K TOTEM WTIK Mich Van Belle 1

K-TOTEM onder handen genomen door WeirdThingsInKortrijk en Mich Van Belle

Het Instagramfenomeen WeirdThingsInKortrijk en illustrator Mich Van Belle hebben niet alleen de K-TOTEM ingepakt, maar ook een heel verhaal erop gecreëerd getiteld "Mr. Dikke Nekke?"
Deze unieke aanpak verdient uitleg van Jasper Laureyssens, het brein achter WeirdThingsInKortrijk.

K TOTEM WTIK Mich Van Belle 1

Dag Jasper, kan je ons wat meer vertellen over dit interesante ontwerp?

Dit ontwerp moest absoluut twee onderdelen bevatten en die waren enerzijds de absurditeiten van mijn Instagram-pagina WeirdThingsInKortrijk naar voren brengen en ten anderzijds de stijl van kunstenaar Mich van Belle in de kijker zetten.

Het uiteindelijke werk is een kortverhaal geworden.
Dit verhaal schetst de ontvoering van ‘Meneer Dikke Nekke’, een fictief karakter verwijzend naar de bijnaam van de Kortrijkzanen.
Doorheen de panelen is het de superheld ‘WTIK-man’ die op zoek gaat naar ‘Meneer Dikke Nekke’ en zijn boosaardige ontvoerder. Tijdens de zoektocht komt de superheld tal van absurditeiten tegen, die ook te zien zijn op mijn Instagram-pagina. Uiteindelijk slaagt de superheld in zijn missie en stuit hij ook nog eens op de ontvoerder, die Boris blijkt te zijn. De beruchte tarantula, die in 2024 een ontsnappingspoging waagde uit Heule.

Waar haal je inspiratie voor in je ontwerpen?

Ik haal veel inspiratie uit het dagdagelijkse leven en zoek daarin soms te vaak de humor in. Ik vind het dan ook belangrijk dat mijn uitgewerkte ideeën een vorm van humor bevatten. Dat kan subtiel zijn, maar er ook vingerdik op liggen. Het woord ‘grapdwang’ ligt bij mij altijd op de loer.

Daarnaast vind ik het belangrijk om het kind in mij niet kwijt te raken, dit door mijn verbeelding de vrije loop te laten gaan. Verder breien op ideeën en gedachten kan enorm boeiend zijn en zeker als die haalbaar zijn om in de praktijk om te zetten. Ik ben ook een grote fan van het surrealisme. Zweven tussen de werkelijkheid en daarmee spelen spreekt mij enorm aan. Het is dan ook niet vreemd dat ik René Magritte, Max Ernst of Salvador Dali enorm kan appreciëren.

Tot slot geloof ik sterk in samenwerking. Door samen te werken met andere artiesten, creators, enzovoort kan je kennis en ideeën uitwisselen tot iets wat nog sterker is.

Wat zijn enkele trends in de brede creatieve wereld die jou inspireren?

De evolutie en mogelijkheden van AI boeien mij mateloos.Het idee van ‘de robots nemen alles over’ vind ik absurd en onnozel. Ik zie het eerder als een hulpbron, die je creatieve ideeën kan ondersteunen en efficiënter maken. Ik maak er zelf ook gebruik van.

Zo schreef ik een zevental verhalen over bekende plekken in Kortrijk. Deze waren onderdeel van het Wonder festival 2024. Ik smeet deze teksten in een AI-programma, die het omzette in een volwaardige podcast. Ondertussen zijn er nu een drietal verhalen te beluisteren op Spotify, onder de naam ‘The Alternative History, Kortrijk’.

Naar welke visuele artiesten of algehele creatives kijk je op?

Karen François, Ward Rombaut, Café Gainsbar, Achter De Schermen, Verbeke Foundation, Ben Sledsens, Kristof Santy, Charles Degeyter, Tom De Geeter, Viktor Leestmans, Martijn Defauw, Anthony Vincent, Average Rob, Xander De Rycke, Andries Beckers...

Inspo TomInspo KristofInspo KarenInspo Charles

Wat is volgens jou het mooiste plekje in Kortrijk?

Thuis in mijn zetel behoort sowieso tot mijn top 33. Binnen die top horen ook De Dingen, Verlaagde Leieboorden (in de lente als het kan), Boekenhuis Theoria, Budascoop, de top van de Sint-Maartenskerk en de Lourdesgrot.

Waar zie je WeirdThingsInKortrijk binnen hier en vijf jaar?

Toen ik de pagina begon had ik al vrij snel het idee om een boek uit te brengen. Dit is en blijft nog steeds een ultiem doel, maar uit ondervinding heb ik gemerkt dat dit niet eenvoudig is en dat vooral omwille van economische redenen bij o.a. uitgeverijen. Dit idee zit dus even in de koelkast, maar kan snel terug ontdooien in de microgolfoven.

Verder hoop ik mij te focussen op samenwerkingen tussen kunstenaars, creators, scholen enz. uit de streek of daarbuiten. Met het doel deze mensen een platform te geven om hun werk aan een breder publiek te tonen. Via de K-totem en ‘Wandeling Der Verwondering’ tijdens het Wonder festival van 2024 is dit aardig gelukt. Ook voor deze samenwerkingen zijn humor en het dagdagelijkse kernwoorden.

Het concept van mijn wandeling heeft nog veel mogelijkheden en ik geloof dat dit ook in andere steden kan aanslaan.

Ik speel ook met het idee om kleinschalige events te organiseren. Events die de mensen uit de streek samen brengen, doen lachen en genieten.

Ideeën hebben is één ding, ze uitwerken is natuurlijk iets anders. Er kruipt enorm veel tijd in. Ik hoop dan ook dat ik in de toekomst de tijd, ruimte en middelen krijg om zaken verder uit te werken.

Langs de andere kant zie ik mij in een iets verdere toekomst verhuizen naar het buitenland om er een B&B te openen met mijn vrouw.

K TOTEM WTIK Mich Van Belle 3K TOTEM WTIK Mich Van Belle 2K TOTEM WTIK Mich Van Belle 5