Vaklab hout web 02673 0

BKRK-award #Hout

Bokrijk lanceert de BKRK-award, dit jaar rond thema HOUT! Ze zijn op zoek naar creatief talent, vakmensen en ontwerpers met vernieuwende houtconcepten. Meld je voor 1 april 2024.

VAKlab, het expertise- en dienstencentrum van Bokrijk rond vakmanschap en ondernemerschap, is organisator van de BKRK-award. VAKlab begeleidt makers, ontwerpers en ondernemers in het realiseren van dromen en ambities. Samen met partners versterken en ontwikkelen ze hedendaags vakmanschap als een meerwaarde voor de economie en andere sectoren.

Gezien de nadruk van de wedstrijd ligt op vakmanschap en ondernemerschap is Flanders DC een niet te missen partner. Flanders DC is namelijk hét aanspreekpunt in Vlaanderen dat inzet op creatief en toekomstgericht ondernemerschap binnen design en mode. Samen met hen kan VAKlab vakmensen die willen doorgroeien naar een onderneming de gepaste begeleiding garanderen.

Missie

De BKRK-award eert zowel nationale als internationale creatieve ondernemers die vanuit hun expertise producten ontwikkelen. Deze wedstrijd benadrukt het historische vakmanschap dat als inspiratie dient, met een duidelijke link naar Bokrijk. De bekroonde ontwerpen dragen bij aan zowel de economie als de samenleving. Met een deskundige jury, een officiële prijsuitreiking en een sterke uitstraling speelt de BKRK-award een essentiële rol binnen Bokrijks focus op vakmanschap.

Wedstrijdvraag

De BKRK-award #hout richt zich op het vakmanschap van houtbewerking. We benaderen dit ambacht vanuit een hedendaags perspectief, geïnspireerd door historische technieken maar verrijkt met innovatie en relevantie. Het bekroonde product belichaamt authentiek vakmanschap in gebruik, techniek, materiaal en duurzaamheid, en wordt ontwikkeld met een hedendaagse en/of innovatieve invalshoek. Het doel is niet alleen om een economische meerwaarde te creëren, maar ook om verdere stappen te zetten met het concept. Tijdens het traject is er ruimte voor exploratie met diverse experts. We streven niet alleen naar decoratieve objecten of traditionele houtproducten, maar verwelkomen een breed scala aan producten, concepten en diensten die grenzen verleggen, innovatief zijn en iets nieuws brengen. De gebruikte materialen en technieken zijn volledig vrij voor de deelnemers.

Hout

Praktische informatie

Deelnemers kunnen maximaal drie dossiers, concepten of ideeën indienen. Voor elke deelname dient een apart inschrijvingsformulier te worden ingediend. Deelnemers dienen zich te verbinden aan fysieke aanwezigheid bij alle contactmomenten gedurende de wedstrijd. Het niet bijwonen van deze contactmomenten kan leiden tot uitsluiting van de wedstrijd.

De juryleden zijn erkende autoriteiten binnen hun vakgebied. Inzendingen worden beoordeeld op de volgende criteria: duurzaamheid en innovatie, creativiteit, vakmanschap en techniek, ondernemerschap met economisch potentieel, en storytelling. De ingezonden producten mogen niet gecommercialiseerd zijn op de uiterste indiendatum.

Het eerste jurymoment vindt plaats op 22 april 2024 van 10u tot 13u, waar de juryleden beslissen welke 10 inzendingen weerhouden worden. Deelnemers zijn niet toegestaan tijdens dit jurymoment. Alle deelnemers en de 10 geselecteerden worden uiterlijk op 29 april per e-mail op de hoogte gebracht van de juryselectie.

Een 'Meet en Greet' is gepland op 6 mei 2024 van 10u tot 16u op de Campus van het Vakmanschap in Bokrijk. Hier krijgen de geselecteerden de kans om te spreken met de jury en experts. De aanwezigheid is verplicht.

Gedurende de zomermaanden (mei, juni, juli, augustus) krijgen de geselecteerden de tijd om hun project volledig te finetunen op basis van ontvangen feedback. Coachingmomenten van elk 2 uur (twee keer) worden voorzien om te overleggen over de beoordelingscriteria.

Het tweede jurymoment vindt plaats op 9 september 2024 van 10u tot 18u op de Campus van het Vakmanschap in Bokrijk. Hier krijgen de 10 geselecteerden elk 30 minuten de tijd om hun prototype aan de jury voor te stellen. De wijze waarop het product op de markt wordt gebracht, wordt meegenomen in de beoordeling. Aanwezigheid is verplicht.

Na het voorstellen van alle prototypes kiest de jury drie finalisten, die uiterlijk op 11 september worden verwittigd. De beslissingen van de jury zijn bindend. Genomineerden dienen alle selectie-informatie confidentieel te houden totdat Bokrijk de genomineerden heeft bekendgemaakt.

De winnaar van de BKRK-award #Hout wordt bekendgemaakt tijdens het slotevent op 24 september 2024 en krijgt een plaats op het WONDER Kortrijk Creativity Festival.