Stoelendans Carlo Verfaillie

Weet jij hoeveel stoelen jaarlijks op de afvalberg belanden?

In de KIOSK wordt deze maand het nieuwe project Stoelendans voorgesteld. Stoelen worden in overvloed weggegooid en zijn een interessante bron om zowel onderdelen te hergebruiken als materialen te recycleren als grondstof van volledig nieuwe, circulaire stoelen. Het Stoelendans-project zet daarom industriële 3D-printtechnologie in als hefboom voor levensduurverlenging van stoelen.

Foto header door Carlo Verfaillie

Stoelendans 5

Het project slaat een brug tussen de nood aan betaalbare lokale grondstoffen en de overvloedige reststromen in onze samenleving. Sleutel daarbij is om productontwerp van bij de start samen te brengen met circulaire strategieën als herstel, terugname of refurbishment. Zo krijgen stoelen een nieuw, langer leven en belanden ze niet meer op de afvalberg.

Stoelendans wordt door Vlaanderen gesteund en is een samenwerking tussen hoofdzakelijk Kortrijkse partners:

  • Surplace is een creatieve ontwerpstudio die KMO's ondersteunt in hun zoektocht naar succesvolle productinnovatie.
  • SURA is een adviesbureau dat heel wat kennis heeft opgebouwd rond het opzetten van circulaire businessmodellen.
  • Studio Achoo is een ontwerpbureau met héél wat expertise op het vlak van industriële 3D-printtechnologie.
  • De Kringloopwinkel is een maatwerkbedrijf dat sinds meer dan 25 jaar herbruikbare goederen inzamelt, sorteert, herstel en verkoopt in 9 verkooppunten.
  • Fis Robotics ontwikkelt technologie die het mogelijk maakt om software-ontwerpen heel snel en industrieel te printen.

Oproep

In het project worden twee cases uitgewerkt. Er wordt onderzocht hoe de stoelen die via de Kringloopwinkel niet verkocht raken en dus op de afvalberg zouden belanden, toch nog een tweede (of derde) leven krijgen door 3D-printing. Daarnaast wordt onderzocht hoe via 3D-printing circulair meubilair op de markt gebracht kan worden. Hiervoor zijn de initiatiefnemers nog op zoek naar mensen in de horeca, retail, event en beurzen die geïnteresseerd zijn in circulair meubilair:

Stoelendans 4Stoelendans 2

Contact

VLAIO is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. We stimuleren en ondersteunen innovatie en ondernemerschap en dragen bij aan een gunstig ondernemersklimaat. Dit doen we in samenwerking met tal van partners. VLAIO zet volop in op circulair ondernemen. Daarom kreeg dit project VLAIO steun én middelen van het NextGenerationEU fonds van de Europese Commissie.