Schermafbeelding 2023 01 02 om 09 59 52

K-TOTEM Xander Van der Sijpt

Eén keer per jaar lanceert de opleiding Digital Design and Development (Devine) aan Howest een oproep onder haar studenten om een ontwerp voor de K-TOTEM te ontwikkelen. De K-TOTEM is dé regionale toonplek voor grafisch talent uit de streek. De 3,5m hoge sculptuur van Designregio Kortrijk - ontwikkeld binnen het project Kortrijk Creëert - aan het station van Kortrijk wordt elke drie maand onder handen genomen door een regionale grafisch ontwerper of illustrator. Derdejaarsstudent Xander Van der Sijpt won met zijn design ‘Mirrors of me’ waarmee hij de ondersteunende boodschap wil brengen aan studenten dat ze tijd en ruimte moeten nemen om te onderzoeken wie ze zijn en waar ze voor staan.

KTOTEM Xander 1

Vertel ons wat meer over je ontwerp ‘Mirrors of me’.

We hebben het afgelopen jaar veel aandacht besteed aan het opnieuw verbinden met elkaar, maar als student word je ook volwassen en word je verondersteld uit te zoeken wie je bent. Dat kost tijd en moeite, en onderweg leer je veel. Ik hoop anderen te inspireren om de tijd te nemen uit te zoeken wie ze willen zijn.

Voor mij boden Kortrijk en Howest die ruimte, zowel fysiek als menselijk, om al die verschillende versies, spiegels, van mezelf te verkennen. Er zijn zoveel verschillende dingen die ik wilde zijn: een ontwerper, een dichter, een ontwikkelaar, een ambitieuze student, meer dan een muurbloem... In mijn tijd in Kortrijk, heb ik ontdekt dat je niet voor één versie van jezelf hoeft te kiezen. Er is een verband tussen elk van hen, en het is mooi om al die verschillende reflecties van jezelf te ontdekken.

Deze boodschap heb ik vertaald naar de panelen van de K-TOTEM, geïnspireerd door deze verschillende spiegels van mezelf, waarbij ik een abstract verhaal vertel door middel van poëzie en beelden.

Waar haal je inspiratie voor je ontwerpen?

Ik denk dat inspiratie overal rondom ons te vinden is en ik exploreer graag eens verschillende creatieve mediums. Soms vind ik mijn inspiratie op Pinterest of Instagram, maar andere keren zijn het muziek, grafische boeken of conversaties met anderen over een concept waar ik mee bezig ben. Toen ik begon te werken aan mijn K-TOTEM-ontwerp was mijn startpunt eerder poëzie en heb ik visueel allerlei stijlen uitgeprobeerd alvorens er echt één vast te houden en uit te werken. Ik heb door de tijd heen wel meer mijn eigen stijl gevonden, maar het blijft leuk om een ontwerp eens over een andere boeg te gooien en iets volledig nieuws te proberen. Het is ook altijd wel motiverend om wat muziek op te zetten wanneer ik aan het ontwerpen ben, dit inspireert me vaak en brengt me sneller in de creatieve stemming.

Naar welke illustratoren of creatives kijk je op?

Ik vind het vaak heel leuk om allerlei verschillende stijlen en artiesten te volgen omdat ik het liefste inspiratie uit alle creatieve hoeken haal. Maar om een paar van mijn favorieten op te noemen: Sören Selleslagh, Hoi Chan, Tomasz Wòzniakowski en Daniel Liévano. Dit zijn stuk voor stuk illustrators en creative freelancers die echt hun eigen ding doen binnen de design-industrie en ik hoop zelf ook op dat punt te komen in mijn verdere creatieve carrière.

Soren SelleslaghHoi ChanTomasz WozniakowskiDaniel Lievano

Wat is volgens jou het mooiste plekje in Kortrijk?

Mijn favoriete plekje om te zitten, is toch wel echt de Verlaagde Leieboorden. Al sinds ik Devine studeer en vanaf de zon wat meer begint te schijnen, is dat het go-to plekje om te schetsen, te babbelen met vrienden en gezellig iets te gaan drinken! En nu het bijna winter is en de kerstlichtjes weer verschenen zijn, is het geweldig om dat beeld weer te zien ’s ochtends op weg naar onze campus!

Waar zie je jezelf binnen 5 jaar?

Goh… als er één vraag is die ik moeilijk vind om te beantwoorden, is het deze wel. Er zijn zo veel verschillende wegen die je kan uitgaan na Devine en ik heb mijn keuze nog niet helemaal gemaakt. Ik ga alleszins niet meer verder studeren. Ik kijk ernaar uit om mijn creativiteit in de industrie binnen te brengen. Eerst hoop ik mijn skills nog verder te verfijnen en meer ervaring op te doen in het werkveld. Liefst spendeer ik de komende jaren in het buitenland bij een digital agency in de U.K. of U.S., en kan ik erna meer tijd spenderen aan het uitwerken van mijn eigen ‘personal brand’ als freelancer. Ik vind het heel inspirerend om freelancers volledig voor hun passie te zien gaan en het lijkt me dan ook ongelofelijk leuk om dit zelf te kunnen doen. Dus over 5 jaar kan je me waarschijnlijk — of toch hopelijk — ergens in het buitenland vinden. Of het als freelancer is of als deel van een agency, dat blijft nog even een vraagteken.

KTOTEM Xander 3KTOTEM Xander 4