verlichting. Als derde ontstond er door de fusie van Eandis en Infrax een stroom aan onbruikbare werkkledij. Edmire, Studio Allossa en Huho Design gingen elk in op één van deze uitdagingen.
- Huho Design
Met een berg van 900 ton aan meterdeksels ontstaan er wat mogelijkheden. Gezien de complexere samenstelling van de deksels is dit echter niet eenvoudig, de beste optie bleek dan ook om de meterdeksels om te zetten in granulaat. Op die manier kunnen de meterdeksels na een recyclageproces in nieuwe, betekeninsvolle, producten worden verwerkt.
- Studio Allossa
Met de fusie van Fluvius en Infrax in 2019 ontstond er een stroom aan onbruikbare werkkledij. De parka jassen zijn hier een voorbeeld van. Deze zijn helaas gezien hun beschermende functie tot op heden nog niet te recycleren. Studio Allossa koos ervoor de jassen te upcyclen tot een regenbestendige boodschappen trolley; “Flor, de Fluvius Trolley”. Naast hun jaarlijkse steun aan De Voedselbank kan Fluvius nu ook de trolley aanbieden aan de afhaler om het voedselpakket te transporteren.
Sunconfex
Sunconfex is een bekende speler in het geconfectioneerd zonneweringstextiel. Alle zonneweringsdoeken worden op maat gemaakt voor elk exterieurproject. Hierbij ontstaan er lange snijresten. De kleinere stukken hiervan kunnen niet hergebruikt worden in het proces. Deze resten werden voorgelegd aan Studio AMA en Tillup.
- Studio AMA
De ontwerpen van de verschillende buitenproducten vinden hun origine in de materialiteit van het zonneweringstextiel en haar capaciteiten: dit zowel esthetisch als functioneel. De ontwerpen zetten de transparantie, buigbaarheid, weerbaarheid en lagen in het licht.
- Tillup
Op basis van de sterke kwaliteit voor exterieur gebruik heeft Tillup de snijresten ingezet om nieuwe buitentoepassingen te ontwikkelen. Hieruit is hun “Suncollexie” ontstaan; verschillende producten voor buitengebruik, zoals een windscherm en kussens in verschillende formaten.