Schermafbeelding 2022 09 05 om 15 22 07

Dit zijn de Designers in Residence 2022

Sinds 2014 nodigt Designregio Kortrijk ieder jaar recent afgestudeerde ontwerpers uit verschillende creatieve disciplines uit voor het Designers in Residence Kortrijk programma. De geselecteerde ontwerpers voor 2022 zijn Ila Colley, Yun-Chu Liang en Metincan Güzel.

DIRK 2022 2

Yun-Chu Liang

Yun-Chu Liang heeft een achtergrond als architect en rondt momenteel haar masteropleiding in ‘Sound Studies en Sonic Arts’ af aan de Universiteit voor de Kunsten Berlijn. Yun verkent in haar werk hoe ruimte ontstaat, door het registreren en interpreteren van zintuiglijke ervaringen in ons dagelijkse leven. Ze analyseert de stedelijke context, de historiek van de omgeving en menselijk gedrag, en werkt met klank en ruimte om de ervaringen die we via onze zintuigen opbouwen te verkennen. Haar projecten omvatten zowel architectuur, community building, installaties, klankontwerp als VR. Dit jaar startte ze een onderzoek naar ‘zorg’ in het leven van alledag, door zich via luistersessies te engageren in de lokale gemeenschap.

Metincan Güzel

Metincan Güzel is architect en vormgever. Hij is gefascineerd door het maken van publieke ruimte en verhalen van queers in de diaspora. Hij grijpt in zijn werk vaak in de stad in en bouwt tijdelijke installaties die meteen ook een locatie vormen voor een reeks van publieke events. In eerder onderzoek focuste hij op de informele economie van Istanbul, straatverkopers en zwerfdieren. In zijn huidig onderzoek, ‘The Magical Nature of Diasporic Spaces’, zoomt hij in op de Turkse diaspora in Nederland en biedt hij een alternatieve interpretatie van ‘Turkse straten’ vanuit de queer fenomenologie.

Ila Colley

Ila Colley is een kunstenaar, architect en schrijver uit Cumbria (Engeland). Haar creatieve teksten gaan in gesprek met onderzoekende tekeningen, sculpturen en installaties. Rode draad is het verkennen van de sociopolitieke issues die opduiken in ons gedeeld gebruik van ruimte. Haar geschreven en beeldend werk werd gepubliceerd in diverse tijdschriften en bloemlezingen. Ze studeerde en werkte in Edinburgh, Kopenhagen en Stockholm, maar voelt zich overal thuis waar er groen en heuvels zijn.

Thema: The Future of the Daily

Het Designers in Residence-programma van dit jaar draait rond het alledaagse: Hoe kunnen we het buitengewone van het alledaagse onderscheiden? Hoe kunnen deze ruimtes en objecten worden geïdentificeerd? Wat bepaalt hen? Welke rol spelen ze in het leven van mensen? Hoe verbinden en versterken ze relaties tussen mensen? Hoe verhouden ze zich tot ons online alter ego? Welke (ruimtelijke) kenmerken hebben ze? En vooral, welke toekomst hebben ze?