OPEN CALL: Designers in Residence Kortrijk 2022
Designregio Kortrijk zoekt 3 gemotiveerde en recent afgestudeerde ontwerpers of creatieve makers om deel te nemen aan een regionaal residentieprogramma in Kortrijk, België.
Het Designers in Residence Kortrijk programma is een 3 maanden durende fulltime residentie van september tot december 2022.
Designregio Kortrijk voorziet voor de geselecteerde Designers in Residence Kortrijk:
- accommodatie
- maandelijkse vergoeding (400 €/maand)
- gebruik van Budalab Open Makerspace
- experts in verschillende domeinen en ondersteuning van Designregio Kortrijk
- eenmalige reiskosten
Thema: The future of the Daily
Tijdschriften en websites prijzen voortdurend bijzondere plaatsen, nieuwe producten en spectaculaire objecten aan. Er bestaan talloze publicaties, artikels of reclamespots over de High Line in New York, Nespresso, Apple watch, enz. Allemaal verheerlijken ze de buitengewone kwaliteiten van deze plaatsen, producten en objecten. Bedacht en gemaakt als luxeprojecten, groeien ze uit tot een hedendaagse standaard voor andere projecten. Hun ontwerp wordt gekopieerd, hergebruikt, geherinterpreteerd en vertaald naar (culturele) contexten waar ze ver van af staan. Ze zijn een soort internationale standaard voor goed ontwerp geworden.
In ons dagelijkse leven worden we evenwel niét omringd door deze luxeprojecten. Meestal leven we in, en worden we omringd door, nogal banale en saaie ruimtes en objecten. Alledaagse ruimtes en objecten.
Dingen die helemaal niet kunnen tippen aan de normen van tijdschriften en websites maar die toch een belangrijke rol spelen in het leven van veel mensen. Een bushalte, een parkeerplaats bij de supermarkt, een witte plastic tuinstoel. Ruimtes en objecten die mensen uit alle lagen van de bevolking met elkaar verbinden en samenbrengen. Het zijn ruimtes en objecten die vaak balanceren tussen de formele representatie van de samenleving en alle mogelijke vormen van informele toe-eigening en (verkeerd) gebruik. J.B. Jackson of Margaret Crawford bijvoorbeeld, maakten van deze ruimtes en objecten een onderzoeksonderwerp, en ze werden herdacht als collectieve ruimte, verloren ruimte, verdichte ruimte, enz.
Het Designers in Residence-programma van dit jaar draait rond het alledaagse: Hoe kunnen we het buitengewone van het alledaagse onderscheiden? Hoe kunnen deze ruimtes en objecten worden geïdentificeerd? Wat bepaalt hen? Welke rol spelen ze in het leven van mensen? Hoe verbinden en versterken ze relaties tussen mensen? Hoe verhouden ze zich tot ons online alter ego? Welke (ruimtelijke) kenmerken hebben ze? En vooral, welke toekomst hebben ze?
Context
Designers in Residence Kortrijk wordt sinds 2014 georganiseerd door Designregio Kortrijk, platform voor creativiteit, innovatie en ondernemerschap voor de regio Kortrijk in België. Een regio die deel uitmaakt van het UNESCO Creative Cities Network (UCCN) dat het design thinking ademt, zichtbaar door haar designopleidingen, creatieve maakindustrie, internationale evenementen en inspirerende publieke ruimte.
We zijn een samenwerkingsverband van 5 regionale organisaties, waarmee je nauw samenwerkt. Zo komt je als ontwerper in contact met de lokale gemeenschap (stad Kortrijk), lokale producenten en maakindustrie (Voka West-Vlaanderen & Interieur Foundation), stedenbouwkundigen en ontwikkelaars (Leiedal) en innovatief onderwijs (Howest).
Tegelijkertijd is het Buda-eiland het middelpunt voor een boeiende gemeenschap van creatieve individuen, bedrijven, culturele organisaties, creatief onderwijs en eindgebruikers. Het doel is om aansluiting te vinden bij de lokale maakindustrie, grotendeels ingebed in de regio en de lokale producenten op een eigentijdse manier. De Budafabriek, Budalab Open Makerspace & Broelkaai 6 - DURF2030 zijn de inspirerende locaties in Kortrijk (België) waar je gaat creëren, werken en wonen.
De regio Kortrijk (België) is een sterke speler in de economisch bloeiende grootste Europese interregionale Eurometropolis.
Hogeschool HOWEST & hun Industrial Design Center is een open kenniscentrum en een communicatieplatform tussen de industrie en de onderwijs-, onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's van de Howest en de Universiteit Gent in Kortrijk. Digital Arts & Entertainment is onder meer één van hun state of the art opleidingen. Daarnaast is er Digital Design & Development, onderdeel van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) en het Koninklijk Conservatorium, dat zich richt op het snijvlak van ontwerp, ontwikkeling en onderzoek.
De compactheid van deze regio is zowel een voordeel als een uitdaging.
De geselecteerde ontwerpers nemen deel aan de Living Summer School 2022 - Living Blocks - The Social Units of Future Habitats.
Tijdens WONDER - Kortrijk Creativity Festival (21/10 – 6/11/2022) krijgen de Designers in Residence Kortrijk de kans om hun onderzoek en hun werk voor te stellen aan het grote publiek.
De finale resultaten van de residentie zullen in het voorjaar van 2023 te zien zijn in Z33, Huis voor Hedendaagse Kunst, Design & Architectuur, in Hasselt.
Op de website The Dispersal Project is het traject van 2021 terug te vinden.
Selectiecriteria
Het profiel van de ontwerpers moet aan de volgende criteria voldoen:
- recentelijk afgestudeerd (minimumniveau: master of gelijkwaardig door ervaring)
- teamspeler
- manuele vaardigheden (conceptueel, handig, productie, fabricage)
- een internationale visie
Let op: !!! Voltooide formulieren moeten voor maandag 4 juli 2022, 9:00 uur CET, bij Designregio Kortrijk worden ingediend. Aanvragen die na deze termijn worden ontvangen, worden niet aanvaard.
Inschrijvingsformulier
Wil je je inschrijving voorbereiden? Ontdek hier alle vragen.
Vragen? Contacteer Lise!
Lise Van Tendeloo
Lise nodigt ieder jaar veelbelovende internationale ontwerpers uit in Kortrijk voor boeiende residentietrajecten. Zij staat verder in voor het luik onderzoek en experiment bij de organisatie.