Slotevenement ‘Circulair Werk(t)!’ bewijst dat samenwerking tussen sociaal en circulair ondernemerschap loont
Dinsdag 28 november organiseerden het Departement Werk en Sociale Economie (WSE), Vlaanderen Circulair en de OVAM in Turnhout het slotevenement van het lerend netwerk ‘Circulair Werk(t)!’. Het programma startte met de steun van Europa in 2020 met als doel de krachten uit de sociale en de circulaire economie te bundelen en elkaar te versterken. Verspreid over Vlaanderen werden 12 sociaal-circulaire hubs opgericht, waaronder de CICO Hub in kortrijk, met als objectief sociaal-circulaire opportuniteiten te detecteren en om te zetten naar actie en ondernemerschap. Tegelijkertijd organiseerde de Koning Boudewijnstichting i.s.m. Möbius een lerend netwerk voor de verschillende hubs. Tijdens het slotevenement werden de resultaten van het lerend netwerk voorgesteld.
De resultaten in een oogopslag:
- In drie jaar tijd werden 12 hubs voor circulair en sociaal ondernemerschap opgericht, verspreid over Vlaanderen;
- 77 testtrajecten tussen de circulaire en sociale economie opgezet;
- 87 subsidiedossiers met bedrijven waarvan 45 goedgekeurd;
- Essentieel voor welslagen van trajecten blijkt het partnerschap en samenwerking tussen lokale besturen, reguliere economie en sociale economie.
Wat is een sociaal-circulaire hub?
Een hub boost sociaal-circulair ondernemerschap op lokaal niveau. Dankzij de hub treffen de sociale en circulaire ondernemers, bedrijven, kennisinstellingen en financiers elkaar, verkennen ze concrete samenwerkingen en werken ze pilootprojecten uit. In een circulaire economie is samenwerking noodzakelijk en dit vereist een breed scala aan competenties en expertise. Om deze reden is een sociaal-circulaire hub opgezet als een partnerschap tussen verschillende actoren. Dit samenwerkingsmodel, waarin diverse stakeholders zitten met eigen competenties en elk een netwerk, is essentieel om een rechtvaardige circulaire transitie te ondersteunen.
Hoe ziet zo’n samenwerking er uit?
In Kortrijk bestaat de CICO (Circulaire co-creatie) Hub uit de partners Designregio Kortrijk, Voka West-Vlaanderen, Leiedal, Howest en WAAK. Met deze actoren uit verschillende achtergronden en met verschillende competenties brengen we vaak verrassende ideeën aan het licht. Dit platform heeft dan ook als doel de kennis over sociaal-circulair ondernemen te vergroten, de problemen en drempels te bespreken en (keten)samenwerking te creëren.
In 2023 organiseerden we met de Hub een co-creatietraject met 3 ontwerpers en de stad Kortrijk rond het afval van vlaggen en herasdoeken. De ontwerpers gingen op zoek naar nieuwe toepassingen voor het afgedankte materiaal en gingen tegelijk op onderzoek naar duurzamere oplossingen. Het resultaat hiervan werd getoond in een boeiende expo op het WONDER festival.
c Jonas Verbeke
Daarnaast werd ook ingezet op informatie- en inspiratiedeling en netwerking. Met 2 roadtrips bezochten we sociaal-circulaire initiatieven in West-Vlaanderen. Met de Creativity Summit brachten we circulaire cases naar een breed publiek en met de VLAIO zitdag konden ondernemers één op één advies krijgen op vlak van circulair ondernemen. Met deze en andere initiatieven zetten we het sociaal-circulair ondernemen duidelijker op de kaart.
c Jonas Verbeke
Partners uit 12 hubs en tientallen organisaties ontmoetten elkaar de voorbije 3 jaar regelmatig in een lerend netwerk en tijdens het slotevenement “Circulair Werk(t)!” op 28/11 in Turnhout.