5X5® innovatietraject editie 8
De 8e editie van het 5X5® project van Designregio Kortrijk en VOKA West-Vlaanderen staat voor de deur: ambitieuze ondernemingen uit de regio Kortrijk staan in de startblokken om de nieuwe producten van morgen te ontwikkelen. Eén jaar lang zullen ze samenwerken met elk een ontwerpersduo. De nieuwe producten worden voorgesteld aan het grote publiek op de Biënnale Interieur 2020.
Editie 2019 - 2020
DOVY KEUKENS x ROEL VANDEBEEK
AKOMO x GBO
ELIET x VERHAERT
VALO BLINDS x COMATE
DOVY KEUKENS x ROEL VANDEBEEK
DOVY KEUKENS
In minder dan vier decennia is het familiebedrijf Dovy Keukens uitgegroeid tot een innovatief en vooruitstrevend bedrijf, gespecialiseerd in keukens op maat. Dovy investeert in hoogtechnologische machines die 5.000 keukens per jaar produceren. Maar in het meubelmakersvak blijft handwerk een belangrijke troef. 400 vakmensen hebben een duidelijk doel voor ogen: keukens maken die uitblinken in kwaliteit, gebruiksgemak en schoonheid. Ze worden via een eigen netwerk van toonzalen rechtstreeks aan particulieren verkocht. Doordat Dovy de volledige productie in eigen beheer heeft, staan ze garant voor een perfecte kwaliteit tegen een scherpe prijs.
ROEL VANDEBEEK
Roel Vandebeek is een allround ontwerper die actief is op verschillende terreinen binnen de vormgeving. Hij richtte zijn eigen bureau op eind ’96 en werkt sindsdien voor diverse nationale en internationale bedrijven in zeer uiteenlopende sectoren. Zijn ontwerpen vertrekken steeds vanuit de identiteit. Het zijn originele, verrassende producten, objecten en installaties met een vleugje humor.
Projectmatig werkt hij ook samen met architecten wat betreft interieurprojecten en openbare ruimten.
PROJECT
Door zijn deelname aan dit project wil Dovy Keukens vooral de milieubewuste en vooruitstrevende kant van het bedrijf laten zien. Dovy focust namelijk op ecologie, duurzame ontwikkeling, creativiteit en innovatie in woontrends. Out-of-the-box denken, inspiratie opdoen en passie uitstralen voor design en creativiteit. Daarom werken we samen met ontwerper Roel Vandebeek aan een project dat kadert binnen recyclage en innovatief gebruik van duurzame materialen in de keukensector. En dat allemaal volgens de filosofie van oprichter Donald Muylle.
AKOMO x GBO
AKOMO
Bij ISOMO gebruiken ze geëxpandeerd polystyreen als grondstof voor de productie van hoogwaardige isolatiematerialen. Naast de productie van EPS, bewerken ze melamineschuim. Dit is een flexibele, opencellige schuim met goede thermische maar vooral uitstekende akoestische eigenschappen. Naast het thermische en akoestische aspect zijn er nog heel wat voordelen aan het schuim verbonden.
Onder de naam AKOMO bieden ze melamineschuim aan in de vorm van akoestische verlichting, objecten en panelen. In dit geval krijgt het schuim een afwerking, waardoor ze deze in tal van kleuren kunnen aanbieden. Ze beschikken over een eigen collectie, maar maken ook projecten op maat.
GBO
GBO Innovation Makers: zij ontwerpen, ontwikkelen en leveren producten die over de hele wereld worden gebruikt. Opgericht in 1990 en geworteld in productontwikkeling, zijn ze uitgegroeid tot een full-service ontwerpbureau dat zich richt op het gehele spectrum van productontwikkeling, inclusief de levering van pro- ducten. Ze zijn actief in drie landen met een ontzettend creatief team van 30+ innovatiemakers.
Hun werk is erkend door verschillende prijzen, waaronder iF GOLD, G-mark en RED DOT.
Gedreven door hun kernwaarden 'Dynamisch, Inspirerend en Vakmanschap' streven ze naar voortdurende innovatie.
PROJECT
Bij de verwerking van het melamineschuim hebben ze veel afval/overschotten per blok. Ze trachten zo efficiënt mogelijk de blokken op te delen dat ze het maximum eruit kunnen halen, maar het afval die ze hieraan overhouden is nagenoeg niet te vermijden. In tegenstelling tot EPS zijn resten melamineschuim moeilijk te recyclerenen en worden doorgans weggegooid. Feitelijk gooien ze een dure grondstof met tal van goeie eigenschappen weg.
ISOMO neemt al jarenlang de impact op het milieu bijzonder ernstig. Hun doelstelling is dan ook om van hun afval een positief verhaal te maken.
ELIET x VERHAERT
ELIET
ELIET is Belgisch fabrikant van tuinmachines. Sinds haar ontstaan is dit familiebedrijf gespecialiseerd in een aantal nichesectoren: groenafvalverwerking (versnipperaars), verfijnde gazonverzorging (verticuteren, doorzaaien, zaaien, zodensteken, kantensnijden, beluchten, bemesten, topdressen), daarnaast ook afvalruiming (blazers en zuigers) en sneeuwruimers. Dankzij creativiteit en innovatie is ELIET in de loop van 35 jaar uitgegroeid tot een referentiemerk binnen zijn markt. De machines worden wereldwijd verkocht in zo’n 37 landen. De gebruikers van de ELIET machines zijn tuinaannemers, openbare groendiensten en gepassioneerde particuliere tuinliefhebbers.
VERHAERT
Verhaert helpt ambitieuze ondernemers om te innoveren, door een geïntegreerde aanpak met user-centred design als rode draad tussen technologie- en businessinnovatie. Voor deze 5X5® editie zal hun DesignLab afdeling deze boeiende uitdaging opnieuw met volle enthousiasme aangaan. Design en innovatie is hun passie, en dat heeft al meermaals geleid tot doordachte design strategieën en succesvolle nieuwe producten en diensten. Samen innoveren blijft een boeiend en uitdagend avontuur, voor zowel de ondernemer als de ontwerper. Ze houden van dromen, maar we willen eindigen met iets heel concreet, en dat past helemaal bij het 5X5® project.
PROJECT
Het project dat ELIET voordraagt in het 5X5® traject is niet meteen een product maar eerder een concept. Onder de naam JETZER introduceert ELIET een proces om op efficiënte wijze een gazon te beluchten en tegelijk te injecteren met bodemverbeteraar. Naar gelang de noden van de bodem kunnen de JETZER-pods, die tijdens de behandeling in de bodem worden gebracht, met verschillende granulaten zijn opgevuld. Zo kunnen naast meststoffen en mineralen, ook water absorberende polymeren op haast chirurgische wijze in de grond worden gebracht. Het injectiepatroon is 3 dimensioneel stuurbaar zodat enorme mogelijkheden ontstaan om bestaande verdichte gazonbodems te draineren, te verrijken of zelfs om te vormen tot een regenwaterbuffer. In een tijdperk van klimaatverandering biedt de ELIET JETZER interessante oplossingen voor duurzaam regenwaterbeheer.
VALO BLINDS x COMATE
VALO BLINDS
VALO ontwikkelt strakke binnenzonwering met een architecturaal design. Dankzij de naadloze bevestigingen en sterke lijnen bieden de rolgordijnen een toegevoegde waarde aan elk interieur. Het jonge bedrijf blijft innoveren en kan zo vlot inspelen op de groeiende vraag naar minimalistische rolgordijnen op maximale afmetingen. Valo betekent licht in het Fins. Van woonkamer tot kantoor, niets brengt meer energie in een ruimte dan zonlicht. Toch moet dit pure licht af en toe gefilterd worden. De rolgordijnen van VALO creëren altijd de gepaste sfeer, helemaal in lijn met de architectuur van het gebouw.
COMATE
Comate is een actief en groeiend bedrijf gespecialiseerd in engineering en design van nieuwe producten en machines. Dit dynamische team van ingenieurs en designers heeft één grote passie: samen met de klant dàt unieke product ontwerpen en ontwikkelen zodat het beter, innovatiever en geavanceerder is dan het huidige marktaanbod!
PROJECT
5X5® past 100% binnen de filosofie van VALO. Hun passie voor vernieuwing, innovatie en design maakt dat het VALO-team deze uitdaging graag aangaat. “Ik vind het heel interessant om de frisse kijk van externe designers los te laten op onze rolgordijnen. Onze creativiteit zal er ongetwijfeld ook een boost door krijgen!”, aldus Aline Breemersch van VALO. VALO en de 5X5®-designers werken intussen volop aan een aantal creatieve ideeën die ze in 2020 aan het grote publiek zullen voorstellen tijdens de Biennale Interieur in Kortrijk.
BEKIJK HIER HET VOLLEDIGE PERSDOSSIER
CONTACT:
Marijke Boucique
VOKA West-Vlaanderen
marijke.boucique@voka.be
t +32 (0) 56 26 13 89
m +32 (0) 477 84 01 88
President Kennedylaan 9A
8500 Kortrijk
Stan Dewaele
Designregio Kortrijk
stan@designregio-kortrijk.be
t +32 (0) 56 51 91 83
m +32 (0) 478 39 55 87
Broelkaai 6
8500 Kortrijk