U ZIET EN WORDT GEZIEN


De Baes Architecture en partners pakken uit met installatie die de omgeving van de Kiosk in zich opneemt, transformeert en tentoon stelt.

De Kiosk&Vitrines worden doorgaans gebruikt om producten tentoon te stellen. Nu worden u en uw omgeving tentoon gesteld...

De Baes Architecture en ontwerper/kunstenaar Rijsbrecht Verschaffel, in samenwerking met Allaert Aluminium, AGC glass Europe, Deknudt Mirrors en Gi Van Aalst, dagen ons uit op een andere manier naar onszelf en onze stad te kijken. Ze werkten samen een concept uit waarin de architectuur van de Kiosk werd aangepakt zodat de omliggende publieke ruimte getransformeerd wordt. Door een spel van glas, spiegels en aluminium versmelt de Kiosk met zijn omgeving en wordt een interactie tussen voorbijgangers, kijkers en de stad gecreëerd.

De Baes is een jong architectenbureau, gerund door ingenieur-architect Joris De Baes, dat zich concentreert op het ontwikkelen van ruimtelijke strategieën die de bebouwde omgeving transformeren. De studio ziet de snel wijzigende stedelijke context, grenzen en schijnbaar tegengestelden als de basis van samenwerking, onderzoek en ontwikkeling. Hun teams zijn een reflectie van het nieuwe Europa, met wisselende achtergronden en ideeën. De Baes Architecture is sterk gemotiveerd om plaatsen te maken voor deze generatie gekenmerkt door een ongelimiteerde diversiteit, verbondenheid en relaties.

Voor dit project werden ze door Designregio Kortrijk gematcht met de Belgische visuele artiest en filmmaker Rijsbrecht Verschaffel. Rijsbrecht studeerde af aan het KASK School of Arts Gent in 2014. Hij werkt als zelfstandig filmmaker en werkte sindsdien mee aan heel wat filmprojecten. In 2014 werd hij ook geselecteerd om België te vertegenwoordigen in een internationale video-contest ‘On the Road to Rio’, in aanloop naar het Wereldkampioenschap voetbal 2014.

Voor de uitvoering van de installatie in de Kiosk werd gezocht naar (regionale) specialisten met een internationale doorslag. Ze kwamen automatisch terecht bij multinational AGC Glass Europe, Allaert Aluminium uit Harelbeke en Deknudt Mirrors uit Deerlijk. Een topteam dat met zijn expertise hun schouders onder het project zette en de reflecterende materialen voor de installatie voorzag.

Rijsbrecht Verschaffel filmde de transformaties rondom de Kiosk en maakte met die beelden een video die vanaf vandaag iedere avond te zien is in de Vitrines. De opgenomen beelden worden geprojecteerd in de Vitrines met dank aan Gi Van Aalst, specialist in sound, light & video. In de Vitrines worden mensen op die manier geconfronteerd met hun veranderende context. De installatie wil verbazen en mensen confronteren met nieuwe gezichtspunten.

Joris De Baes geeft u graag meer uitleg bij de installatie. Neem daarvoor contact op met info@designregio-kortrijk.be.

Foto's: Godfried Verschaffel