Designregio Kortrijk draagt multidisciplinaire samenwerkingen in haar DNA. Daarin motiveren we onze doelgroep van bedrijven, publieke organisaties en onderwijsinstellingen. Dat leverde al tal van waardevolle projecten op in onze regio. Toch is het van belang om eens bij de buren te gaan kijken om te zien hoe zijn de transformatie naar meer groei aanpakken. De laatste 3 jaar deden we dat met inspiratiereizen naar bestemmingen als Denemarken, Nantes en Zürich - dus steeds bestemmingen die misschien minder gekend zijn, maar zeker ook positieve verwondering opwekken. Dit jaar trokken we begin september naar Turijn met een groep van 28 ondernemers, architecten, designers, beleidsmakers, stadsplanners en onderwijsspecialisten. Een bonte mix die zorgt voor Synergie met een grote S.
We bezochten racewagenfabrikant Manifattura Automobili Torino, verkenden 20 jaar transformatie van het stadscentrum, gingen in debat met Lowie Vermeersch over mobility design, bewonderden de urban boomhut 25 Verde, zagen de stad vanop het dak van de voormalige Fiat fabriek Lingotto, proefden van Italiaanse slow food bij Eataly, ontmoetten startups met innovatieve business modellen bij Toolbox Coworking, dineerden in het hoogste restaurant van Italie in Piano 35, fietsten door stadsdeel Regio Parco met bezoeken aan Lavazza, Instituto D’arte applicata e Design, Basic Village en Cine Porto.
Tijdens die vele bezoeken en workshops leren de deelnemers en ook gedreven locals elkaar kennen. De positieve spirit brengen samenwerkingsopportuniteiten die ongetwijfeld hun vruchten zullen afwerpen op onze eigen regio. Een inspiratiereis als hefboom, daarvoor doen we het!