De kracht van het netwerk.

Met Designregio Kortrijk hebben we de taak om design en creativiteit in te zetten om ondernemingen, publieke instellingen en onderwijs te laten groeien. Sinds eind oktober 2017 steken we nu echt een tandje bij: het UNESCO Creative Cities Network neemt Kortrijk op als designstad. Vorige week trokken we met een delegatie naar Krakow en Katowice in Polen om dat netwerk te leren kennen.

We ontmoetten er steden van alle uithoeken van de wereld die creativiteit inzetten voor hun ontwikkeling. Helsinki (Finland) en Kobe (Japan) hebben programma’s om design thinking (de principes van creatief probleemoplossend denken) in lesprogramma’s voor kinderen te integreren. Kolding (Denemarken) gebruikt design management in het beleid van de stad en reduceert zo langdurige afwezigheid van zieke werknemers. Graz (Oostenrijk) bouwt een platform om jonge ontwerpers wereldwijd hun producten te laten zien. Alle steden van het netwerk hebben wel hun eigen specialiteit. En wij hoeven met Kortrijk zeker niet onder te doen. Ze trokken grote ogen naar ons 5X5 project, of de Shop & Go in de binnenstad.

UNESCO creëert het platform, cool! Maar eigenlijk zijn het vooral de mensen uit de steden die de vibe brengen. Je ontmoet elkaar als collega designwerkers, en je vertrekt als vrienden.
Stijn wordt voor de komende 2 jaar deputy coördinator van de 31 designsteden uit het UNESCO Creative Cities Netwerk en brengt zo Kortrijk nog meer op het wereldtoneel, en des te belangrijker zal hij aan de bron zitten van al die best practices om deze naar Kortrijk te brengen. Geven en nemen, dat maakt de kracht van het wereldwijde design ecosysteem. En met Designregio Kortrijk, en uiteraard onze partners, gaan we er voluit voor.


Foto's door Katowice Miasto Muzyki UNESCO