Belfort

Stadsfestival WONDER verlegt de grenzen van je verbeelding

Na een succesvolle derde editie met 5.000 bezoekers is WONDER dit jaar terug van 19 oktober tot 5 november. Met 80+ expo’s en activiteiten op meer dan 25 locaties in centrum Kortrijk, in samenwerking met meer dan 275 ontwerpers/kunstenaars en 45 bedrijven, belooft het een topeditie te worden.

Met WONDER Creativity Festival brengen Designregio Kortrijk en stad Kortrijk een ode aan de creativiteit en innovatieve ideeën van jong talent. WONDER daagt de grenzen van onze verbeelding uit, en blikt vol vertrouwen vooruit naar de toekomst. Het festival geeft een forum aan inventieve geesten die opmerkelijke oplossingen bedenken voor de maatschappelijke uitdagingen waar we vandaag en in de toekomst voor staan.

Het kloppende hart van WONDER ligt in de Budafabriek. Onder de noemer ‘We Are The Next Generation’ brengt Designregio Kortrijk er de meest toonaangevende afstudeerprojecten van het voorbije jaar aan de Belgische ontwerpscholen samen. Met de expo ‘Eye on Design’ matchen Kortrijk Xpo en Designregio Kortrijk 10 deelnemende bedrijven aan Design Nation (het exclusief B2B-evenement voor professionals van 19 & 20 oktober in Kortrijk Xpo) met het werk van een inspirerende designer. De opleiding Industrieel Productontwerpen van Howest bestaat dit jaar 20 jaar en zal dit vieren met de expositie INSIDE OUT. Ze brengen een fragment industriële ontwerpgeschiedenis tot leven, aan de hand van producten van de bedrijven waar hun alumni werken, of aan hebben meegewerkt.

Het Kortrijkse stadscentrum vormt het decor voor de rest van het festival. Op een dertigtal locaties presenteren Belgische publieke en private partners er gratis expo’s, lezingen, workshops of evenementen die verbeelding en creativiteit via een scala aan disciplines in de meest brede zin vieren. Denk aan galeries, shops, bedrijven, maar ook enkele unieke locaties, zoals het Belfort of de verlaten feestzaal/hotel Dam71. Aan het Belfort worden omstaanders ondergedompeld in een verwonderende, digitale ervaring van beeld en geluid, in samenwerking met collega UNESCO City of Design Geelong, Devine Howest en Urban Mapping. In Dam71 word je meegenomen langs werk van jonge artiesten met focus op circulariteit. Ook evenementieel is vanalles te beleven. Het tweede WONDER weekend gaat bijvoorbeeld voor de allereerste keer het Kortrijk Art Weekend door, een initiatief van 20 privé en publieke kunstorganisaties.

WONDER is een uniek platform waar werk, ideeën en projecten van zowel kunstenaars, ontwerpers, studenten, burgers als bedrijven, scholen en organisaties samenkomen en verbonden worden. WONDER zet aan tot reflectie en openheid van geest, en enthousiasmeert bezoekers om samen de toekomst gedurfd en kleurrijk vorm te geven.

Watng collage klein

Met dank aan onze hoofdpartners!

Aluvision: met enkele indrukwekkende installaties in en rond de Budafabriek zal Aluvision je volledig in de WONDER sfeer brengen. Met gedurfde verbeeldingskracht én ongeëvenaarde technische expertise staat Aluvision binnen de beurzen & events industrie gekend als trendsetter in de ontwikkeling van duurzame, modulaire bouwsystemen. Volgend jaar verhuizen ze van hun huidige vestiging in Deinze naar Evolis in Kortrijk.

Domaine De Graux: Domaine De Graux biedt ons een blik op toekomst van landbouw en voeding. Als agro-ecologische boerderij gevestigd in Doornik maken zij optimaal gebruik van de natuur, zonder deze te beschadigen. Ze willen andere landbouwers én het grote publiek hierrond inspireren. Op WONDER presenteren ze in de vijfhoek van de Budafabriek een installatie in samenwerking met architect en artiest Theo De Meyer.

Zorggroep Heilig-Hart: Zorggroep Heilig-Hart presenteert in haar Buda Gallery de expositie Pure – Brittle – Energy met werk van Nathalie Pontegnies, Ayla Castelein, Damienne Christiaens. In Buda Kitchen ontdek je ook nog de samenwerking tussen het bedrijf Orac Decor en kunstenaars Arno Camps en Elvira Mulkay.

Nationale Loterij: Dank aan de spelers van de Nationale Loterij! Dankzij hen steunt de Nationale Loterij voor het eerst het WONDER Creativity Festival.

Aluvision klein

Praktisch

Alle WONDER locaties zijn gratis te bezoeken tussen donderdag 19 oktober en zondag 5 november, elke dag toegankelijk, behalve op maandag.

Openingsuren: tijdens schoolweken van 9:00 tot 18:00, in de weekends en herfstvakantie van 10:00 tot 18:00. Maandag gesloten.

Je start je WONDER bezoek in de hoofdlocatie, de Budafabriek, Dam 2a Kortrijk. Daar bevindt zich het onthaal en registratie. Zo goed als alle locaties bevinden zich op wandelafstand van elkaar. Je ontvangt in de Budafabriek een stadsplannetje (nu ook al op de website te vinden), maar ook op alle andere locaties zijn plannetjes te verkrijgen.

Pre-registereen via de website is sinds vandaag ook mogelijk, dan hoef je niet aan te schuiven aan het onthaal.

Voor scholen biedt WONDER gratis workshops aan, meer info op de website.

Voor beeldmateriaal en persdossier, klik hier. Wens je specifieke beelden of tekst, neem contact op met Lisa Declercq via lisa@designregio-kortrijk.be of 0473 53 93 47.

Van 19 oktober tot 5 november verlegt WONDER in de Kortrijkse binnenstad de grenzen van je verbeelding.

Jong creatief geweld en gevestigde waarden uit alle windrichtingen en disciplines - van design tot kunst - zetten er hun visie op een betere toekomst neer.

Zet grote ogen op langs een gratis parcours van 30 bijzondere plekken, voel de kracht van meer dan 40 verbluffende exposities en installaties, en proef de passie tijdens de vele inspirerende events.

Breng je zintuigen in vervoering, en trek de toekomst binnen!

Partners wonder