De eilandjes van Kortrijk

'De eilandjes van Kortrijk' in Kortrijks stadsmagazine

De 3 Designers in Residence Emilie Froelich, Jadd Hallaj en Elena Falomo werden voor het stadsmagazine van Kortrijk geïnterviewd over 'de Kortrijkse eilandjes'.

Het afgelopen jaar zochten we vaak te voet of met de fiets ontspanning in en rond onze stad. Toen in oktober drie jonge, internationale designers in Kortrijk neerstreken, ontdekten ze tijdens hun tochten een opvallend fenomeen in ons landschap: boerderijen omgeven door grachten.

Elk jaar nodigt Designregio Kortrijk drie ‘Designers in Residence’ uit om te werken rond een specifiek thema. Dit jaar verdiepten Emilie Froelich, Jadd Hallaj en Elena Falomo zich in ‘The Future of Urban Leisure’ ofwel de toekomst van vrije tijd in de stad.

Eilandjes
“Tijdens onze verkenning van de vrijetijdsplekjes in Kortrijk, kwamen we terecht op het eilandje van Wildebras in het Van Raemdonckpark. De animatoren vertelden ons dat het eiland een overblijfsel is van de boerderij die er in het verleden stond. Dit feit prikkelde onze nieuwsgierigheid”, zegt Elena. “We haalden er historische kaarten bij en ontdekten dat er vroeger in de omgeving van Kortrijk nog meer van die boerderijen met grachten waren. Van de 500 ‘eilandjes’ die we op de Popp-kaart van 1850 vonden, bestaan er vandaag nog altijd veel. En vaak zijn ze nog in goeie staat”, legt Jadd uit.

“Uiteindelijk bezochten we meer dan vijftig locaties. Sommige daarvan waren nog effectief gewijd aan landbouw, maar bij de meeste was de functie veranderd. Bij Hoeve Te Coucx bijvoorbeeld speelt het ecologische aspect nu een belangrijke rol. De Heerlijkheid in Heule vervult dan weer een sociale rol”, vult Emilie aan.

Toekomst
“Deze plaatsen tonen ons hoe we vrije tijd in de toekomst kunnen beleven. Ze liggen namelijk niet op een centrale locatie, maar verspreid over het Kortrijkse grondgebied en dicht bij de natuur. De huidige gezondheidscrisis bewijst hoe waardevol deze vaststelling is”, besluiten de drie ontwerpers.

Ben je geïnteresseerd in de bevindingen van Emilie, Jadd en Elena? Je kunt deze bewonderen op www.eiland.design.be. Tijdens Track & Tracestellen ze hun werk tentoon in Schouwburg Kortrijk en in oktober komen ze naar Wonder Creativity Festival om hun boek te presenteren over de eilandjes van Kortrijk.