20210427 avc beeldrd2

Space-R van AVC Doors & Walls wint Red Dot Design Award

AVC Gemino uit Kortrijk heeft een Red Dot Design Award gewonnen voor zijn innovatieve product Space-R, ontwikkeld binnen ons 5X5® innovatietraject. Voor het bedrijf is de internationale erkenning een mooie bekroning voor zijn R&D-inspanningen. “We voelen nu al de stijgende vraag naar flexibele, aanpasbare systeemoplossingen die ook nog mooi en akoestisch zijn. Deze internationaal gerenommeerde award kan voor een extra boost zorgen”, zegt zaakvoerder Dominiek Callewier.

De Red Dot Award is een toonaangevende erkenning voor producten die hoge toppen scheren op het vlak van productdesign. Sinds 1955 beoordeelt een jury elk jaar inzendingen van over de hele wereld op 4 criteria: innovatie, design, functionaliteit en gebruiksgemak. AVC Gemino ontvangt de award dit jaar voor z’n recentste innovatie: de Space-R. “Daarmee kan je kantoren op een snelle manier verticaal indelen én opnieuw indelen. Het is een plug-and-play oplossing met profielen, panelen en deuren die gemakkelijk te plaatsen en te verplaatsen zijn”, duidt Dominiek Callewier, zaakvoerder van AVC Gemino. De Space-R maakt zo zijn missie “we create spaces” bij klanten waar.

Architecten, eigenaars van kantoorgebouwen en ontwikkelaars kunnen met Space-R een beroep doen op een betrouwbaar systeem, zonder vast te zitten aan bepaalde materialen, maten of kleuren. Uniek is dat daarbij niet ingeboet werd op het strakke design of op akoestische eigenschappen

Space-R laat het ook toe om in één wand verschillende invullingen en materialen te combineren, in vier verschillende spoorbreedtes. Het systeem is circulair, want de wanden, panelen en deuren kunnen zonder noemenswaardige schade verplaatst en hergebruikt worden, zonder de ruimtes uit gebruik te moeten nemen.

‘Less is more’-filosofie
Designer Roel Vandebeek ontwierp samen met het AVC-team het nieuwe Space-R-concept. Hij streefde naar de “afwezigheid van aanwezigheid”, vertelt hij. Op die manier kan het architecturale ontwerp 100% tot zijn recht komen. “De slanke profielen van Space-R worden één met de architectuur van het gebouw”, vertelt Roel. “Die ‘less is more’-filosofie wordt op alle niveaus doorgetrokken, ook bij de functionele afwerkprofielen.” En die add-ons zijn een echte meerwaarde: ze maken het mogelijk om tapijt netjes te laten aansluiten op wanden, om led-verlichting te voorzien in profielen of om signage te integreren. Eigenlijk kunnen ze op maat van het project worden ontwikkeld.

Die mix van eigenschappen overtuigde de jury van de Red Dot Award. En dat is voor AVCGemino een kroon op het werk van de afgelopen jaren. “Dit is een bevestiging dat we de juiste keuze maakten om zwaar in te zetten op innovatie, zowel op het vlak van onze producten als van onze processen. Door de vele R&D-inspanningen en -investeringen van ons bedrijf én van onze partners, en mede dankzij de 5X5® design thinking-aanpak van Designregio Kortrijk en de VLAIO innovatiesteun, kunnen we ons differentiëren en worden we futureproof op de markt”, vertelt Dominiek Callewier.

AVC Gemino werkt voor projecten lokaal én wereldwijd samen met gerenommeerde architecten, onder wie bijvoorbeeld Foster+Partners en Caroline Sarkozy. Het kan uitpakken met recente grote realisaties in Londen, Parijs, Lyon, Stockholm, Beiroet, Jekaterinburg en Riyadh. Ook voor residentiële toepassingen heeft het een ruim aanbod aan designdeuren en -wanden. “Imagineers of space(s)”, zo luidt de baseline. De combinatie van imagination en engineering zit in het DNA van het bedrijf. “Want we creëren ruimte en ruimtes met wand- en deuroplossingen die uiteraard heel mooi zijn, maar die sober design ook combineren met functionaliteit, adaptiviteit, duurzaamheid en akoestiek”, besluit Callewier.