Designregio Kortrijk biedt binnen het 5X5® programma vijf ondernemingen uit de regio Kortrijk-Roeselare-Ieper-Tielt de kans om een designersduo in te schakelen. Gedurende ruim een jaar denken een top designer en een jong ontwerptalent op een onderbouwde manier mee over nieuwe producten of diensten.

De onderneming en de ontwerpers volgen hiervoor de zogenaamde 5X5®-methodiek, waarbij de verschillende aspecten van productontwikkeling uitvoerig aan bod komen.

www.5x5.design

NIXXSPORTS – EXMEDICAL, VERHAERT & HANNE DE BAUW

NIXXsports

Recover Faster

Innovation to recover

dedicated design for specific pathologies/injuries
new textile structure design with pressure where it is needed
localized heat therapy where it is needed
patented metal wires structure to optimise metabolism

De voordelen van warmtetherapie voor spierherstel na het sporten of na een letsel zijn al langer gekend. Met NIXXsports wordt het nu nog eenvoudiger om hiervan gebruik te maken. NIXX is een brace die op de juiste plaats warmte en druk kan uitoefenen, waardoor het spierherstel bevorderd wordt. Door het gebruik van een batterij voor het opwarmen, kan de brace ook tijdens het sporten worden gedragen, en ben je niet langer aan een specifieke plaats gebonden.

Ontworpen voor specifieke letsels aan ellebogen, hebben Exmedical, Verhaert en Hanne De Bauw een nieuwe textielstructuur ontwikkeld om de juiste druk aan te brengen. Dit wordt gecombineerd met warmtetherapie, waardoor de brace een dubbele werking heeft. Door een bijhorende app wordt het gebruiksgemak nog meer verhoogd.

Exmedical

Het West-Vlaams bedrijf Exmedical is gespecialiseerd in de ontwikkeling en distributie van orthopedische implantaten en producten voor de behandeling van posttraumatische aandoeningen. In samenwerking met een aantal Vlaamse bedrijven zal Exmedical een nieuw product ontwikkelen dat het spierherstel bevordert na het sporten of het oplopen van een spierletsel.

Binnen het 5x5 project wordt er vooral gezocht naar externe productdesigners die Exmedical meehelpen met de engineering van de producten, dit steeds vanuit een user centered design. De externe productdesigner zal een belangrijke rol spelen in het projectmanagement en alle betrokken partijen nauw opvolgen en aansturen.

Verhaert

Verhaert helpt ambitieuze ondernemers om te innoveren, door een geintegreerde aanpak met user-centred design als rode draad tussen technologie- en businessinnovatie. Voor deze 5X5 editie zal onze DesignLab afdeling deze boeiende uitdaging opnieuw met volle enthousiasme aangaan. Design en innovatie zijn onze passie, en dat heeft al meermaals geleid tot doordachte design strategieën en succesvolle nieuwe producten en diensten. Samen innoveren blijft een boeiend en uitdagend avontuur, voor zowel de ondernemer als de ontwerper. We houden van dromen, maar we willen eindigen met iets heel concreet, en dat past helemaal bij het 5X5 project.

Hanne De Bauw

Aan het einde van mijn studies productontwikkeling 5 jaar geleden werd een jaar lang thesis werken bekroond met de Verhaert-prijs, en zo kwam ik in contact met David. Nu ik gestart ben als freelancer, kwamen we elkaar terug tegen in de aanloop naar het 5X5 project. Binnen het traject heb ik me voornamelijk gefocust op het waarborgen van het gebruiksgemak. Hoe kunnen we de interactie tussen product en klant faciliteren en zou eenvoudig mogelijk maken, werd de hamvraag van het project, die zich uiteindelijk vertaalde in een reeks mockup screens voor de begeleidende applicatie van het Nixx-device.

COMPANY
+32 56 77 72 52
xavier@exmedical.be
www.exmedical.be

SENIOR DESIGNER
+32 3 250 19 09
david.pas@verhaert.com
www.verhaert.com

JUNIOR DESIGNER
hanne.debauw@gmail.com


ESAFE WALL – ESAFE, STUDIO DOTT & MIDOSOFT


eSafe wall

eSafe wall
“A modular parcelbox solution”

De oplossing voor levering en ophaling van pakjes in gebouwen, inclusief mogelijkheid tot integratie van brievenbussen, parlophonie en videophonie. De eSafe wall is opgebouwd uit verschillende aluminium vakken van verschillende omvang, om zo voor elk type pakje een vakje beschikbaar te hebben. Door de optionele integratie van de verschillende functionaliteiten in de inkom van een gebouw zorgt de eSafe wall voor een strakke design vormgeving van de inkom. De optie RAL kleur naar keuze draagt hier verder toe bij. De eSafe wall kan zowel binnen als buiten geplaatst worden afhankelijk van beschikbare ruimte of toepassing. De verschillende pakket- en brievenbusvakken kunnen op vraag van de klant geconfigureerd worden.

eSafe

eSafe pakketbrievenbussen: een pak eenvoudiger!

eSafe is de start-up die Leon Renson (28, zoon van Renson-CEO Paul Renson) in 2016 uit de grond stampte. Hij springt daarmee in het gat in de markt van de foutgelopen leveringen bij online aankopen. Want geef nu toe: wat win je erbij als je een pakje toch nog moet ophalen op het postkantoor, in een afhaalpunt of locker in de buurt? En wie is er gebaat bij natgeregende of beschadigde pakjes op de deurmat? De eSafe pakketbrievenbussen zijn dus eigenlijk niet meer dan het logische sluitstuk bij online shoppen. Ze zijn getest door bpost en beschikbaar in alle RAL-kleuren. De duurzame en roestvrije aluminium brievenbussen zijn afgewerkt met een kwalitatieve poederlak.


eSafe heeft voor het 5X5 project gekozen om in parallel met andere lopende ontwikkelingen een pakketbus voor appartementen te kunnen ontwikkelen. We willen een oplossing voor elk type woning, en kijken ernaar uit om samen met Studio Dott de uitdaging aan te gaan en het comfort van de mensen zo te verbeteren. De omkadering en aanpak die Designregio Kortrijk in de context van 5X5 faciliteert waren voor ons de doorslaggevende factor om deel te nemen.


Studio Dott

Studio Dott is een all-round creatief ontwerp- en adviesbureau, gevestigd in Antwerpen en Hong Kong..Met ons multidisciplinair team werken we gefocust aan creatieve en innovatieve ontwerpen op maat van onze klanten. Binnen elk van onze afdelingen (Dott.Products, Dott.Places, Dott.Experiences, Dott.Digital,...) doen we dit steeds to the point, Vanaf de eerste ideeën en concepten tot en met het gewenste eindresultaat. Punt.
Wij ontwerpen fysieke en digitale producten, diensten en omgevingen die echte waarde creëren voor onze klanten. Dit gebeurt steeds vanuit een methodiek en filosofie waarbij de interacties en ervaringen van de mens centraal staan zonder de kostprijs uit het oog te verliezen.
Wij kunnen u helpen in alle fases van het ontwerpproces: onderzoek, ideevorming, conceptueel ontwerp, styling, visualisatie, technische uitontwikkeling en detaillering, tot en met de implementatie en coördinatie van het volledige proces.


Midosoft

Midosoft is een jong software huis die werkt aan high-tech software oplossingen. Onze focus ligt voornamelijk op Qt applicaties, C/C++ projecten en user interfaces. Niet zelden op een linux platform. We voeren zowel projecten in house uit of zijn een uitbreiding van uw R&D team. Voor tijdelijk extra capaciteit of om nieuwe technologie/kennis te introduceren. In tegenstelling tot klassieke consultancy bedrijven is bij Midosoft iedere medewerker actief als software ingenieur/architect. Inclusief de oprichter. Gedreven stielmannen met een grote passie voor software design.

Meewerken aan projecten die de toekomst vormgeven is erg spannend. Dat we dit konden doen in samenwerking met een senior designer maakte het een erg leerrijke ervaring voor ons. De meerwaarde die Midosoft bracht was het omzetten van het design tot een werkende applicatie.


COMPANY
+32 471 61 25 51
leon.renson@my-esafe.be
www.my-esafe.be

SENIOR DESIGNER
+32 3 232 02 63
pieter@studiodott.be
stefanie@studiodott.be
www.studiodott.be

JUNIOR DESIGNER
+32 477 42 11 14
bob.messiaen@midosoft.be
www.midosoft.be


ANNA – ESG, CREAX & KNITWEARLAB

Anna

The circular sneaker, made from recycled natural materials, designed for disassembly.

De textiel-en modeindustrie is een van de meest vervuilende industrieën wereldwijd, goed voor ontelbare tonnen afval. Ons doel was een manier vinden om de hoeveelheid textielafval te verminderen door het te hergebruiken en upcyclen.

De ANNA sneaker is een voorbeeldproject van wat de mogelijkheden zijn van upcyclen, geïnegreerd in een hip en verkoopbaar product.

Geboren uit recyclage. Ontworpen voor recyclage.
Dit ontwerp beperkt de hoeveelheid nieuwe materialen die nodig zijn voor het eindproduct, waardoor de ecologische voetafdruk aanzienlijk vermindert. Op het einde van zijn levensduur kan de sneaker eenvoudig uit elkaar worden gehaald, waardoor de teruggewonnen materialen zo een nieuwe grondstof vormen voor een ander product.
Het bovenste geweven deel van de sneaker bestaat uit gerecycleerde denimvezels, in combinatie met natuurlijke Lenzing™, Lyocell and Lenzing™ Viscose Color vezels, waardoor het verfproces overbodig is. De verschillende onderdelen zijn aan elkaar genaaid, en niet gelijmd, waardoor ze eenvoudig opnieuw losgemaakt en hergebruikt kunnen worden.
Een rits helpt bij het aandoen van de schoen, en verzekert een aangename pasvorm.

ANNA is een product met een lage impact: het gebruik van gerecycleerd materiaal en het weglaten van het verfproces leiden tot grote besparingen van waterverbruik en CO2 uitstoot, vergeleken met het gebruik van standaard nieuw katoen. Een lokale, circulaire productieketen verlaagt de voetafdruk van wereldwijd transport, en de sneaker is gemaakt van biologisch afbreekbare vezels, waardoor er geen extra plastic afval ontstaat.

En zeer belangrijk: de sneaker ziet er bovendien zeer modieus uit, niet?

ESG

European Spinning Group (ESG) is een Vlaamse familiale textielgroep, actief in de productie en distributie van textielgarens voor verschillende markten (interieurtextiel, kledij, technisch textiel). Dankzij partnerships met hun klanten, leveranciers, kennisinstellingen, ea ontwikkelt ESG producten en oplossingen op maat om wereldwijd mee te bouwen aan een creatieve, performante, en duurzame textielwereld.
Geïnspireerd door een groene tender voor Nederlandse Defensie en de vraag van verschillende bedrijven (in mode, interieur, werkkledij) naar circulaire ecologische oplossingen, werkte ESG haar garenlijn “ESG Green” uit op basis van post-consumer upcycled textiel, bekroond met het DesignX50 label, en vandaag gebruikt in verschillende textielprojecten.

De textiel- en maakindustrie in Vlaanderen speelt samen met de andere partners, zoals inzamelaars en sorteerders, een cruciale rol in de circulaire textielketen. Wij geloven sterk dat deze kruisbestuiving de creatieve sector, de sociale economie, de lokale textielindustrie en partners in onderwijs en onderzoek terug dichter bij elkaar zal brengen.
Onze deelname aan het Design 5X5 traject zorgt daarbij voor koppeling met professionele en jonge ontwerpers. Om, via een maatschappelijk impactvol innovatietraject, verschillende product- en marktmogelijkheden te onderzoeken voor upcycled textiel; een nieuw “ESG Green” product met een sterke positieve ecologische impact te ontwikkelen voor Interieur 2018; en ons verhaal en traject van inzameling tot productcreatie met de buitenwereld te delen om burgers, ontwerpers en bedrijven te inspireren.


CREAX

CREAX versnelt het innovatie- en R&D proces door ideeën en concrete oplossingen te brengen. Dit gebeurt aan de hand van een eigen en unieke methodologie en door het overbrengen van kennis over sectoren heen. Het matchen van de externe CREAX kijk met de bedrijfsspecifieke kennis en expertise resulteert in een turbo voor innovatie.
De basisfilosofie van CREAX is dat “iemand uw probleem ooit al heeft opgelost”. In de actuele kenniseconomie is kennis overvloedig aanwezig en toegankelijk. Door ideeën, oplossingen en technologieën over industrieën en domeinen heen te transfereren, matcht CREAX zijn externe kijk op technologie met de specifieke kennis van onze klanten.


Knitwearlab

Ontwikkeling van industriële breisels voor mode, schoenen en technische toepassingen.

Knitwear Lab wordt gedreven door liefde voor industrieel breiwerk. In ons Lab ontwikkelen we soorten steken, patronen, collecties en nemen we de productie voor onze rekening.
Ons design team helpt u om op een strategische manier breiwerk te integreren in uw collectie.

COMPANY
+32 56 430 135
julie@symaco.eu
www.esg-group.eu

SENIOR DESIGNER
+32 56 23 94 94
Thomas.Valcke@creax.com
www.creax.com

JUNIOR DESIGNER
+31 653 419 327
thijs@knitwearlab.nl
www.knitwearlab.nlSPACE-R – AVC GEMINO, ROEL VANDEBEEK & STUDIO PONTON

Space-R
AVC Gemino ontwikkelt nieuw product Space-R™
What if walls were flexible

De bouwsector is sterk aan het evolueren: residentiële, industriële, openbare en kantoorgebouwen krijgen een almaar duurzamer karakter. Een cruciaal uitgangspunt is dat het dragende, structurele deel van een gebouw een lange levensduur moet hebben (> 50 jaar). Tegelijk moeten de inrichting en aankleding zo flexibel mogelijk zijn, om te kunnen inspelen op veranderende gebruiksinvullingen en -eisen.
Daar wringt vaak het schoentje, want bestaande wandoplossingen zijn zeer sterk gebaseerd op het principe van maatwerk. Ze zijn (bijna) niet modulair en zijn er niet op voorzien om gebouwtoleranties op te vangen. Nu zijn ze meestal verankerd aan de gebouwstructuur, waardoor de inrichting van de ruimtes in het gebouw weinig flexibel is. De ecologische voetafdruk van de huidige systemen is bovendien ook groot; je kan ze immers maar één keer gebruiken.
Daarom creëerde AVC Gemino in samenwerking met ontwerper Roel Vandebeek en junior ontwerper Brecht Lamote het nieuwe product Space-R. Het is een architecturale oplossing om wanden snel te monteren en te demonteren. Een optimaal comfort van de gebruiker staat centraal, zowel op het vlak van gebruiksgemak als op het vlak van akoestiek, materiaalkeuze,… De Space-R is bovendien zeer milieuvriendelijk, want voor de plaatsing zijn geen andere materialen nodig. De mogelijkheid om dit systeem te hergebruiken, zorgt voor een nog duurzamer productsysteem.AVC Gemino
AVC GEMINO bvba innoveert en inspireert met oplossingen voor designdeuren en -wanden en integreert deze in het totaalconcept van interieur of kantoor. Al onze producten zijn eigen ontwikkelingen, gebaseerd op eigen aluminium-profielontwerpen met glas.
AVC is gevestigd in Kortrijk op het innovatieve bedrijvenpark Evolis waar zich naast alle productie en diensten ook het inspiratiecentrum bevindt. Internationaal werken we via vestigingen of verdeelpunten in Padova, Parijs, Genève, Stockholm, Poznan, New York, Johannesburg, Tel Aviv en Beirut.
In 2015 nam AVC het Italiaanse bedrijf Gemino over dat sinds 2005 een internationale specialist is in kantoorwanden en waarmee bijna 10 jaar een partnership bestond voor co-design van kantoorwand oplossingen, waaronder het bekende bandrasterconcept en tevens de inspiratiebasis waarop dit innovatieproject verder bouwt. Sinds 2016 heet AVC dan ook voluit AVC Gemino.

Roel Vandebeek
In 1994 studeerde Roel Vandebeek af aan LUCA School of Arts in Genk. Roel is een allround ontwerper die actief is op verschillende terreinen binnen de vormgeving. Hij richtte zijn eigen bureau op eind ’96 en werkt sindsdien voor diverse nationale en internationale bedrijven in zeer uiteenlopende sectoren. Zijn ontwerpen zijn doordacht, bevreemdend en toch vertrouwd. Het zijn originele, verrassende producten met een vleugje humor.
Projectmatig werkt hij ook samen met architecten wat betreft interieurprojecten en openbare ruimten.
Momenteel loopt de eerste expo in het subliem gerenoveerde Thor Central (tot eind november). Het biedt een introductie in de wereld van Roel Vandebeek. Met zijn nieuwe concept "Objet Portrait" capteert hij de identiteit van 9 bekende Inspiratoren in unieke objecten, installaties en gebruiksvoorwerpen. Met deze "portretten" combineert Roel zijn luisterbereidheid en eigenzinnigheid. En hij blikt terug op 20 jaar als professioneel vormgever.


Studio Ponton

Brecht Lamote studeerde productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen. Na een aantal jaren ervaring te hebben opgedaan en te hebben meegewerkt aan verschillende projecten, richtte hij in 2018 Studio Ponton op. Als freelance ontwerper focust hij zich vooral op het combineren van technische innovatie, simpliciteit, een ecologisch verantwoorde materiaalkeuze en het meest efficiënte productieproces. Meewerken aan dit project biedt een unieke kans en een nieuwe uitdaging om de verschillende aspecten van het ontwerpproces mee vorm te geven en zo een nieuw product uit te werken.

COMPANY
+32 56 210 210
dca@avc.eu
www.avc.eu

SENIOR DESIGNER
+32 89 48 05 60
roel.vandebeek@beekdesign.be
www.roelvandebeek.com

JUNIOR DESIGNER
+32 472 518 674
brecht@studioponton.be
www.studioponton.be


Q-LITE V – Q-LITE, YELLOW WINDOW & UXPERTISE

Q-lite V

Q-lite “V”, the next generation façade LED display

Samen met het ontwerpbureau Yellow Window hebben wij een nieuw concept uitgewerkt onder de vorm van een innovatief grafisch LED uithangbord. Het display kenmerkt zich door het unieke design. Het display is zeer eenvoudig te bedienen via een app die we samen met UXpertise hebben ontwikkeld.

Q-lite

Q-Lite is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en verkoop van elektronische informatiesystemen. Met een enthousiast team van circa 65 mensen, met diverse specialiteiten en opleidingen, wordt bij Q-Lite alles in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd. Net zoals het bedrijf zelf, is ook het assortiment van Q-Lite de afgelopen jaren aanzienlijk uitgebreid. Zo biedt het onder meer lichtkranten voor indoor en outdoor toepassingen, tijd- en temperatuurdisplays, single-line en multi-line panelen, scoreborden, grafische displays, Full Color LED displays en videowalls, veiligheiddisplays, parking- en
verkeerssignalisatie, brandstofprijzenborden, … Q-Lite realisaties kom je tegen in alle sectoren: van dienstverlening tot grote industriële ondernemingen, van luchthavens tot op de bergtoppen...

In de zoektocht naar nieuwe afzetmarkten zoeken we ook naar passende oplossingen :
aangepaste of nieuwe businessmodellen, aangepaste of nieuwe producten.
Het “Duurzaam Ontzorg Model” voor de klanten is hier zeker een belangrijke drijfveer.
In deze context wensen we een Q-LED Mini te ontwikkelen.
Dit is een dubbelzijdig, eerder klein LED Display van pakweg 1 m² met een mooie resolutie, dat aangestuurd wordt vanuit de ‘Cloud’ en dat als het ware ‘Plug en Play’ dient te zijn.
We denken in eerste instantie aan de volgende marktsegmenten om op te focussen : optiekers, juweliers en brasseries.
De bedoeling is om een sexy en functionele behuizing te ontwerpen enerzijds (misschien marktsegment gebonden) en anderzijds om de user interface heel transparant te maken
en het gebruiksgemak van de software voor de klanten te maximaliseren.
Het project betreft dus een materiaal-technisch luik en een software luik.


Yellow Window

YELLOW WINDOW design gebruikt design thinking in zijn 3 kernactiviteiten:
PRODUCT DESIGN (consumer goods, investment goods, transportation design), SERVICE DESIGN en POLICY DESIGN.
Ons team is verbonden door een gedeelde inzet naar real-life ervaringen, innovatie, multidisciplinariteit en duurzaamheid. Voor al onze interventies bieden wij voorrang aan gebruikersgerichte benaderingen, waarbij methodologieën worden gecombineerd met observatie, analyse en creativiteit, in een authentiek en permanent perspectief op het verbeteren van producten en diensten. Wij geloven dat deze benaderingen en methoden belangrijk zijn om de uitdagingen van een veranderende wereld op de juiste manier aan te pakken.

Wij zijn gevestigd in Antwerpen (HQ, België), Parijs (Frankrijk) en Azië (Bangkok).

Afgestudeerd in Antwerpen als productontwikkelaar (1987) was Maxime Szyf eerst als ontwerper te werk bij Samsonite in Oudenaarde en vervolgens bij Verhaert Design and Development in Kruibeke. In 1998 startte hij MAXIMALdesign als zelfstandig ontwerper met Samsonite als launching customer, maar groeiend naar een internationaal klantenportfolio en geleidelijk werd de strategische aanpak verder geprofessionaliseerd en uitgebouwd.
In 2016 werd een merger met YELLOW WINDOW gerealiseerd, waarbinnen hij sindsdien partner en creatief directeur is met een focus op product design en brand driven innovation, in nauwe samenwerking met Axel Enthoven, de oorspronkelijke oprichter van YELLOW WINDOW.

Voor het 5x5 project in samenwerking met Q-LITE, zullen YW teamleden Pieter Martin en Jonathan De Clercq meewerken om tot een uniek en innovatief project te komen!


UXpertise

Lieven Degrauwe is een User Experience / User Interface Designer uit Moorslede, West-Vlaanderen. Steeds vertrekkende vanuit het standpunt van de gebruikerservaring maakt hij allerhande interacties met technologie beter door informatie-architectuur en full-responsive design. Naast 10 jaar ervaring in digitaal ontwerp behaalde hij in Londen en Amsterdam zijn UX Certification bij Nielsen Norman Group met specialisatie in mobile en multi-channel UX. Onder de naam UXpertise helpt hij sinds 2016 bedrijven met hun nieuwe of bestaande digitale producten, ideation, conversie-optimalisatie, growth-hacks en allerhande UX-missies. De rode draad doorheen zijn ontwerp is steeds: 'Looks good, works really well.'

De Mini-Q zal aangestuurd worden door een uitgebreide backend met tal van mogelijkheden. De challenge binnen het 5X5 project was om die complexe backend te vertalen naar een full-responsive tool die de gebruiker via zijn/haar eigen smartphone in staat stelt om aan de hand van enkele intuïtieve stappen de Mini-Q Display zelf te bedienen.

COMPANY
+32 14 69 69 68
karel.francois@q-lite.com
www.q-lite.com

SENIOR DESIGNER
+32 3 203 53 07
maxime@maximaldesign.com
www.yellowwindow.com

JUNIOR DESIGNER
+32 485 76 42 24
lieven@uxpertise.be
www.uxpertise.be

DOWNLOAD DE PERSCARDS HIER.