Taxixylogy

tax-i-xy-lo-gy \ˈtak-sə-ˌzaɪlə-dʒɪ\

the art of preparing and preserving pieces of discarded wood and mounting them in a new composition

[2015; < Greek ‘táxi(s)’ arranging + ‘xylo’ wood]

Op zijn nieuwe tentoonstelling ‘Taxixylogy’ toont Strook nieuw werk, waarbij hij verloren stukjes geschiedenis nieuw leven in blaast. Met stukken van oude deuren, luifels, vloeren en meubels bewandelt hij de lijn tussen orde en chaos. De vergankelijkheid van het gevonden hout verzaagt hij tot nieuwe composities. Als peter van het BUDA::lab voor 2015, experimenteerde Strook met materiaal en met de machines van het BUDA::lab en maakte er de prototypes voor deze expositie.

Strook wil het respect voor oude materialen van onder het stof halen. Sommige patines (stukken verweerd hout) zijn veel ouder dan de kunstenaar zelf en werden van verschillende locaties naar z’n atelier gesleept. Het verweerde hout uit o.a. een verloren gegane drukkerij in Brugge, een verbouwde pastoriewoning in Kanegem, een zagerij in St-Niklaas en een vergeten klooster in Mechelen bevat een soort schoonheid die in onze wegwerpmaatschappij weerbaarheid en doorzetting symboliseert.

De patines zijn deels door de mens, deels door de natuurkrachten gevormd. De geschiedenis van deze stukjes hout kan niet meer achterhaald worden, maar de kunstenaar brengt de mysteries van de fragmenten hier samen in een nieuw compromis en dwingt ze in sommige werken een dialoog aan te gaan met nieuwe materialen zoals beton en verf.

Een ander kenmerk van de composities is de ‘Strook-lijn’, een rode draad door zijn oeuvre. ‘Mijn werk is een constant onderzoek naar wat mogelijk is met die lijn, een soort automatisme in m’n hand, die haaks staat op de gevonden patine.’ Die dualiteit tussen chaos en orde, tussen ‘death’ en ‘birth’, creërt een nieuwe reeks Strook kunstwerken die de toeschouwer uitdagen om stil te staan en na te denken over metamorfosen. De kunstenaar zorgt er op deze manier voor dat de patines een nieuw verhaal kunnen vertellen.

Strook alias Stefaan De Croock woont en werkt in Brugge. Hij studeerde af aan de kunstacademie Sint-Lucas in Gent. Hij is nu vier jaar full-time bezig met het kunstproject Strook. Vorig jaar zette de Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post zijn werk ‘Wood & Paint’ in de top 20 van meest invloedrijke muurschilderingen van 2014. Ook ‘Elsewhere’ maakte wereldwijd indruk. Dit is zijn vijfde solo expo.

Expo van 14/11/2015 tot 29/11/2015 van donderdag tot zondag van 14u tot 19u

De vernissage gaat door op vrijdag 13 november om 19u in de Budafabriek.

Budafabriek Dam 2a - 8500 Kortrijk