K TOTEM Charles Dhondt 5

Nieuw K-TOTEM ontwerp zet aan tot expressie!

De K-TOTEM aan het Kortrijkse station is sinds vandaag aangekleed met een gloednieuw ontwerp van de hand van de Kortrijks filmmaker en allround creative Charles Dhondt.

Charles is in de eerste plaats freelance filmmaker en werkt aan verschillende filmprojecten. Daarnaast neemt hij toegepaste (audiovisuele) opdrachten aan als monteur, cameraman, art director, beeldend kunstenaar, leraar, danser en zanger, enz.

Voor de K-TOTEM selecteerde hij stills uit een korte screentest voor één van zijn films DANCE ME DRAW ME SING ME, waarop hij zelf illustraties als extra laag aanbracht. Met dit ontwerp wil hij mensen aanzetten tot uit-drukking van daar waar het vast zit. Mensen, en al zeker Vlamingen, vinden het niet makkelijk om zich uit te drukken via beweging. Nochtans zou dit ons algemeen welzijn sterk ten goede komen. Charles wil mensen aanmoedigen om zich zónder aangeprate schuld en schaamte uit te drukken vanuit de onderbuik. "We durven ons amper groot óf klein voelen, aan ons, stap voor stap, de keuze om de vlam te ontsteken."

K TOTEM Charles Dhondt 2

Screentest DANCE ME DRAW ME SING ME

Wie ben je?

Mijn naam is Charles Dhondt (°1994, Kortrijk) woon en werk in Kortrijk. Eind 2018 behaalde ik mijn Master in de Audiovisuele Kunsten aan het KASK in Gent. Ik vertoef vooral tussen Kortrijk en Brussel, waar de meeste van mijn vrienden en collega’s wonen. Momenteel werk ik als freelance filmmaker aan verschillende filmprojecten, naast mijn meer praktische (audiovisuele) opdrachten als monteur, cameraman, art director, beeldend kunstenaar, leraar, danser en zanger, enz.

Waar haal je inspiratie uit voor je werk?

Uit vanalles, maar misschien nog het meeste vanuit de ervaring en gewaarwording van de directe omgeving. Diens gedragspatronen en psychologie, schaamte, schuld, angst en woede, …Hoe het zich als een te ontwarren web verhoudt tot elkaar. Het plezier om te zien of iemand een masker opzet of zichzelf durft openbaren in een groep. Ik probeer vooral meer en meer mijn lichaam als kompas te stroomlijnen met mijn gedachten die soms een compleet andere windrichting aangeven. Om het samen te vatten: de antennes zelf.

Wat zijn enkele trends in de creatieve wereld die jou inspireren?

De nieuwsgierigheid en gulzigheid rondom Kunstmatige Intelligentie die zowel een grote angst inboezemt als een ontzettende creatieve kans aanbiedt. Het speelveld verschuift en we zullen zien welke invloed het zal hebben op ons als mens en maker. Er is reeds al zo’n 15 jaar een (over)prikkeling ingezet via het brede gebruik van de ‘slimme telefoon’, haar continue stroom aan beelden en afleiding zorgen voor een snelle verzadiging en verstarring van het oog, maar kunstmatige Intelligentie en haar visuele toepassing toont daarnaast de blijvende nood om te ont-dekken, maar met de angst of de kans zichzelf erin verder te verliezen. Dus het is vooral weerom die tweespalt die me inspireert. Daarnaast een grotere interesse in het kosmische, het vreemde of alieneske, het onbegrijpelijke en onberedeneerde.

Naar welke creatives of artiesten kijk je op?

Mijn primaire voorbeelden zijn filmmakers als R.W. Fassbinder, D. Lynch, L. Visconti, D. Jarman, J-L. Godard, W. Herzog, de Tsjechische New Wave, poëet Delphine Lecompte, zangeres en leraar Julianna Bloodgood, etc. Daarnaast bevriende makers als beeldhouwer Gilles Dusong, muzikanten Daisy Ray, Loverman, Lazzaro & Benjamin Abel Meirhaeghe, filmmaakster en muzikante Maan Methven, filmmaaksters Louisiana Mees-Fongang en Hannah Bailliu, ontwerpster Paule Josephe, danser Ezra Fieremans, theatermaakster Sophia Bauer, illustrator Timothee Boubay, etc.

Op welke plek in Kortrijk kom je tot rust? Of haal je net energie uit?

Heel wat verschillende plekken:

 • Boekenhuis Theoria
 • Begijnhof
 • Baggaertshof
 • Frank
 • DeDingen
 • Budascoop, Budatoren, BK6, Oranjerie en de Broeltorens.
 • Buda strand, Leieboorden en oude Leie-arm richting Wevelgem.
 • Abdijkaai Openluchtzwembad
 • Het neo-romaanse interieur van de Sint-Antoniuskerk, het exterieur van de OLV kerk, het voorplein van de Sint-Michielskerk en het uitkijkpunt van de Sint-Maartenkerk.
 • Internationale Rozentuin en kasteelpark ’t Hooghe.
 • Hangar K
 • Stadspark ’t Plein en doorgang naar Groeningepark met verguld beeldhouwwerk, Sint-Janswijk en haar architectuur
 • Oud bebost park verdwenen kasteel van Surmont naast de E17.
 • Bar Botaniek

Waar zie je jezelf binnen vijf jaar?

Semi-nomadisch bestaan met gegrondere financiële zekerheid, rondreizend in het officiële film-circuit met een langspeler, kennis doorgevend, etc. Verlengstuk van waar ik nu zit, vijf jaar na afstuderen.

K TOTEM Charles Dhondt 9K TOTEM Charles Dhondt 7