20221109 092328

Bezoek aan Covilhã, UNESCO Creative City of Design

Stijn bezocht midden november Covilhã, UNESCO Creative City of Design in Portugal.

Covilhã, UNESCO Creative City of Design. Ken jij deze stad? In mijn netwerk keken mensen mij vragend aan toen ik vertelde dat die stad ons had uitgenodigd om er te gaan vertellen over het ecosysteem van Designregio Kortrijk en hoe we de maakindustrie helpen innoveren via design.

Covilhã is gebouwd tegen de flank van de Serra da Estrela, een bergketen in het binnenland van Portugal. De stad was voorheen een belangrijke speler in de textielindustrie met wol als het belangrijkste exportproduct. We kennen als regio Kortrijk maar al te goed het verhaal van textiel. Het bracht grote welvaart, maar kende ook vele crisissen.

Met hun toetreding tot het UNESCO Creative Cities Network in 2021 zoeken ze know how in het netwerk om hun bedrijven te helpen innoveren. Het delen van expertise is de basis van het netwerk. Zie hoe wij DESIGN IN SHOPS implementeerden in Kortrijk met behulp van Detroit en Montréal, of hoe we het 5X5® Innovatieprogramma exporteerden naar Kaunas.

Met open blik trok ik er naar toe. Ik ontdekte het makerspace C3D als onderdeel van hun stadsbibliotheek met workshops voor het brede publiek – kinderen, ouderen, mensen met beperkingen, etc. De enthousiaste Ruben de Matos ontwikkelt er workshops op de 3D-printer, lasercutter, vinylcutter, naaimachine en – uiteraard als textielstad – borduurmachine, voor in het lab en op externe locaties.

20221108 17220820221109 17055720221109 09524620221109 172424

Een must visit is het New Hand Lab, gevestigd in een voormalige textielfabriek. De fabriek staat gebouwd tussen de bergflanken, de rivier loopt er onderdoor. De rit er naar toe is op zich al een avontuur. In 2002 stopte de fabriek haar activiteiten, maar eigenaar en ondernemer Francisco Afonso liet de site niet verkommeren. Op vandaag is dit een plek voor jonge designers en artiesten. Ze hebben er ateliers, expo- en eventruimtes, vergaderzalen, een bar en keuken. Alle grondstoffen (vb. garens), geweven stoffen, samples, weefkaarten, tot zelfs nog werkende weefgetouwen zijn ter beschikking voor de residenten. Het is prachtig om te zien hoe industrieel erfgoed een nieuwe generatie designers klaarstoomt. Hun producten zijn te koop in een winkel in het stadscentrum.

Covilhã verraste me ook met hun vele muurschilderingen in de binnenstad. Gezien de stad op een flank is aangebouwd gaan de vele steegjes in vele bochten op en neer, en val je van de ene verbazing in de andere. Elk jaar nodigt de stad artiesten uit om de publieke ruimte op te fleuren tijdens het Wool Festival.

Zo is het lijstje met samenwerkingsopportuniteiten weer aangegroeid, en konden we onze stad, regio en organisatie weerom internationaal positioneren als een voorloper. Word jij ook warm van het bovenstaande, wil jij connecteren met deze stad en organisaties? We brengen je graag in contact! Mail me dan! Stijn.