Henry Van de Velde awards 2018

Winnaars Henry Van de Velde Awards en Kortrijk UNESCO Design Region, een evidente match

Gisteren werden de Henry van de Velde Awards uitgereikt door Flanders DC, de grootste designprijzen van België. Er waren opnieuw opvallend veel winnaars uit West-Vlaanderen. Opvallend? Niet echt eigenlijk. Designregio Kortrijk en haar partners laten al bijna vijftien jaar zien dat creativiteit en ondernemerschap in het DNA van de regio verankerd zijn. Sedert de erkenning als lid van UNESCO Creative Cities Network eind 2017, weet de wijde wereld dat nu ook. De Henry van de Velde Awards waren dus niet zozeer een verrassing, maar een overtuigende bevestiging.

We nodigen u van harte uit voor de huldiging van alle regionale winnaars op maandag 4 februari 2019 om 11.00u in de Gravin Beatrijszaal, stadhuis Kortrijk.
Bevestig uw aanwezigheid via lisa@designregio-kortrijk.be

De Henry van de Velde Awards laten elk jaar opnieuw zien welke uitzonderlijke designproducten in Vlaanderen worden bedacht en gemaakt. De vijfentwintigste editie in 2019 stelde acht categorieën in de kijker, van Ecodesign over Mobility tot Health& Wellbeing. Daarnaast waren er ook prijzen voor jong talent, bedrijf, Lifetime Achievement, en de publieksprijs. In totaal vielen er dus twaalf Gold Awards uit te reiken aan Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design en design thinking ons leven een stukje beter maken.

Bij die twaalf Gold Award Winners zitten er maar liefst acht uit West-Vlaanderen.

  • Company: De Zetel (Ardooie)
  • Young Talent: Collectief BRUT, met o.m. Bram Vanderbeke (Meulebeke)
  • Business: Barco (Kortrijk) voor het Barco UNISEE® LCD-videowall platform
  • Consumer: Extremis (Poperinge) voor de Acacia parasol
  • Ecodesign door OVAM: European Spinning Group (Spiere-Helkijn) voor de HNST jeans collection & ESG GREEN
  • Graphics: uitgeverij Lannoo (Tielt) voor het boek The Sweetest Taboo
  • Habitat: Modular (Roeselare) voor de Marbul Suspension Adjustable verlichting
  • Mobility: Addax (Deerlijk) voor het elektrische vrachtwagentje ADDAX MT.

In de categorieën Habitat werd de Collage tableware van ontwerpers Giel Dedeurwaerder en Brent Neve (Kortrijk) geselecteerd, in de categorie Health de MySleeve van ontwerpster Marie Van den Broeck (Kortrijk) en Two combi deurkruk van Pilipili (Kortrijk), en in de categorie Graphic een boek ontworpen door Tim Bisschop (Brugge) voor Uitgeverij Kannibaal (Lichtervelde) en een tweede boek uitgegeven door Uitgeverij Lannoo.

Dit zijn geen toevalstreffers. Designregio Kortrijk laat al bijna vijftien jaar de creativiteit in Zuid-West-Vlaanderen zien. Die creativiteit is letterlijk ‘alomtegenwoordig’, zo blijkt alleen al uit de diversiteit van het partnerschap van Designregio Kortrijk: Howest scoort wereldwijd met creatieve opleidingen die barsten van ondernemerszin. De afgestudeerde ontwerpers gaan vaak in huis aan de slag bij regionale maakbedrijven of maken het als freelancer, zoals bij bovenstaande winnaars als Jeffrey Huyghe (voor Modular), Giel Dedeurwaerder en Brent Neve. Voka West-Vlaanderen organiseert al meer dan 10 jaar netwerkevents en opleidingen om bedrijven te inspireren en te ondersteunen bij goed ontwerp, innovatie en business design thinking. Stad Kortrijk maakt werk van ondernemende dienstverlening en creatieve publieke ruimte. Intercommunale Leiedal zet design thinking in voor een dynamische en duurzame streekontwikkeling. Biennale Interieur haalt internationale designtoppers naar Kortrijk en geeft omgekeerd regionaal talent een internationaal podium. Samen hebben zij via Designregio Kortrijk een strategie op de rails gezet om van design thinking een echte hefboom te maken voor stedelijke en regionale ontwikkeling. Designregio Kortrijk werkte binnen haar projecten met heel wat van de winnaars samen, voor bijvoorbeeld 5X5®, Week van het Ontwerpen, Designers in Residence Kortrijk of Designx50.

Als lid van het UNESCO Creative Cities Network (UCCN) kan Designregio Kortrijk die creativiteit niet alleen in Vlaanderen maar ook wereldwijd op de kaart zetten. De regionale winnaars van de Henry van de Velde Awards krijgen dus twee voeten voor: op 4 februari zetten Designregio Kortrijk en haar partners de Award Winners eerst in eigen streek in de kijker, om daarna deze topvoorbeelden van creativiteit via het UCCN-netwerk los te laten op het internationale publiek.

We nodigen u graag uit voor het huldigingsmoment in aanwezigheid van Designregio Kortrijk en haar partners, én de awardwinnende ontwerpers en bedrijven op maandag 4 februari 2019 om 11.00u in de Gravin Beatrijszaal, stadhuis Kortrijk. Graag een bevestiging van uw aanwezigheid via lisa@designregio-kortrijk.be.