Masterclass innovatie en Design Thinking voor overheids- professionals

Naar een toekomstbestendige en dynamische publieke dienstverlening.

Schrijf je nu in!

Workshop Design Ecosystem Jonas Verbeke LR 22

De snelle en ingrijpende veranderingen van vandaag brengen complexe uitdagingen met zich mee die vragen om nieuwe denk- en werkwijzen. In deze tijd van transitie kan de overheid niet stil blijven staan. Als stad of gemeente heb je een unieke kans om voorop te lopen en vernieuwende, creatieve oplossingen te ontwikkelen die het welzijn van de inwoners direct verbeteren.

Met deze opleiding krijg je niet alleen de kennis en vaardigheden, maar ook de inspiratie om bestaande dogma’s te doorbreken en innovatie op een mensgerichte manier te realiseren.

Een opleiding op maat van de publieke sector, geïnspireerd door de bedrijfswereld

Innovatie ontstaat waar werelden elkaar ontmoeten. Ideeën en oplossingen uit de ene sector kunnen leiden tot nieuwe inzichten en doorbraken in een andere. Vanuit deze gedachte is deze opleiding - oorspronkelijk ontwikkeld voor de bedrijfswereld - zorgvuldig aangepast aan de specifieke noden en uitdagingen van de publieke sector. Onze ervaren experts, die hun sporen hebben verdiend in zowel de publieke als de private sector, brengen frisse perspectieven. Met hun mensgerichte aanpak en design thinking-methodieken helpen zij je vastgeroeste denkwijzen te doorbreken en nieuwe kansen te ontdekken.

Workshop Design Ecosystem Jonas Verbeke LR 3

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Ben je directeur of beleidsmedewerker binnen een overheidsorganisatie en wil je werken aan een toekomstgerichte, mensgerichte publieke dienstverlening? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Het programma richt zich onder meer tot algemeen directeurs maar ook duurzaamheids verantwoordelijken, digitaliserings verantwoordelijken en projectleiders stadsvernieuwing of sociale initiatieven.

Over ons

Designregio Kortrijk, opgericht in 2005, gelooft in de kracht van innovatie en design om de wereld beter, mooier, socialer en duurzamer te maken. Goed design gaat verder dan alleen esthetiek; het is een essentieel instrument voor het verbeteren van producten, diensten en maatschappelijke uitdagingen. Wij werken nauw samen met partners en experts uit de bedrijfswereld, het onderwijs en de publieke sector, en zetten al 20 jaar design en design thinking in om zowel producten als (digitale) diensten te verbeteren en maatschappelijke vraagstukken aan te pakken.

Locatie en data

Het programma omvat 8 opleidingsdagen in januari, februari en maart 2025.

Do 30/1/2025, vrij 31/1/2025, do 13/2/2025, vrij 14/2/2025, do 27/2/2025, vrij 28/2/2025, do 13/3/2025, vrij 14/3/2025

De sessies gaan door in Hangar K te Kortrijk, Nelson Mandelaplein 2.

Over de middag is er ter plaatse een verzorgde lunch voorzien.

Programma:
Future Thinking en toekomstscenario’s - donderdag 30.01.2025

Nieuwe technologieën openen ongekende mogelijkheden. Tegelijkertijd brengen ingrijpende maatschappelijke veranderingen en geopolitieke onzekerheden nieuwe uitdagingen met zich mee. Dit maakt het voor beleidsmakers moeilijker om strategische beslissingen te nemen voor de toekomst. Tijdens deze sessie leer je trends en megatrends te herkennen en hun impact correct in te schatten. Je krijgt de tools om een toekomstgericht beleid te ontwikkelen dat flexibel inspeelt op verschillende scenario’s.

Expert Thomas D’hooge, is docent aan Howest waar hij zijn expertise in toekomstdenken deelt. Als medeoprichter van de Belgische hub ‘Teach The Future’ combineert hij inzichten uit design thinking, lean startupmethodes, creatieve probleemoplossing en trendanalyse.

Een bruisend innovatieklimaat in een heldere organisatiestructuur - vrijdag 31.01.2025

Een verouderde organisatiestructuur kan de bron zijn van tal van problemen: moeizame communicatie, trage besluitvorming en een onduidelijke rolverdeling. In deze sessie ontdek je hoe vernieuwende organisatiestructuren kunnen bijdragen aan een cultuur van innovatie, waarin medewerkers actief meedenken en bijdragen aan het genereren van nieuwe ideeën. Zo’n innovatieklimaat leidt direct tot betere dienstverlening en verhoogt de betrokkenheid van je team.

Inge Ramboer (Wilde Zwanen) brengt 20 jaar ervaring mee in uiteenlopende functies binnen de social profit en het bedrijfsleven. Als teamcoach, personeelsdirecteur en bestuurder ondersteunde ze talloze fusie- en integratietrajecten.

Leiderschap en (innovatie)teams – donderdag 13.02.2025

Waar de traditionele overheidscontext draaide om stabiliteit, hiërarchie en eenvormigheid, vraagt de huidige wereld om een andere aanpak. In deze sessie ontdek je nieuwe leiderschapsstijlen die beter aansluiten bij de uitdagingen van vandaag. Je leert hoe je een evenwichtig innovatieteam samenstelt en hoe je teams begeleidt naar succesvolle resultaten.

An Mortelmans (Wilde Zwanen) helpt al jaren leidinggevenden, teams en organisaties om hun volledige potentieel te benutten en zo te groeien naar duurzame innovatie en samenwerking.

Design thinking en service design - vrijdag 14.02.25

Of je nu nieuwe diensten ontwikkelt voor de burgers, of interne processen digitaliseert voor je collega’s: het is steeds essentieel om te begrijpen wat er leeft bij degene waarvoor je innoveert: hun behoeften, vragen en uitdagingen. Deze inzichten vormen immers de basis voor de ontwikkeling en verbetering van overheidsdiensten en/of interne processen. In deze sessie maak je kennis met design thinking en verschillende service design-methodieken die je helpen om deze behoeften effectief in kaart te brengen en vandaaruit gedragen verandering en vernieuwing door te voeren.

Remco Lenstra begon zijn carrière als productontwerper en R&D-manager. Vandaag is hij als ervaren design thinker aan de slag bij ondermeer Antwerp Management School.

Stakeholders bepalen en co-creatie - donderdag 27.02.25

Een succesvolle samenwerking met externe partijen is cruciaal voor organisaties die streven naar innovatie. Het begint met het identificeren van potentiële cocreatiekansen en het in kaart brengen van het ecosysteem waarin je opereert. In deze sessie leer je hoe je effectief samenwerkt met stakeholders binnen een win-win-model, zodat iedereen profiteert van de gezamenlijke inspanningen.

Piet Verhoeve deed ervaring op als CTO van Televic en als director ICON bij iMinds/Imec. Hij is de auteur van het boek Win-Winnovation en lanceerde in 2018 de co-creatiehub Hangar K in Kortrijk. In 2021 gaf hij de aftrap voor Flanders.healthTech.

Duurzame en circulaire principes integreren - vrijdag 28.02.25

Door circulaire principes in het gemeentelijk beleid te integreren, draag je bij aan een koolstofarme samenleving. In deze sessie ontdek je de belangrijke rol van de overheid in het stimuleren van burgers en bedrijven om duurzame, innovatieve oplossingen te ontwikkelen.

Saartje Boutsen (Studio D) adviseert en ondersteunt bedrijven en organisaties die duurzaam willen ondernemen. Als adviesbureau zien ze erop toe dat economische prestaties hand in hand gaan met een positieve impact op mens en milieu.

Burgerparticipatie - donderdag 13.03.25

Het samen met burgers en buurtcomité’s diensten ontwikkelen biedt kansen voor een kwaliteitsvolle en gedragen dienstverlening. In deze sessie leer je zowel de theoretische basisconcepten kennen als de praktische toepasbaarheid van burgerparticipatie.

Cato Léonard (Glassroots) betrekt interne, externe stakeholders en burgers om samen te co-creëren tot een nieuwe strategie, product of oplossingen voor een uitdaging die tot draagvlak voor uitvoering leidt. Cato Leonard werkt voor bedrijven, overheden, politieke partijen en nonprofit organisaties.

Storytelling om te overtuigen en enthousiasmeren - vrijdag 14.03.25

Als vernieuwer en koploper kun je daarom niet zonder de kracht van storytelling, van het allereerste idee tot de verspreiding ervan. In deze sessie leer je om anderen te overtuigen en enthousiast te maken over je toekomstvisie.

Tom Delmotte heeft een rijke carrière opgebouwd waarin hij onder andere werkte voor de overheid en in het hoger onderwijs. Begin 2018 besloot hij voltijds als freelancer verder te gaan. Tom is gepassioneerd door woorden en verhalen en richt zich op het adviseren van bedrijven en organisaties om hun verhaal krachtig en effectief te communiceren

Prijs en contact

Tot en met 15 december geldt een early bird-tarief: €2.250 (excl. btw).

Vanaf 16 december betaal je €3.000 (excl. btw).

Er is een duokorting van 10% voor organisaties die 2 deelnemers inschrijven.

Voor meer info, neem contact op met

Stan Dewaele stan@designregio-kortrijk.be
Marijke Bouciqué marijke@designregio-kortrijk.be

Schrijf je hier in