Creativity Summit2022 Jonas Verbeke LR 10

Designregio Kortrijk strekt de vleugels vol ambitie uit

De voorbije 17 jaar ontwikkelde Designregio Kortrijk samen met haar partners veel projecten en producten om innovatie te brengen aan de hand van design-methodieken. Met deze waardevolle expertise wil Designregio Kortrijk, onder de vleugels van de nieuwe voorzitter Mieck Vos, naar buiten treden en dit als dienstverlening aanbieden aan bedrijven en aan de publieke sector.

Creativity Summit2022 Jonas Verbeke LR 54

Ontwerpers zijn experten in vernieuwing van producten, diensten, methoden, materialen, ... Ze zijn niet alleen creatief. Ze zijn ook kritisch. Ze durven het alledaagse in vraag te stellen. En bij het bedenken van oplossingen, vertrekken ze van de noden van de klant, eindgebruiker of maatschappij. Hierdoor bieden ze antwoorden op de uitdagingen van vandaag en morgen. Die methodiek van ‘design thinking’ gebruikt Designregio Kortrijk al 17 jaar om innovatie bij bedrijven te brengen. Deze unieke meerwaarde, wil de organisatie nu o.a. gaan inzetten als vast aanbod voor bedrijven en ook openbare besturen.

Onder voorzitterschap van Dominiek Callewier, van 2014 tot begin 2022 werd de basis gelegd om deze weg te kunnen nemen. Dominiek is sinds 2003 managing director van AVC Gemino Inspiring Doors & Walls gevestigd op Evolis en een ware voorvechter van de implementatie van design thinking bij bedrijven. Hij zette het sterke parcours van Designregio Kortrijk in om de erkenning voor de regio Kortrijk als UNESCO Creative City of Design binnen te halen in 2017. Deze erkenning opende voor Designregio Kortrijk en haar partners de deur naar nieuwe internationale projecten, een verrijkend wereldwijd netwerk en nieuwe fondsen. Designregio Kortrijk kende een internationale groei waar het nu verder op kan groeien. Als een ware ambassadeur leidde Dominiek op die manier de regio Kortrijk naar een meer creatieve, ondernemende en innovatieve regio.

Nu neemt Mieck Vos de voorzittersfakkel over. Hét moment voor de organisatie om de opgedane expertise te valoriseren. Mieck Vos is voormalig algemeen directeur van de Vereniging van Vlaamse Steden & Gemeenten (VVSG). Voordien vervulde ze diverse andere ondernemende functies in de publieke sector en socialprofitsector. Ze was tussen 2013 en februari 2017 kabinetschef van de Kortrijkse burgemeester. Zij was onder meer adjunct-stadssecretaris van de stad Kortrijk en werd genomineerd als overheidsmanager van het jaar. Mieck haar ervaring in verschillende sectoren stelt haar in staat om een bruggenbouwer te zijn en stakeholders samen te brengen en laat dit nu net hét dna van Designregio Kortrijk zijn.

Designregio Kortrijk heeft zich in de voorbije jaren weten te ontwikkelen tot een professionele organisatie met een sterk team. We zetten de dienstverlening voor bedrijven en ook overheden zeker verder, op basis van onze expertise van de voorbije 17 jaar. Met inspiratie uit het UNESCO Creative Cities Network en op basis van de hedendaagse noden van bedrijven en overheden inzake duurzaamheid, digitaliseren en sociale vraagstukken, zullen we nieuwe diensten ontwikkelen en als business cases in onze organisatie laten groeien. Met deze sterke lokale verankering in de regio Kortrijk willen we verder het eco-systeem versterken en slaan we onze vleugels uit in Vlaanderen en het buitenland. Iedereen mag genieten van ons aanbod.

Mieck Vos

De dienstverlening van Designregio Kortrijk bestaat uit doordachte koppelingen met ontwerpers en creatievelingen, intensieve begeleiding in product- en dienstenontwikkeling en online en offline visibiliteit voor innovaties. Ze werken volledig op maat van de nood van het bedrijf of het openbare bestuur.

Interesse om met Designregio Kortrijk samen te werken? Neem contact op met coördinator Stijn Debaillie via stijn@designregio-kortrijk.be of 056 51 91 47.

Designregio Kortrijk wil haar voormalige voorzitter Dominiek Callewier bedanken voor het onuitputtelijke enthousiasme en de enorme drive, én haar nieuwe voorzitter Mieck Vos van harte welkom heten. We kijken uit naar een boeiende samenwerking!

Mieck Vos, mieck.vos@icloud.com, 0474 84 32 43

Dominiek Callewier, dominiek@callewier.eu, 0495 27 70 40

Stijn Debaillie, stijn@designregio-kortrijk.be, 0474 93 02 95

Creativity Summit2022 Jonas Verbeke LR 7
Creativity Summit2022 Jonas Verbeke LR 13Creativity Summit2022 Jonas Verbeke LR 14