Larissa Viaene

Larissa Viaene (geboren in 1990, woont en werkt in Brussel) is tekenares, performer en beeldend kunstenaar. In haar werken duiken evenzeer abstracte als figuratieve elementen op, vaak in samenspel. Eenvoud en compositie zijn hier van bijzonder belang. Haar uitgepuurde tekenlijnen mikken op een dubbele laag door de vrije verbinding van kleur, beweging, vorm en woord. Binnen een steeds sober lijnenspel schept ze de nodige leegte die de toeschouwer tot verstilling kan brengen.

Viaene hanteert steevast humor en vervreemding teneinde om haar twijfels en zichzelf in vraag te stellen, zichzelf en haar omgeving te begrijpen en te voelen maar vooral om te relativeren en niet te vergeten. Via het tekenmedium geeft ze uiting aan haar ervaring van en haar liefde voor de menselijke naïviteit. Het onbewuste van de mens geeft ze het liefst weer onder de vorm van aparte, vreemde wezens. Haar uitbeelding vormt een proces van speelsheid en intuïtie, op zoek naar het ondefinieerbare. Viaene probeert de kijker in een actieve rol te plaatsen, ze nodigt de kijker uit om zelf in het werk te stappen en bijgevolg zichzelf te situeren. Viaene verwacht vaan haar lezers en kijkers dat ze het beeld vervolledigen.

Als illustrator zijn haar bijdrages geen letterlijke visuele uitbeelding maar eerder een gevoelsmatige, abstracte weerkaatsing van de tekst. Ze tekende onder meer voor het magazine Deus Ex machina, De Letterzetter, de dichters Astrid Haerens en Siel Verhanneman.

Leedgte
4 sieltek
2 zoscherp4
Grafiek 0012