Astrid verplancke k totem

K-TOTEM als toonplek voor regionaal grafisch talent

Vorig jaar werd regio Kortrijk opgenomen in het UNESCO Creative Cities Network als City Of Design. Om deze erkenning extra in de verf te zetten, geeft Designregio Kortrijk ruimte aan creatievelingen. De K-TOTEM werd ontwikkeld binnen het project Kortrijk Creëert door Dries Desseyn, ontwerper bij Studio Oranje en kinderboekenuitgeverij D e E e n h o o r n uit Wielsbeke. Het is dé toonplek voor grafisch talent uit de streek. De 3,5m hoge sculptuur aan de Kluifrotonde bij Kortrijk Weide krijgt 3-maandelijks een wisselende bekleding door een grafisch ontwerper of illustrator, om regionaal talent op die manier in de kijker te zetten.

Het ontwerp werd deze keer gemaakt door illustratrice Astrid Verplancke.

Omschrijf je K-TOTEM ontwerp

Ik ging aan de slag met de complexe letter K, die vanuit verschillende standpunten ‘puzzels’ vormen met dieper liggende delen. Zo kwam ik tot drie ‘puzzels’ waaraan ik illustraties koppelde. Deze tekeningen vormen dus pas een geheel als je ze ziet vanuit een bepaald standpunt nabij de K-TOTEM. De lentemaanden maart, april en mei staan voor het begin van nieuw leven, de vogels terug van weggeweest, het planten en verzorgen van de tuinen, het begin van een nieuwe liefde...

Hoe zou je je stijl omschrijven?
Mijn poëtische verbeelding zet ik om in expressieve, pasteuze prenten. Met veel verf, ruwe penseelstreken en ongeslepen potloden werk ik aan beelden die een grote gevoelsmatigheid in zich hebben.

Waar haal je inspiratie?
Naast het illustreren geef ik ook les aan kinderen en jongeren die in kunst en cultuur willen duiken. Zij leren van mij, maar ik leer ook veel van hen! Vooral de tekentaal van de allerkleinsten boeit mij enorm. Uit hun expressiviteit en durf vloeien enorm krachtige tekeningen. Maar ik kan ook enorm gefascineerd zijn door de schoonheid van handen en houdingen bij mensen.

Op welke opdracht ben je meest trots?
Ik ben het meest trots op mijn eerste boek dat ik maakte samen met Ella Vandenbussche. Het boek God’s Lam, geïnspireerd op het meesterwerk van de gebroeders Van Eyck, hebben we in eigen beheer uitgegeven. Met een tentoonstelling in een blauw kapelletje en lamsworstjes op de barbeque.

Naar welke illustratoren kijk je op?
Nicolas Marichal, Randall Casaer en Nina Vandeweghe, ik hou van die ruwe brute kracht die ze alle drie bezitten.

Wie moet volgens jouw zeker nog eens een K-TOTEM ontwerp maken?
Elise Vandeplancke

Wat is volgens jou het mooiste plekje in Kortrijk?
Het mini eiland in het Van Raemdonckpark waar de Wildebrassers tijdens de zomer hun Wildernis bivakkeren.


​Volg Astrid haar werk hier.

Interesse om jouw grafisch ontwerp of illustraties in de spotlight te plaatsen op de K-TOTEM? Neem contact op met Lisa Declercq, lisa@designregio-kortrijk.be 056/51.91.83