Ktotem illustralies 1

K-TOTEM ontwerp door Illustra'lies

De komende maanden prijkt het ontwerp van illustra'lies op de K-TOTEM. Illustra'lies is illustrator en grafisch ontwerper Annelies Fraeyman. Zij maakt illustraties op maat, raamtekeningen, infographics, wenskaarten, logo’s, magazines … voor communicatiebureaus, winkeliers, KMO’s en ondernemingen.

Volg Illustra'lies via:

Website: illustralies.be
Instagram: instagram.com/illustralies
Facebook: facebook.com/illustralies

Omschrijf je K-TOTEM ontwerp
Voor het ontwerpen van de K-TOTEM werkte ik rond het thema “Zomer in Kortrijk”. Ik heb de K-TOTEM opgedeeld in 2 kleurtinten omdat Kortrijk voor mij dan ook 2 kanten heeft. Het groene deel staat voor de vele mooie groene plekjes in (groot) Kortrijk: de parken, de Leie, het zwembad, gaan fietsen ... Het warm rozige deel toont het stadscentrum met de winkelstraten, de verlaagde Leieboorden, de skatebowl voor de durvers, een gezellig terrasje doen … Er zitten ook enkele verborgen knipogen naar de deelgemeenten. Om de K-TOTEM nog meer ‘mijn’ Kortrijk te maken plaatste ik er de verwijzing naar mijn thuishaven op, nl. de watertoren op ’t Hoge. (Hoog Kortrijk).

Waar haal je inspiratie?
Naar inspiratie ga ik niet echt ‘op zoek’. Heel vaak komt inspiratie gewoon piepen tijdens momenten dat ik het niet verwacht: gewoon tijdens het werken aan andere opdrachten, tijdens de dagelijks bezigheden of tijdens eens lekker niets doen. Mijn inspiratiemachine werkt eerder in de achtergrond. :)
Bij specifieke opdrachten vertrouw ik er dan ook op dat inspiratie wel zal komen. Ik geef het wat tijd en zit er daarom niet gefocust naar te zoeken. Wanneer ik dan de kriebel voel om er effectief mee aan de slag te gaan, sprokkel ik allerlei materiaal op internet om mijn ideeën te visualiseren. Het inspiratiebord dat daaruit ontstaat vormt dan mijn leidraad voor die opdracht.

Ook Instagram is een grote inspiratie. Zelf heb ik ook een actieve account @illustralies, waar ik regelmatig mijn eigen creaties op post. Ik hoop op die manier ook zelf een inspiratiebron te kunnen zijn voor anderen.

Ktotem illustralies 2Ktotem illustralies 3

Op welke opdracht ben je meest trots?
Eén specifieke opdracht opnoemen vind ik te beperkt. Waar ik eerder trots op ben is op het feit dat ik van illustreren mijn job heb kunnen maken. Het gevoel van mijn hobby mijn werk gemaakt te hebben overkoepelt eigenlijk de trotsheid over alle opdrachten.

Naar welke illustratoren kijk je meest op
Er is tegenwoordig heel veel talent op illustratief vlak vind ik. Net als bij muziek ben ik heel ruim in wat ik mooi vind. Maar er blijft toch altijd wel eentje steeds mijn favoriet en dat is Tom Schamp. Zijn illustraties zijn niet alleen prachtig qua stijl en kleuren, maar er zit ook zo’n leuke humor in, en zóveel fantasie. Telkens als ik naar zijn tekeningen kijk komt er een ‘smile’ op mijn gezicht. Dat is toch hét ultieme doel van een illustrator.

Wat is volgens jou het mooiste plekje in Kortrijk?
Mijn lievelingsplek in het centrum is de ‘côté’ rond de Sint-Maartenskerk: de kerk op zich, maar ook het plein errond, het begijnhofpark. Zo’n zalige plaats pal in het centrum.
Mijn groene lievelingsplekken zijn de ‘binnenbaantjes’ tussen Kortrijk en Bellegem. Zalig fietsen vanaf de Elleboogstraat op Hoog Kortrijk, richting Bellegem, Rollegem, Aalbeke. Een beetje bergop hier en daar, maar zo de moeite waard.