Jonathan Absil K totem

K-TOTEM ontworpen door Jonathan Absil

De nieuwe aankleding van de K-Totem werd vormgegeven door Jonathan Absil, tattoo artist en lesgever aan de DAE (Digital Arts & Entertainment) afdeling van HOWEST.

Volg Jonathan via:

www.instagram.com/captain_skull_tattoo/
http://www.deodatusdesign.be/

Omschrijf je K-TOTEM ontwerp
Het thema van mijn ontwerp zijn de “de virtual makers”. De in Kortrijk opgeleide digital meesters van de virtuele wereld. Ze worden uitgebeeld in de vorm van spookjes die uit de grond van Kortrijk groeien en elk een facet van het creatie-proces van video games, 3d animaties, films… weergeven. Ik heb gekozen voor een leesbare, contrastrijke en speelse illustratieve stijl met organische vormen die toch als een soort patroon kan dienen.

De aparte vorm van de totem gaf zeker enkele uitdagingen. Zo wou ik dat de tekeningen op elke zijde van de totem mooi doorliepen naar de andere zijdes. De compositie en het behouden van een goede zwart-wit balans was erg belangrijk. Je zal trouwens vanuit geen enkele hoek 2 dezelfde spookjes zien.

Waar haal je inspiratie?
Uit alles! Uit het leven. Observeren van mensen en dingen en openstaan voor elke nieuwe ervaring of kennis. De geschiedenis en actualiteit zijn de beste inspiratie. Vrij gemakkelijk te vinden in documentaires, boeken of de krant. Tentoonstellingen bezoeken. Naar het toneel gaan. En Reizen! Bij voorkeur zonder voorbereiding. Non fictie; films, strips en series. Eerder het science fiction genre. Zo geloofwaardig mogelijk. Wetenschap is cool! En uiteraard aan de eindeloze streams aan beelden en creaties vanop het internet. Dank u Pinterest!

Kan je dit linken aan je gaming ervaring?
Ik game zelf amper. Maar ik ken de wereld vrij goed door al jaren les te geven aan de opleiding “Digital Arts and Entertainment” van Howest. Mijn achtergrond en interesses liggen eerder bij de vrije en grafische kunsten, digitale illustraties en 3D animatiefilms. De laatste jaren heb ik de kunst van het tattooëren ontdekt en ik doe dit nu ook in bijberoep, naast illustraties.

Op welke opdracht ben je meest trots?
Mijn les – opdracht eigenlijk. Al 14 jaar al dat jong talent geïnspireerd de wereld insturen is een hele eer en verantwoordelijkheid. En qua persoonlijk werk ben ik meestal het meest trots op het allerlaatste werk dat ik maakte. Tot ik een weer iets nieuws maak…

Naar welke illustratoren kijk je op?
Gustave Doré, Félicien Rops, André Franquin, Jean Giraud (Moebius), Juan Giménez, Kim Jung Gi, Enki Bilal

Wat is volgens jou het mooiste plekje in Kortrijk?
Het wandelpad langs de Leie voorbij Kortrijk-Weide langs beide oevers is wel een mooi strookje groen. Het terras van de PandA aan het conservatorium is best wel gezellig in de zomer, en de Onze-Lieve-Vrouwkerk en de Gravenkapel zijn erg boeiende plekken. We gaan er regelmatig tekenen. Hier heb ik al veel details en oude verhalen ontdekt.

Jonathan Absil 2Jonathan Absil 1