Designers in Residence Kortrijk Book of Future

Future Of Space by the Designers in Residence 2018

Als onderdeel van het 'Designers in Residence Kortrijk' programma, georganiseerd door Designregio Kortrijk, ontwierp interaction designer - Jasna Dimitrovska, ruimtelijk ontwerper - Jaenam Lim en architect - Kazumasa Takada een tijdelijke ruimte voor mensen uit de regio Kortrijk in een leegstaand industrieel gebouw dat vroeger werd gebruikt als vlasloods.

De grootste moeilijkheden voor dit type verlaten industriële gebouwen gaan vaak over veiligheid en de financiële consequenties hiervan. FOS (The spatial system) is ontworpen met een goedkoop basismateriaal, namelijk steigerdoek dat door zijn flexibiliteit en duurzaamheid de verlaten industriële ruimte transformeert en zo her-bestemt. 2700 vierkante meter steigerdoek werd aan elkaar genaaid om een binnenruimte veilig te maken tegen eventuele vallende elementen van de oude dakconstructie. Deze ruimtelijk ‘tool’ is zo ontworpen dat deze eenvoudig in één dag geïnstalleerd kan worden met behulp van meerdere musketons die bevestigd worden aan de bestaande stalendakconstructie. Dit type van dak is terug te vinden in vele inactieve industriële gebouwen in de regio.

Het Vlaspark, een terrein in de gemeente Kuurne, heeft een cruciale rol gespeeld in de economische ontwikkeling van de Kortrijkse regio door de teelt en handel in vlas midden 19e eeuw. Een verschuiving in het economisch model resulteerde in een typerende, oude architectuur in het landschap. De gebouwen en infrastructuur die ooit van het grootste belang waren, worden zo herleid tot rigide ruimtes. Het Vlaspark is hiervan een mooi voorbeeld: het verlaten industrieel erfgoed vertegenwoordigt zo verschillende locaties die met vergelijkbare omstandigheden worden geconfronteerd, wachtend op een nieuwe toekomst.

FOS maakt het mogelijk om leegstaande industriële gebouwen te herbestemmen als nieuw openbaar domein. Het uiteindelijke doel van dit project is om deze inspirerende ruimtelijke ervaring te creëren in meerdere leegstaande locaties in de regio, zodat burgers het potentieel van deze vergeten gebouwen kunnen ervaren. Het ruimtelijke systeem wordt ter beschikking gesteld van burgers en organisaties die met publieke activiteiten en evenementen deze ruimtes wil innemen. Om de vele mogelijkheden met het systeem te tonen, ontwikkelde het team een op maat gemaakte “​​projection mapping” in samenwerking met de in Berlijn gevestigde kunstenaar Omar Elkammar.

BEKIJK DE AFTERMOVIE HIER:

Het residentie programma vindt jaarlijks plaats op BUDA, sinds 2014, van half september tot half december, met als doel het onderzoek van jong talent te ondersteunen.