75 B301 D2 E682 4918 894 F 3 DE7881 D0 BC8 1 201 a329958

Dit zijn de gloednieuwe producten van het 5X5® innovatietraject 2020

Voka West-Vlaanderen en Designregio Kortrijk organiseren samen het 5X5® innovatietraject waarbij West-Vlaamse ondernemingen de kans krijgen om met een ontwerpteam te werken aan een nieuw product of dienst. Ze worden hiervoor individueel begeleid en volgen een systematische aanpak. Dit is reeds de 8e editie van het project. De deelnemers van het 2020 traject zouden hun eindproduct presenteren op de Biënnale Interieur. Door de coronacrisis is de beurs voorlopig verplaatst naar 2021. Daarom kadert de presentatie dit jaar binnen het gloednieuwe Kortrijkse stadsfestival WONDER. WONDER neemt bezoekers mee doorheen de stad voor een tocht langs creativiteit, innovatie en verwondering. De nieuwe producten worden gepresenteerd in de KIOSK van Designregio Kortrijk op de Graanmarkt.

De deelnemers van het 5X5® innovatietraject 2020 zijn:

• VALO BLINDS x COMATE
• DOVY KEUKENS x ROEL VANDEBEEK
• ISOMO x BLACKBIRDS
• ELIET x VERHAERT

Met trots presenteren zij hun nieuwe producten.

X DesignRoll 2.0
Minimalistisch design op XXL-formaat

Valo 492x0 is

VALO
The next generation of rollerblinds
X
Comate Mechatronic Engineering & Design


De architecturale trend van strakke lijnen was het uitgangspunt voor de ontwikkeling van DesignRoll 2.0. Het product combineert XXL-formaten tot 6 meter breed met een uiterst slanke buis. Een innovatief systeem dat perfect blendt met plafondhoge ramen en in smalle nissen!

Wat is het nieuwe product precies?
“De glaspartijen worden alsmaar groter, glasgevels van 10m zijn geen uitzondering meer. Strakke lijnen primeren en architecten willen de nissen zo smal mogelijk houden. Daarom ontwikkelden we een minimalistisch rolgordijn op XXL formaat. In Valo’s ontwikkelingen zijn er 3 elementen steeds belangrijk : minimalistisch design, innovatieve technologie en een duurzaam karakter.”

Wat is er zo uniek aan jullie nieuwe product?
“In de hedendaagse moderne architectuur primeren strakke en zuivere lijnen. In deze ontwikkeling zijn we erin geslaagd om deze zuivere en minimalistische lijnen te combineren op XXL formaat. We gaan groter in afmetingen en slanker qua buis. Een echte win-win dus. Onze DesignRoll 2.0 gaat tot 6m breedte op een heel slanke buis.“

Wat was de grootste moeilijkheid aan de productvernieuwing?
“De grootste uitdaging was de geschikte combinatie van materialen samen te stellen om tot een kwalitatief resultaat te komen. Een evenwicht vinden tussen de techniciteit en het minimalistische design was een echte uitdaging.”

Wat was voor u de grootste meerwaarde van de samenwerking met de ontwerper?
“Als je constant bezig bent met jouw product begin je een beetje een tunnelvisie te krijgen. Het leuke aan samenwerken met ontwerpers is dat ze je kijk opnieuw verbreden. Het was voor ons de 1e keer dat we met een ontwerpbureau hebben samengewerkt, het was een heel boeiend en leerrijk traject!”.

X Twin
Één greep,
Twee richtingen

TWIN Dovy

DOVY KEUKENS
Wij maken úw keuken in België

X
Roel Vandebeek

It’s a Roel

Eén handgreep op elke kastdeur is praktisch maar minder esthetisch. TWIN is één verticale handgreep die twee kastdeuren in twee richtingen opent. In een kastenwand zorgt dit voor gebruiksgemak, visuele verfijning en een slank design. Verrassend en doordacht.

Wat is het nieuwe product precies?
“De TWIN bestaat uit twee slanke, verticale handgrepen die pal boven elkaar staan waardoor het lijkt alsof er maar één verticale handgreep is voor het openen van twee kastdeuren. De linker handgreep staat recht boven de rechter handgreep. Of is het omgekeerd? Staat de handgreep voor het openen van de rechter kastdeur boven de handgreep voor het openen van de linker kastdeur? Wie weet. Dat is afhankelijk van de gebruiker, die links-of rechtshandig is.”

Wat is er zo uniek aan jullie nieuwe product?
“Het verrassende effect. Als de kastdeuren gesloten zijn, zie je enkel één verticale, slanke lijn. Je weet niet welke handgreep voor het openen van de linker- of rechterkastdeur bedoeld is. Het doordachte effect. Om met minder materiaal een meerwaarde te creëren. Gemak voor de gebruiker om de kastdeuren met een handgreep te kunnen openen, en toch een visuele verfijning te creëren in de greeplijn van de keuken.”

Is er een grappige anekdote vanuit het project?
“In één van de eerste sessies waarbij de interieurarchitecten van Dovy en ontwerper Roel Vandebeek samenzaten kwamen regelmatig woordspelingen naar boven waarbij de één de ander niet goed verstond en dat leidde tot enkele grappige taferelen. De interieurarchitecten zijn rasechte WestVlamingen en Roel is een rasechte limburger uit Maasmechelen. Als een West-Vlaming vraagt naar het kenmerk dat Roel typeert, is het antwoord’It’s a Roel’. ‘Welke rule? Over welke regel spreken we hier?’”

Wat was de grootste moeilijkheid aan de productvernieuwing?
“Het feit dat Dovy een hoogtechnologisch bedrijf is waar 20 keukens per dag gemaakt worden. Dat zorgt voor een strikte productieplanning en laat weinig ruimte om het nieuw concept te integreren en te implementeren in de bestaande productielijn om de flow van het bedrijf te volgen.” Wat was voor u de grootste meerwaarde van de samenwerking met de ontwerper? “Een andere kijk en insteek krijgen in de manier van denken. Nieuwe ideeën en inzichten opdoen van iemand buiten het bedrijf en zelfs buiten de keukensector. Maar ook samenwerken met iemand die volledig ‘out of the box’ denkt, zonder op dat moment al rekening te houden met de mogelijkheden en beperkingen van het bedrijf. Daardoor kunnen we ook een andere kant van Dovy laten zien. Een overtuigend bewijs leveren dat we niet alleen keukens op maat maken, maar ook effectief meedenken met de klant.”X Sowsies
opvallend rustig!


Sowsies 602x0 is

ISOMO NV
All-round isolation innovators
X
BLACKBIRDS

Product and Packaging Innovation

Sowsies gebruikt het productieafval van AKOMO als akoestisch vulmiddel. Het is een luchtig, hip en speels te configureren zit-element. Een knipoog, opvallend rustig, en passend voor vele interieurs! Wat is het nieuwe product precies? “Sowsies is een luchtig, hip en speels te configureren zit-element. Stand alone of aan elkaar geschakeld tot talrijke configuraties past het voor vele toepassingen en verbetert het de akoestiek van de ruimtes waarin het gebruikt wordt. Sowsies is opvallend rustig!”

Wat is er zo uniek aan jullie nieuwe product?
“Sowsies maakt gebruik van het productieafval van ISOMO, zet deze kost om in een opbrengst en draagt bij tot een duurzame productiedoelstelling van ISOMO.“ Is er een grappige anekdote vanuit het project? “Toch FUN als je van afval duurzame zitworsten mag maken! Grappig, maar bloedserieus in de ambitie…”

Wat was de grootste moeilijkheid aan de productvernieuwing?
“Het mag dan wel eenvoudig klinken, het kunnen versnipperen van het (abrasieve) productieafval tot geschikte vulling voor onze Sowsies was het allerminst.“

Wat was voor u de grootste meerwaarde van de samenwerking met de ontwerper?
“De grootste meerwaarde van de ontwerper was om de complexiteit van onze uitdaging te kunnen omzetten tot de eenvoud van het ontwerp.”X ELIET JETZER®
What healthy lawn soil needs


Eliet 583x0 is

ELIET NV
In harmony with nature
X
Verhaert

Masters in innovation

ELIET JETZER® biedt een oplossing voor de problemen van de klimaatverandering voor tuin en park. Bij een JETZER behandeling worden JETZER PODSTM in de gazonbodem geïnjecteerd tot op een diepte van c.a. 20 cm. De kanaaltjes die zo ontstaan verhogen de infiltratie capaciteit van een gazon voor regenwater. De JETZER PODSTM zijn capsules opgevuld met granulaat volgens de behoefte van het gazon. Is dit granulaat bvb. super-absorberend polymeer, dan kan per m² gazon 10L regenwater in de gazonbodem worden opgeslagen als buffer voor droge periodes.Wat is het nieuwe product precies?
“ELIET JETZER® is geen product maar een concept of een oplossing, of noem het een behandeling. Bij een JETZER behandeling van een gazon worden 100 JETZER PODSTM per m² in de gazonbodem geïnjecteerd tot op een diepte van 20 cm. Deze JETZER PODSTM zijn capsules die met granulaat kunnen worden opgevuld. De bestanddelen van dit granulaat kunnen naar wens ingevuld worden afhankelijk van de specifieke behoefte van het gazon/gazonbodem. Een interessant vulmiddel kan waterophoudend polymeer zijn. Door een JETZER behandeling met zulke pods kan op deze wijze een onder een gazon ondergronds buffer worden aangelegd waarin per m² 10L regenwater kan worden gecapteerd. Dit is een waterreserve die een gazon helpt een droge periode te overbruggen. Door het injecteren van de pods ontstaan verticale kanaaltjes in de gazonbodem die deze tevens verluchten en de infiltratiecapaciteit voor regenwater verhogen. Dit zorgt dat regenwater beter door de bodem wordt opgenomen en minder snel afvloeit en zo wateroverlast en erosie helpt voorkomen.“

Wat is er zo uniek aan jullie nieuwe product?
“ELIET JETZER® maakt het mogelijk om een gazon een “all-in-one” behandeling te geven zonder ingrijpende beschadiging waarmee specifieke problemen kunnen worden aangepakt en tevens het gazon resistent kan worden gemaakt voor de effecten van de klimaatopwarming. De JETZER techniek is uniek en vernieuwend omdat het de bodem perforeert en in dezelfde bewerking ook granulaat inbrengt. Vermits geen gereedschap wordt gebruikt om de bodem open te maken zijn er ook geen slijtdelen. ELIET JETZER® biedt een oplossing voor een belangrijke en groeiende problematiek en is als gevolg ook future-proof.“

Wat was de grootste moeilijkheid aan de productvernieuwing?
“Het project bevat meerdere uitdagingen: naast het ontwerp van de autonoom zelfrijdende machine om de JETZER PODSTM in de grond te injecteren is er ook het ontwikkelen van deze JETZER PODSTM zelf en het uitdenken en engineeren van het productieproces voor het vervaardigen van de JETZER PODSTM. Vermits het hier over heel uiteenlopende opdrachten gaat vraagt het een brede expertise.”

Wat was voor u de grootste meerwaarde van de samenwerking met de ontwerper?
“Vermits ELIET reeds beschikt over een eigen R&D afdeling en als dusdanig het ontwerp zoveel mogelijk in eigen beheer wensen te doen, zien we Verhaert als een sparring partner waarmee we onze ontwerpen aftoetsen. Bij knelpunten of op momenten dat strategische ontwerpbeslissingen moeten worden genomen, is het steeds leuk om te kunnen terugvallen op een multidisciplinair bureau die problemen helpt ontwarren en doordachte keuzes te maken.”


Contact:
Designregio Kortrijk
Stan Dewaele
stan@designregio-kortrijk.be
056 51 91 83

Voka West-Vlaanderen
Marijke Bouciqué
Marijke.boucique@voka.be
056 26 13 89

© Designregio Kortrijk 2005-2020