We gaan opnieuw op zoek naar 3 recent afgestudeerde designer-makers of creatieve artiesten om deel te nemen in ons residentieprogramma van september tot december 2017.

Thema voor 2017: Enabling liquid boundaries by social design
Grenzen in de maatschappij vervagen. Bibliotheken worden sociale ontmoetingsplaatsen, sociale restaurants huisvesten ook kinderopvang, jonge start-ups en concerthallen onder 1 dak, enz.
3 jonge ontwerpers krijgen de unieke kans om een experimenteel concept te ontwikkelen voor liquid boundaries aan de hand van social design dat sociale transformatie teweegbrengt door confrontatie tussen burgers, society, ondernemers en onderwijs in regio’s zoals Kortrijk.

Deel deze oproep in je internationale netwerk!

Designers in Residence Kortrijk 2016

Voor het derde jaar op rij nodigde Designregio Kortrijk recent afgestudeerde ontwerpers uit verschillende creatieve disciplines uit voor het Designers in Residence Kortrijk programma. Gedurende een residentie van 3 maand (september tot december 2016), krijgen de geselecteerde ontwerpers de unieke kans om te werken rond de thema's van open source machines, making en community gedreven productie processen, naar het voorbeeld van het Precious Plastic Project van Dave Hakkens.

De jury, bestaande uit Joost Vanhecke (Biënnale Interieur), Ronald Bastiaens (Howest), Peter Pollet (Budalab), Kris Dekeyzer (Designregio Kortrijk) en Lise Van Tendeloo (Designregio Kortrijk en coördinator van het project) hadden de moeilijke opdracht om een selectie te maken uit de 51 inzendingen van over de hele wereld. Daarbij hielden ze rekening met volgende criteria: de ontwerper moest recent afgestudeerd zijn, een teamspeler zijn, manuele skills hebben en internationaal georiënteerd zijn. Uit de vele waardevolle inzendingen werden Katharina Sofie Kraus (Duitsland), Guillaume Morillon (Frankrijk) en Catherine Oldershaw (VS) geselecteerd.

Voor alle info, neem contact op met Lise Van Tendeloo, lise@designregio-kortrijk.be of 056 51 91 83.

Katharina Sofie Kraus is een Duitse ontwerpster onlangs afgestudeerd aan Konstfack University College of Arts, Crafts and Design in Stockholm, Zweden met een Master in Fine Arts in ruimtelijk ontwerp. Ze wijdde haar Master studies aan praktijkonderzoek in materiaal innovatie en experimentele productieprocessen, waarbij ze de grenzen opzocht tussen interieurarchitectuur en industrieel ontwerp. Haar werk wordt vooral gedreven door haar vragen rond milieuvraagstukken en de drang om duurzame alternatieven voor bestaande normen te zoeken. Verder heeft ze een grote interesse in ambacht en projecten waar makers uit verschillende disciplines bij betrokken zijn.

Guillaume Morillon is een Franse ontwerper afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Na een opleiding retail design in Parijs in 2009, wilde hij zijn visie rond design verruimen. Hij trok richting Nederland waar hij design problemen op een andere manier leerde aan te pakken. Door hands-on workshops te volgen rond materialen en vormen, leerde hij zijn ideeën te ontwikkelen. Vlak na afstuderen begon hij te werken in een productie en prototyping werkplaats in Rotterdam waar hij zijn technische kennis wilde verruimen. In zijn werk werkt hij vaak met levendige kleuren en diverse intrigerende materialen die het resultaat zijn van vele experimenten, om het product dat hij ontwerpt een unieke en uitgesproken identiteit te geven.
guillaumemorillon.eu

Als een Interaction Designer met een achtergrond in de antropologie, is Catherine Oldershaw (VS) gepassioneerd door ontwerp dat gemeenschappen betrekt en toekomstscenario's verkent. Ze gelooft dat de beste ontwerpen komen door het stellen van uitdagende vragen en het kritisch waarnemen van de wereld. Dat, én door een heleboel prototyping. Als Catherine niet aan het ontwerpen is in haar studio, vind je haar met haar neus in de boeken, haar notebooks en met een espresso in de hand.
catherineoldershaw.com

D.I.R.K
= Designers in Residence Kortrijk
= Guillame Morillon + Katharina Kraus + Catherine Oldershaw
Follow on Facebook or Instagram

Designers in Residence Kortrijk 2015

MICHELE ARMELLINI
www.michelearmellini.com, (IT), °89, Copenhagen

Als jonge ontwerper is Michele zeer nieuwsgierig naar de verschillende facetten en methodologieën van design. Zijn achtergrond varieert van een meer vrije en open methodiek naar een meer technische en specifieke. Deze rijkdom aan ervaring biedt hem de mogelijkheid om te kiezen welke aanpak het meest gepast is voor een bepaald designuitdaging, om zo tot een gepaste oplossing te komen. Hij is er van overtuigd dat design vandaag de dag een van de meest krachtige motoren is voor verandering. Dit is volgens hem mede door de kennis van de impact die design kan bieden voor allerlei problemen en het achterliggende sociale bewustzijn, waarbij alles gedeeld en 'open' is.

SILVIA NERETTI
www.silviapillow.com (IT), °86, Bologna

Silvia Neretti (of Silvia Pillow) haalde haar bachelor diploma aan de Design and Arts University in Bolzano in 2012, en haar master diploma in Social Design in 2014 aan de Design Academy Eindhoven. Ze is een social designer en ze ziet zichzelf als de "Unhappiness Repairer". Ze is gefascineerd door hoe voorwerpen ons doen gedragen ('performative objects') en ze daagt zichzelf uit om methodologieën te ontwerpen rond de confrontatie van woorden zoals: crisis, uitdaging, verandering, geluk, angst, paradoxen, gewoontes, mislukkingen, onverwacht, alchemie, dromen, utopie, ...

WILLIAM SHUM & MOMOE NARAZAKI
http://itwst.us, (USA), °92 - °91, New York

William & Momoe zijn een grafisch design duo. Ze ontmoetten elkaar tijdens hun studie in New York en na hun afstuderen in 2014, beslisten ze om er samen op uit te trekken. En dat bevalt hen wel. Ze zijn eindeloos geïntrigeerd door design vandaag de dag en vragen zich af wat het betekent om nu te ontwerpen, en bijgevolg ook in de toekomst. Ze noemen zichzelf ITWST (dat staat voor "I Think We’re Still Thinking"), ze zijn niet streng voor de uitspraak van dit acroniem, maar hebben wel een exceptionele benadering met een twist! :):)

Bekijk hier hun online report

Designers in Residence Kortrijk 2014

Robin%20Andersson.jpeg

Robin Andersson
Ontwerper en 'maker' Robin Andersson studeerde en werkte in Zweden en China. Doorheen zijn studies heeft hij een grote interesse ontwikkeld voor co-design, of participatory design zoals hij het zelf noemt. Zijn werk kruist vaak maatschappelijke en culturele grenzen in een poging om zo de bestaande structuren te onthullen en nieuwe praktijken te bedenken. In zijn projecten onderzoekt hij op welke manier design een duurzaam voordeel kan bieden voor de samenleving, eerder dan dat het op korte termijn winst moet opleveren. Robin wil design toegankelijk maken en de grenzen tussen consument, maker en producent in vraag stellen.

Lucie%20Barouillet.JPG

Lucie Barouillet
Lucie Barouillet is een ontwerper en onderzoeker met een passie voor 'people centered design' voor sociale en medische innovatie. Ze studeerde af aan het Central Saint Martins MA Industrial Design, waar ze begon met een samenwerking en participatief project over diabetes. Lucie is onlangs aangesteld als Future Design Pioneer door de Design Council. Daarna ging ze als freelancer aan de slag in Londen, maar de voorbije drie maand werkt ze terug vanuit Frankrijk voor een fabrikant van medische apparatuur. Lucie heeft heel wat ideeën voor Kortrijk, ze wil de inwoners en gemeenschappen van de stad samenbrengen en dicht betrekken bij het project.

Antonio%20Carrat%C3%B9.jpg

Antonio Carratù
Antonio Carratù is een Italiaanse Industrieel Productontwerper afgestudeerd aan Polytechnic in Milaan, met internationale ervaring in Ierland en Polen. Hij is vooral 'detail-georiënteerd', met een grote passie voor de technologische mogelijkheden van hout en speelgoed design. Het zien van een Coca-Cola campagne rond sharing, bracht hem op het idee om te werken rond producten die mensen samenbrengen.

Bekijk hier hun online report