199355282 1164484620644736 2482738013113831196 n

Projectoproep: zet de publieke ruimte in om gedrag te activeren

Wie impact wil maken, moet vaak gedrag veranderen. Daarvoor moeten we verder gaan dan puur informeren en mensen een duwtje in de rug geven om bepaald gedrag te stimuleren.

DURF2030 daagt inwoners, ontwerpers, kunstenaars, psychologen, … uit om met kleine of grote interventies in de stad of gemeente positief gedrag te stimuleren. Zie je te weinig mensen lachen op straat? Kunnen we onze straten zelf vergroenen? Kunnen we meer op de fiets springen?

Onder het motto “erger je niet, maar doe er iets aan” kan iedereen een idee indienen om met een klein duwtje in de rug mensen gewenst gedrag te laten testen. Bestaande voorbeelden zijn de trappen omtoveren tot een interactieve piano, markeringen naar de dichtstbijzijnde vuilnisbakken, highfive palen om de veiligste route naar school te kiezen,… Laat je creativiteit opborrelen!

DURF2030 voorziet niet alleen communicatieve ondersteuning, maar voorziet ook 2000€ per project uit het DURFFONDS om deze projecten te realiseren. Heb je meer budget nodig, dan bieden we de mogelijkheid om met Growfunding, een sociaal crowdfunding platform, meer budget in te zamelen. Uiteraard word je heel goed begeleid om je crowdfunding campagne te doen slagen...

Welke projecten komen in aanmerking?

De basiscriteria:

 • Positieve verandering op het leven in je buurt, stad of gemeente
 • Je zet kunst of creativiteit als tool in om tot gedragsverandering te komen.
 • Je zoekt al dan niet samen met DURF2030 naar partners die je project helpen realiseren. Je bedenkt samen met hen het concept en stelt met hen een team samen om het project uit te voeren.
 • Je betrekt zoveel mogelijk de burgers, passanten bij je interventie.

Dit geeft je project een extra meerwaarde:

 • Het project is toepasbaar in andere contexten, het kan dus als best practice dienen voor andere plekken.
 • Vernieuwend: nieuw of nieuwe aanpak (geen bestaande werking of project)
 • Samenwerking met partners uit andere sectoren/buiten jouw gekende wereld

Wie kan indienen?

Inwoners, kunstenaars, ontwerpers, bedrijven, verenigingen of organisaties die zelf een project kunnen uitwerken en realiseren. DURF2030 kan communicatief ondersteunen en partners helpen zoeken, maar voor de effectieve realisatie van het project ben je samen met je partners verantwoordelijk.

Hoe dien ik een project in?

 • Stap 1: Je hebt een idee, maar het is nog vaag of je bent nog alleen? Schrijf je in voor een DURF Coffee of Apéro en stel je idee voor aan enkele mensen uit het DURF netwerk. Je krijgt hier direct feedback waarmee je je idee kan verfijnen.
 • Stap 2: Jouw project is helemaal uitgewerkt (timing, budget, aanpak)? Je hebt de juiste partners, samenwerking opgezet? Dien je project in t.e.m. 31 juli 2021 via dit formulier. Een jury beoordeelt op basis van je voorstel of het project in aanmerking komt.
 • Stap 3: Je hoort uiterlijk op 24 augustus 2021 of je project is geselecteerd. We streven naar een tiental projecten.
 • Stap 4: Wil jij met je project meer budget ophalen met een Growfunding campagne? Op 7 en 14 september gaan 2 workshops door om jullie campagne op poten te zetten. Dit is volledig gratis, maar wel verplicht om deel te nemen als je voor Growfunding gaat.

Meer informatie of vragen?

Aarzel niet om hen te bellen of mailen voor meer uitleg over deze projectoproep. DURF2030 bekijkt met plezier of je idee verder ontwikkeld kan worden.