Untitled design

Terugblik: inspiratiereis naar Dundee

Dundee (UK), met een rijk textielverleden vergelijkbaar met Kortrijk, was ooit wereldwijd bekend als de grootste juteproducent. De stad stond ook bekend om de 'drie J's': Jute, Jam en Journalistiek. Na het verdwijnen van de textielindustrie heeft Dundee zich opnieuw uitgevonden als een creatieve en culturele hotspot met hoogtepunten zoals het V&A museum en de bloeiende gaming industrie.

Tijdens onze inspiratiereis naar deze UNESCO Creative City of Design ontdekten we een stad in volle transformatie, waar de Dundonians met veel veerkracht aan meewerken. De bruin-grijze gevels van deze Schotse stad zouden een trieste impressie kunnen uitstralen, maar niets is minder waar. Achter deze gevels werken mensen enthousiast aan de impactvolle verandering van the most sunny city of Scotland. Hun trots bestaat terecht uit mooie realisaties, maar evengoed uit leerpunten in bijvoorbeeld urban planning die in de toekomst nog veel werk zullen vergen.

2

Van de kleurrijke street-art, het bezoek aan het Waterfront Redevelopment project, 4J Studio's (makers van Minecraft), de creatieve studio’s DRAFF, Steph Liddle en Double Doors Studios, brouwerij 71 Brewing tot het Aberty University en het pas opgestarte Michelin Scotland Innovation Park, … we waanden ons continu in een sfeer van verandering.

1


Dundee is een stad in volle evolutie die design thinking inzet voor haar ontwikkeling. Die work-in-progress-context vormde de ideale setting voor onze deelnemers. De vele bezoeken werkten als conversation starters om met elkaar kennis te maken en zo nieuwe samenwerkingsopportuniteiten te identificeren. Ondernemers, beleidsmakers, academici, designers, architecten, fotografen en culturele spelers… door samen te werken maken we de stad en streek van de toekomst en de Dundee-reis bekijken we achteraf zeker en vast als een “wee” or big leverage.

3

Foto's door Jonas Verbeke