396221 Unwrap festival affiche 5567ac original 1626071908klein

Unwrap festival

Het wordt een zeer boeiend najaar in Kortrijk! Op 14 en 15 oktober wordt de eerste editie van Unwrap festival georganiseerd, de parel op de kroon van de Kortrijkse game-industrie. Met dit festival zet Kortrijk zich verder op de kaart als internationale gamingstad door het potentieel van de regio voor de entertainmentindustrie in de verf te zetten, met een grote focus op het aanwezige talent, dankzij Howest DAE.

De regio heeft met de opleiding Digital Arts & Entertainment aan Howest goud in handen. Howest werd al meerdere malen verkozen tot beste gamedevelopment school ter wereld en heeft een essentiële rol in de game-industrie. De creatieve talenten van morgen worden op hun schoolbanken gekneed. Bovendien heeft Howest met de opleiding Devine een volwaardige kunstopleiding die extra creatieve instroom garandeert in onze stad. Daarnaast is Kortrijk door UNESCO erkend als Creative City of Design, een titel die het met trots draagt en die weerspiegeld wordt in projecten zoals Wonder en Paradise. Kortrijk is ook de thuisstad van Wilde Westen, festival- en concertorganisator pur sang die steeds met frisse, innovatieve concepten voor de dag komt, denk maar aan Sonic City. Het ondernemerschap in Kortrijk wordt belichaamd door de start-up hub Hangar K op Kortrijk Weide, waar ook de Howest spin-off DAE Studios gevestigd is. DAE Studios begeleidt jong talent richting hun eigen gamestudio.

Unwrap festival

Alle betrokken partijen slaan de handen in elkaar en organiseren op 14 en 15 oktober de eerste editie van het Unwrap festival. Met het Unwrap festival willen de organisatoren het potentieel van de regio voor de entertainmentindustrie in de verf zetten, met een grote focus op het aanwezige talent. Kortrijk Weide is immers binnen Europa dé kweekvijver van internationaal toptalent voor de entertainmentindustrie. Het is dan ook op die site van Kortrijk Weide dat het event zal doorgaan. Met inspirerende locaties zoals Hangar K, The Level, Départ en Tranzit op een zakdoek, heeft Unwrap veel troeven in handen.

Unwrap zal bruggen slaan tussen professionals uit verschillende sectoren. Cross-overs tussen entertainmentsectoren muziek, gaming en film liggen voor de hand, maar ook andere sectoren zijn welkom. De creatieve toepassingen die voortvloeien uit de game-industrie vinden vaak ook elders ingang.

Naast het professionele luik wil Kortrijk ook het e-sports verhaal in de kijker zetten. Parallel met het Unwrap festival gaan dan ook tal van e-sports gerelateerde activiteiten door, waarmee Kortrijk deze nieuwe sportdiscipline expliciet in de kijker wil zetten en zich als innovatieve stad ook op dit domein wil profileren.

Om een sector te doen groeien en floreren, heb je bovenal talent nodig. Het jonge talent wordt jaar na jaar aangeleverd vanuit de opleiding Howest DAE. Maar naast jong talent en starters is er ook nood aan mensen met ervaring om die continue aanvoer van jong talent in goede banen te leiden en die talenten te accelereren richting substantiële sectorgroei. Met het Unwrap festival en specifiek de Unwrap career fair willen we DAE alumni met jaren ervaring in het buitenland terug naar de regio krijgen door alle troeven van de regio in de kijker te zetten.

Het Unwrap festival is geïnspireerd op SXSW en mikt, gezien bovenvermelde focus, vooral op een B2B publiek, aangevuld met studenten op zoek naar een carrière in de entertainmentsector en professionals uit de internationale entertainmentsector.