Contrei Live Kiosk 1

Ontdek Contrei Live nu al in de KIOSK

Intercommunale Leiedal en tal van partners organiseren deze zomer en najaar Contrei Live, een kabbelend kunstenparcours op en langs het water in de dertien steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen. Leiedal en zestien kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland nodigen het publiek uit om de streek te verkennen, mee te reflecteren op en over het water en de dialoog aan te gaan over het belang ervan. Want water wordt steeds meer een kostbaar goed. Dat is ook het verhaal dat de Franse ontwerpstudio bling. in de KIOSK van Designregio Kortrijk brengt met een blauwgetinte scenografie. Deze samenwerking kadert binnen het grensoverschrijdende project Design’In dat zich richt op ontwerpmethodieken voor de publieke ruimte.

Met het kunstenparcours Contrei Live wil Leiedal naast verwonderen ook verbinden en uitnodigen tot een dialoog over het belang van water in het landschap en de stad. Rivieren, kanalen, beken en grachten zijn onze levensaders. Steden en dorpen herontdekken de aantrekkingskracht van het water en geven het weer een volwaardige plaats in hun kern. Water bekoort, maar het systeem moet ook duurzamer en leefbaarder. De klimaatverandering dwingt ons een andere koers te varen om in de toekomst het tekort en teveel aan water slim op te vangen, zowel in de stad als in de open ruimte. En slim, dat is bufferbekkens aanleggen, transport over water vlot trekken of kleur bekennen voor natuur en recreatie. Contrei Live wijst ons op de stroomversnellingen in een regio in transitie.

13 gemeenten, 16 artistieke interventies, 3 fietslussen

Leiedal stuurde in februari 2019 een open oproep uit naar kunstenaars en ontwerpers waarbij ze een aantal markante plekken suggereerde met een duidelijke link naar het water. Mede dankzij het UNESCO Creative Cities Network waar de Stad Kortrijk en de regio sinds 2017 deel van uitmaken, ontving Leiedal maar liefst 211 inzendingen uit meer dan 35 landen wereldwijd. Het resultaat is dat er in elk van de 13 gemeenten van het werkingsgebied van Leiedal minstens één kunstwerk komt. De in totaal zestien artistieke interventies vormen een interessante mix van land art, landschapsarchitectuur, geluidskunst en kinetische installaties. De interventies zijn sitespecifiek uitgedacht en bijgevolg op maat gemaakt van de plek in het landschap of de publieke ruimte. Op die manier versterken ze de band met het waterverhaal. Twee van die interventies werden gerealiseerd binnen het Interregproject Design’In: Floating Gardens van de Franse landschapsarchitect Michel Desvigne aan de verlaagde Leieboorden in Kortrijk en Kom Er Bij van de Nederlandse kunstenaar Niels Albers aan roterij Sabbe in Kuurne. Contrei Live betekent ook een hefboom voor het fietstoerisme in Zuid-West-Vlaanderen want voor een bezoekje aan de verschillende kunstwerken zijn drie fietslussen uitgestippeld.

Scenografie bling. zet waterverhaal centraal

De KIOSK van Designregio Kortrijk op de Kortrijkse Graanmarkt geeft passanten al een voorproefje van het Contrei Live parcours. Hiervoor nam Leiedal binnen Design’In de Franse designstudio bling. van Anaïs Maillard and Charles Corthier onder de arm. Dit creatieve duo ontwikkelde voor de KIOSK een installatie bestaande uit witte katoenen doeken in combinatie met water en blauwe inkt. De doeken hangen onderaan in subtiele aluminium gootjes met het gekleurde water. Op die manier kruipt de inkt langzaamaan omhoog en laat ze haar sporen na. Op deze manier doet ze de passanten en buurtbewoners letterlijk en figuurlijk stilstaan bij de schaarste en kostbaarheid van water. De inrichting van de KIOSK fungeert als medium voor reflectie rond het belang van water en de plaats van ecologie in onze sterk verstedelijkte leefomgeving.

Het kunstenparcours Contrei Live is gratis te bezoeken van 9 juli tot 26 oktober 2020.

Meer informatie?
www.contreilive.be
info@contreilive.be
056 24 16 16

Volg Contrei Live ook via:
www.instagram.com/contreilive_kunstenparcours
www.facebook.com/contreilive

Meer informatie over Design’In via http://design-in.city/nl/design-in-town/

Contrei Live Kiosk 2