K TOTEM Eline Gheysens 8

Nieuw K-TOTEM ontwerp door Eline Gheysens

Eline Gheysens is een jonge illustratrice uit Kortrijk. Daarnaast is ze ook leerkracht beeldende kunsten in Brugge. Eline haar werk is erg typerend en je vindt er vooral mensen en architectuur op terug. We daagden Eline uit om voor haar K-TOTEM ontwerp te werken rond het thema ‘duurzaamheid en circulariteit in Kortrijk’. Ze maakte een prachtig gedetailleerde illustratie met subtiele en minder subtiele verwijzingen naar het thema. Ontdek het resultaat nu aan het station van Kortrijk!

K TOTEM Eline Gheysens 2

Volg Eline via haar instagram @eg.illu of mail haar via elinegheysens@gmail.com

Omschrijf je K-TOTEM ontwerp
“Met duurzaamheid en ecologie in Kortrijk als globaal thema probeerde ik kleine ingrepen te maken in het architecturaal landschap die de stad net een stukje groener maken. Je kan het een soort droomwereld noemen, die al bij al best dicht blijft bij de realiteit. Mijn werk draait vaak rond gebouwen, dus koos ik er voor om een paar van de meest prominente gebouwen van Kortrijk in een groen jasje te steken.“

Waar haal je inspiratie voor je ontwerpen?
“Gezien er vaak architecturale elementen terugkomen in mijn werk, laat ik me het meest inspireren door gewoon rond te lopen, te kijken en op zoek te gaan naar alledaagse dingen waar ik tekenkundige waarde in terugvind. In dit soort tekeningen primeert een soort spontaniteit en naïviteit. Ik probeer daarom bij het tekenen niet te veel te kijken naar werk van anderen, zodat ik de focus kan blijven leggen op het uitbouwen van mijn eigen illustratieve wereld.”

Op welke opdracht ben je meest trots, en/of wat is jouw droomopdracht?
“Iedere opdracht waarbij ik mezelf wat moet uitdagen is boeiend. Sommige opdrachten zitten natuurlijk meer in je comfortzone, maar daar leer je als tekenaar minder uit. De opdracht van de K-totem was best een uitdaging! Door de unieke vorm was het helemaal niet evident om tot een ontwerp te komen dat vanuit ieder opzicht even sterk staat. Ik vond het héél fijn en uniek om eens aan zo’n project te werken.”
“In opdracht werken is heel leuk, het geeft je de kans om te tekenen met een doel, om soms ook dingen te maken die je anders nooit zou maken. Het gevaar sluipt er voor mij in dat je nooit meer ‘voor jezelf’ werk maakt. In die zin kan je zeggen dat mijn grootste uitdaging het maken van mijn eigen opdracht is. Mezelf uitdagen en werk maken puur uit en voor mezelf is misschien nog de grootste ‘droomopdracht’.”

Eline Gheysens 1K TOTEM Eline Gheysens 6

Naar welke illustratoren kijk je op? (en waarom?)
“Er zijn héél wat boeiende illustratoren en tekenaars in ons land. Ik hou enorm van de illustraties van Flore Deman. Je ziet haar illustraties regelmatig passeren voor verschillende projecten in het Kortrijkse. Ze heeft een enorm bewonderenswaardige manier om beelden te laten spreken, ook als het over minder voor de hand liggende thema’s gaat.

Floor Denil, die we kennen door haar eenvoudige cartoons (die er telkens boenk op zijn) heeft onlangs een prachtig boek gemaakt: ‘Arlo’. Het gaat over jong zijn, afscheid nemen en dingen een plaats geven. Het is hartverscheurend, maar ook troostend en zelf grappig!

Ward Zwart maakte een wondermooi boek ‘Ik kom van ver maar blijf niet lang’. Een boek over opgroeien, getekend op een manier die hij als geen ander kon: expressief en nostalgisch, maar ook vol rust.”

Wat is volgens jou het mooiste plekje in Kortrijk? (of bv. tofste event,...)
“Een favoriet plekje heb ik niet persée, maar ik stap graag rond in Kortrijk. Ik heb lang in Gent gewoond, dus leer ik Kortrijk steeds beter en beter kennen. Het is tof dat je hier kan rondstappen in het centrum, maar dat de natuur ook nooit ver weg is.”

Waar zie je jezelf in 5 jaar?
“Ik denk soms ‘Ik ben nogal een chansaar!’. Ik heb een job die ik enorm graag doe (leerkracht in het kunstonderwijs). Daarnaast heb ik tijd genoeg om bezig te zijn met het maken van mijn eigen werk. Ook zijn dit geen 2 aparte werelden. Ik raak geïnspireerd en gemotiveerd door het engagement van mijn leerlingen, laat ons hopen dat dit omgekeerd ook zo is. Ik zit in de luxesituatie waar ik elke dag artistiek kan bezig zijn en hoop dat ik dat binnen 5 jaar nog kan zeggen!”