2 DSC 9531

Recap van ons bezoek aan de Wuhan Design Biennale

Het najaar bij Designregio Kortrijk is telkens een rollercoaster van inspiratieevents die elkaar een-op-een opvolgen: in september trokken we naar UNESCO Designstad Dundee in Schotland, in oktober lanceerden we het WONDER Creativity Festival in ons eigenste Kortrijk en begin november participeerden we in de WUHAN Design Biennale in China. Een reis rond de wereld in quasi 40 dagen.

Wuhan is net als Kortrijk erkend als UNESCO Creative City of Design. Beide steden leidden tot voor kort het internationale netwerk van designsteden van UNESCO. Deze biënnale was hun eerste gloriemoment sinds de pandemie om het neusje van de zalm van design uit Wuhan te tonen aan het grote internationale publiek. De stad Wuhan nodigde 11 UNESCO designsteden uit: Asahikawa (Japan), Kaapstad (Zuid-Afrika), Dundee (Schotland), Kobe (Japan), Kortrijk, Nagoya (Japan), Puebla (Mexico), Querétaro (Mexico), Seoul (Zuid-Korea), Singapore, Whanganui (Nieuw Zeeland).

Via vaak ‘jaw-dropping’ tentoonstellingen en expertise-uitwisseling in diverse fora kregen we allen de ambitie en het potentieel van deze mega city van 13 miljoen inwoners te zien: zij focussen op groei! Dat uit hem in de ontwikkeling van nieuwe stadszones, imposante architectuur, top-onderwijs, en een ongelooflijke ondernemersdynamiek.

Enkele van mijn vaststellingen over Wuhan en de andere participerdende designsteden:

- Desondanks het immense verschil aan inwoners, zag ik ook gelijkenissen tussen Wuhan en Kortrijk: de rivieren liggen aan de basis van de welvaart, de gedrevenheid in stadsontwikkeling en high-end architectuur is enorm, en uiteraard zetten we beiden in op onderwijs in design van de hoogste kwaliteit.

- Kaapstad zet design in op uitdagingen als duurzaamheid, watertekort, snelle verstedelijking en een sputterende economie. Lonkt dit als een volgende bestemmingen voor onze inspiratiereis?

- Seoul zoekt expertise in design for waste programma's en dienstverlening naar bedrijven – is dit nu net wat wij hebben ontwikkeld in ons project ‘Circulaire Co-creatie Hub’.

- Whanganui creëerde een rechtspersoonlijkheid voor de rivier die door hun stad loopt opdat die steeds in elke stadsontwikkelingsbeslissing juridisch vertegenwoordigd kan zijn.

- Nagoya inspireert met haar ‘humanity-centered’ design declaration: Design is synonymous with humanism, a philosophy that aims to achieve lasting peace by combining activities directed towards a new way of life, by human wisdom, and that has been evolving in techniques and technologies since antiquity.

De reis naar Wuhan leverde dus op. We legden nieuwe contacten in functie van onze samenwerkingen met steden, gemeenten, onderwijsinstellingen en bedrijven. Volgende bestemming is…?

8 DSC 87447 DSC 83316 DSC 29745 ANBE79224 ANBE70643 DSC 18991 DSC 8923 2