Professor Tuba Kocaturk geeft unieke lezing over Ambient Intelligence
Deze week was Tuba Kocaturk te gast in Kortrijk voor een unieke lezing over Ambient Intelligence. Tuba is professor in integraal ontwerp en vicehoofd van de School of Architecture and Built Environment aan Deakin University in Geelong, Australië. Ze is een architect, docent en leidt onderzoek naar technologiegericht ontwerp en innovatie in de bebouwde omgeving. Ze is ook de oprichter en directeur van het MInD (Mediated Intelligence in Design) Research Lab, dat zich richt op het snijvlak van de bebouwde omgeving, informatietechnologie en ontwerpinnovatie.
We leerden Professor Kocaturk kennen tijdens de UNESCO Creative Cities of Design Meeting in Geelong in maart 2023. We zagen meteen verbanden tussen haar expertise en de uitdagingen in onze regio, evenals met de nieuwe opleiding Built Environment aan Howest.
Professor Kocaturk heeft ons geïnspireerd met haar model voor innovatie in de bebouwde omgeving, dat transdisciplinair is. Ze benadrukte hoe de overgang van een digitale naar een belevingsgerichte economie invloed heeft op diverse sectoren en onze benadering van ontwerpen, bouwen en interactie met de bebouwde omgeving verandert. Ze benadrukte het belang van datagedreven en slim ontwerpen, dat nieuwe economische, sociale en culturele waarden creëert.
In haar lezing leerden we hoe geïntegreerde computermodellen, ruimtelijke intelligentie en realtime connectiviteit kunnen bijdragen aan nieuwe interacties tussen mensen en hun omgeving. Ze introduceerde het concept van Ambient Intelligence, dat gebaseerd is op een transdisciplinaire aanpak van innovatief ontwerp en de bestaande werkwijzen en interacties met andere disciplines in vraag stelt.
Een van de voorbeelden die ze noemde, was het Spatially Intelligent Arts Center in Geelong, waar slimme en innovatieve toepassingen ruimtelijke, fysieke en sociale aspecten bewaken om de ervaring en operationele efficiëntie van een gebouw te optimaliseren.
Een ander voorbeeld betrof Western Beach, waar haar team "ruimtelijk vertellen" gebruikte met behulp van immersieve technologieën. Dit resulteerde in een innovatieve manier om bewoners via dagelijkse ervaringen te verbinden met de geschiedenis en het erfgoed van een plaats of stad.
Naast haar lezing verzorgde Professor Kocaturk ook een workshop met de studenten van Built Environment wat de studenten de kans gaf om nog dieper op deze topics in te gaan.
Dit is een rechtstreeks resultaat van de erkenning van Kortrijk als UNESCO City of Design. Via het wereldwijde netwerk van 43 designsteden kunnen we uitdagingen én expertise delen, zelfs tot in Australië!