Think tank

THINK TANK

Designregio Kortrijk wil de komende jaren inzetten op heel wat nieuwe domeinen zoals: circulaire economie, VR/AR/AI/gaming, sociale inclusie, de zorgsector, ... Om ons hierin te ondersteunen, zetten we dit voorjaar een THINK TANK op, met experts uit deze verschillende sectoren. Zij zullen 4 keer per jaar samenkomen om ons te inspireren, een kritische blik te geven op onze werking, advies te geven en mogelijke nieuwe samenwerkingen te initiëren.​

We zijn trots onze THINK TANK leden voor de komende twee jaar aan jullie te mogen voorstellen:

AnnaMariaCornelia De Gersem, BekaertDeslee, Co-Creation Manager Europe & Studio AnnaMariaCornelia, System Designer for Human Innovation (voor het thema circulair design)

Els De Deken, CEO Think with People (voor het thema matchmaking)

Gilles Vancoillie, Co-founder MoonMonster Studios (voor het thema gaming)

Hakima Zoulali (voor het thema zorg en sociale inclusie)

Lieven Degrauwe, Digital Product Designer (UX/UI) UXpertise (voor het thema digitalisatie)

René Schepers, Medevennoot Verilin (voor het thema ondernemerschap)

Stefanie Vanden Broucke, CEO CAAAP (voor het thema duurzame architectuur & ontwikkeling)

Tim Vannieuwenhuyse, gedelegeerd bestuurder van Groep WAAK (WAAK + de branding) (voor het thema sociaal ondernemerschap)

Think tank deelnemers 1

ANNAMARIACORNELIA DE GERSEM
BekaertDeslee, Co-Creation Manager Europe
Studio AnnaMariaCornelia, System Designer for Human Innovation

Bio
AnnaMariaCornelia, creatief brein en duizendpoot, combineert een fulltime job als Co-Creation Manager bij BekaertDeslee met ontwerpprojecten binnen haar eigen ontwerpstudio.

De carriere van AnnaMC neemt een vlucht wanneer ze, na haar masterstudie aan de Design Academy Eindhoven (2006), mag doceren aan de Academy zelf. In deze periode is ze bij de initiatiefnemers van de nieuwe opleiding “Wearable Senses” aan de faculteit Industrial Design, TU Eindhoven. Ze combineert het doceren van het vak ‘Social and Experience design’ met digitale onderzoeksprojecten.
Haar werk wordt internationaal opgepikt, wanneer men één van haar projecten gebruikt in een Koreaanse TV-spot, met opdrachten in o.a. Shanghai, Hong Kong, Taipei en Japan als gevolg.

In 2015 grijpt ze de kans om aan de slag te gaan als Co-Creation Manager Europe bij BekaertDeslee, dé wereldspeler binnen de matrastijk industrie. Met de opgedane kennis en ervaringen ontwikkelt ze holistische concepten waarbij stakeholders uit eenzelfde sector op een digitale manier met elkaar verbonden worden. De twee laatste jaren staan in het teken van transparantie, traceerbaarheid en circulariteit van ‘het object’.
AnnaMC wil zich verder specialiseren in het begeleiden van bedrijven, ondernemers en creatieve denkers die transparantie en circulariteit hoog in het vaandel dragen.

Jouw motivatie om deel te nemen aan de Think Tank
"Here's where the future begins; the future is circular."

Grootste ambitie voor de regio
Designregio Kortrijk als motivator binnen “circulair design en circulaire conomy”.
Designregio Kortrijk als pionier; faciliterend, bemiddelend en ondersteunend.
Designregio Kortrijk als creatieve wieg en thuishaven voor ontwerpers met duurzame idee-ontwerpen/concepten met de link naar lifecycle en waardeketens van producten.


ELS DE DEKEN - CEO THINK with people

Bio
Al sinds 1992 is Els een onderneemster pur sang. Voortdurend zoeken naar innovatie, investeren in een sterk netwerk en dat netwerk goed onderhouden: na veel vallen en opstaan werden het haar sleutels tot succes. Eerst in haar eigen kleinhandelszaken, later als filiaaldirecteur bij een grote Belgische retailer in de boekensector. Bij THINK With People zorgt Els ervoor dat een ondernemer op het juiste moment wordt voorgesteld aan de expert, coach, of ondernemer die hem een stap vooruit kan helpen. Zo gaat alle energie naar het gericht uitbouwen van een onderneming.

Jouw motivatie om deel te nemen in de Think Tank
“Ik geloof in transformatie door innovatie gedragen vanuit ondernemerschap. De kennis die we opgebouwd hebben binnen THINK with people rond dit onderwerp, en het netwerk deel ik graag.”

Grootste ambitie voor de regio
“Wees trots en ambitieus en kijk verder dan de grenzen van je cocon en regio. Gebruik je sterktes en je netwerk. Durf het aan, beiden aan te spreken.“


GILLES VANCOILLIE - Co-founder MoonMonster Studios

Bio
“Al van jongs af zijn er twee drijfveren bij mij ontstaan: gaming en ondernemen. De passie voor games is ontstaan wanneer ik een eerste game boy had en is sindsdien nooit meer weggegaan. De passie voor het ondernemen is iets wat ik van thuis uit meegekregen heb. Het leiden van een bedrijf intrigeerde me altijd en daarom ben ik initieel toegepaste economische wetenschappen gaan studeren. Toen ik afgestudeerd was ontbrak er echter nog een stukje. Toen ik begon aan mijn studies Digital Arts & Entertainment dan wist ik dat dit hetgeen was dat ik voor de rest van mijn leven wou doen. Voor mij is het dus een droom die uitkomt om mijn twee passies, ondernemen en gaming, te kunnen combineren.”

Jouw motivatie om deel te nemen in de Think Tank
“Innoveren en nieuwe creaties maken is iets wat ons nauw aan het hart ligt en is ook de drijvende factor voor niet alleen de gaming industrie, maar ook de hele wereld. Innovaties en het creatief denken is iets wat ons telkens laat verder evolueren, meestal zelfs zonder dat we het soms zelf beseffen. Het zorgt voor nieuwe producten waarvan mensen niet eens wisten dat het een optie zou kunnen zijn. Om het in de woorden van Henry Ford te zeggen: “If I asked people what they wanted, they would have said faster horses”.

Grootste ambitie voor de regio
“Mijn ambitie voor de regio is om bij te dragen aan de creatie van een nieuwe innovatie hub rond gaming. Met de Howest en Digital Arts & Entertainment zijn die eerste grondstenen al gelegd, de volgende stap zijn nieuwe bedrijven en een aantal succesverhalen die ervoor zorgen dat de regio wereldwijd bekend staat om zijn talent in de game industrie.”


HAKIMA ZOULALI

Bio
Hakima is geboren in Den Haag Nederland, maar inmiddels al 15 jaar Kortrijkzaan en mama van 6 kindjes. Ze heeft een sociaalpedagogische achtergrond. Vorig jaar kreeg ze een job aangeboden in AZ Groeninge op de dienst zingeving en spiritualiteit. Als eerste moslim op de dienst, was dit een primeur voor België. Vanaf september zal ze nu haar passie voor de zorg verderzetten en start ze binnen de opleiding bachelor verpleegkunde. Hakima is ook vrijwilliger bij de moskee van Kortrijk, waar ze ook de vrouwenwerking Nia oprichtte, en helpt ook wijkcentra met het organiseren van activiteiten.

Jouw motivatie om deel te nemen in de Think Tank
“Ik ben iemand die graag op verschillende vlakken een maatschappelijke rol wil spelen en een bruggenbouwer wil zijn tussen Designregio Kortrijk en mijn gemeenschap. Het zou mooi zijn mochten alle Kortrijkzanen de trots van Kortrijk UNESCO Design Regio kunnen delen. En daar wil ik graag mijn rol in spelen.”

Grootste ambitie voor de regio
“Mijn grote ambitie is een Kortrijk waar we een inclusieve maatschappij hebben waarin iedereen ongeacht afkomst, religie, kleur, geaardheid een plaats heeft en samen kan leven en ontwikkelen. Daarnaast moeten we de jeugd van Kortrijk stimuleren tot het uitbouwen van een mooie toekomst en engagement voor onze regio, want bij de jeugd ligt onze toekomst.”

Think tank deelnemers 2

LIEVEN DEGRAUWE - Digital Product Designer (UX/UI) UXpertise

Bio
Als Digitaal Product ontwerper (UX/UI) maakt Lieven technologie menselijker door te focussen op de gebruikerservaring van applicaties, platformen, websites & online shops. Hij buigt zijn hoofd over 3 vragen: "Wat moet technologie zijn?", "Hoe moet het werken?" en finaal "Hoe moet het eruit zien?". Onder de naam UXpertise helpt hij sinds 2016 zowel gevestigde waarden als tech start- & scale-ups met hun nieuwe of bestaande digitale producten, conversie-optimalisaties, human-machine interfaces, growth-hacks en allerlei UX-missies.

Jouw motivatie om deel te nemen in de Think Tank
"Creativity is contagious - pass it on" (Einstein). “Mee van gedachten wisselen over creatieve initiatieven met impact... daar krijg ik energie van.”

Grootste ambitie voor de regio
“Dat we er samen in slagen om mensen op een structurele manier kansen te geven: kansen om te groeien, kansen om te leren van elkaar, kansen om samen te werken & kansen om te excelleren. Er komen waanzinnig knappe projecten tot stand in deze regio, maar het zit in ons genen om daar veelal erg bescheiden over te doen. Ik geloof sterk dat we individuele creatievelingen én bedrijven kunnen helpen om trots te zijn in de toonaangevende dingen die ze doen. De Kortrijk UNESCO Design Regio moet op de nationale kaart komen te staan, en ver daarbuiten.”


RENE SCHEPERS – Gedelegeerd bestuurder Verilin

Bio
Pragmatische insteek vergezeld met een onuitputtelijke positieve drive om nieuwe uitdagingen aan te gaan om zo anderen te motiveren.

Jouw motivatie om deel te nemen in de Think Tank
“Via authenticiteit met trots tonen wie we zijn en wat we doen.”

Grootste ambitie voor de regio
Door samenwerking een maatschappelijke toegevoegde waarde creëren voor het economisch en sociaal welzijn in de streek.


STEFANIE VANDEN BROUCKE - CEO CAAAP

Bio
Stefanie startte haar professionele carrière bij de intercommunale Leiedal. De idee om mee te kunnen werken aan streekontwikkeling enerzijds en langs de zijlijn de politiek in eigen streek te leren kennen anderzijds zorgde ervoor dat ze er in 2002 met veel enthousiasme aan de slag ging. Maar als no-nonsense manager en ‘doener’ klonk de roep van de privésector toch harder, wat resulteerde in een overstap naar Vanhaerents in 2009, waar ze in 2018 CEO werd. De firma onderging, onder haar impuls, in datzelfde jaar een heuse rebranding en naamswijziging. Vanhaerents werd CAAAP, creators of triple A places. De naam wijzigde, de visie bleef. CAAAP staat voor binnenstedelijke complexe (PPS-) projecten die een maatschappelijke meerwaarde betekenen. Getuige hiervan: ’t Groen Kwartier in Antwerpen, De nieuwe Dokken in Gent, Zuidboulevard Waregem, Militair Hospitaal Oostende…en binnenkort…Havenkaai Kortrijk.

Mooiste West-Vlaamse spreuk: ‘kerremesse es ‘n hjesselinge weird’

Jouw motivatie om deel te nemen in de Think Tank
“Een krachtig forum waarin de kans ligt om maatschappelijke meerwaarde, die we met CAAAP in elk project wensen te integreren, in eigen streek, op diverse domeinen en voor diverse doelgroepen te creëren.”

Grootste ambitie voor de regio
“De Kortrijkse regio heeft een ondernemingskracht die in de genen van de Zuid- West-Vlamingen zit. We zijn in staat om zaken teweeg te brengen, om een nooit aflatende drive te tonen in het ontwikkelen, creëren en ondernemen. Ervaring in projectontwikkeling in Vlaanderen leert mij dat we hierin uniek zijn. De uiting hiervan, daar hebben we nog wel wat werk aan. Het moet onze ambitie zijn om ‘fier’ te zijn op onze steden en gemeenten en die trots ook meer uit te dragen. Het creëren van een ‘wij-gevoel’ zal er volgens mij ook automatisch voor zorgen dat topics zoals innovatie, design, transformatie…topics worden die voor iedereen een betekenis hebben, niet enkel voor de happy few. Door partnerships aan te gaan (publiek-privaat) moeten we in staat zijn om meer middelen in de regio te genereren, telkens met hetzelfde doel, de uitstraling van de regio vergroten en het community gevoel aanwakkeren.”


TIM VANNIEUWENHUYSE - gedelegeerd bestuurder van Groep WAAK ( WAAK + de branding)

Bio
Tim is naast zijn functie in Groep WAAK ook voorzitter VERSO, ondervoorzitter Etion, bestuurder Kortrijk In, bestuurder Groep Maatwerk en 4werk, bestuurder Oranjehuis, bestuurder Rhizo, voorzitter Zorgcentrum Zonnebeke. Tevens is hij lid van Rotary Kortrijk Groeninghe.

Jouw motivatie om deel te nemen in de Think Tank
“Ik zoek naar inbedding tussen economie, cultuur en samenleving. Naar verbinding en onverwachte links. Vanuit verschillende oogpunten en achtergrond samen focussen op dromen en realisaties.”

Grootste ambitie voor de regio
Een warme en welvarende regio, met veel leeffun en levenskwaliteit. Verantwoordelijkheidszin gecombineerd met niet-naïeve solidariteit.