Van woensdag 27 maart tot en met vrijdag 29 maart 2019 organiseren Voka West-Vlaanderen en Designregio Kortrijk een Trendtour naar Lyon en Saint-Etienne voor ondernemers, ontwerpers, architecten en beleidsmakers.

De focus ligt op innovatie- en designprojecten in bedrijven zoals de zelfrijdende shuttlebus Navly, op smart cities en smart mobility met een bezoek aan de wijk La Confluence in Lyon, op internationale en spraakmakende architectuurprojecten zoals de Corbusier site in Firminy en uiteraard op de Biennale Internationale Design Saint-Etienne.

Het historische centrum van Lyon mag dan wel geroemd worden als UNESCO werelderfgoed, veel minder gekend is dat Lyon helemaal bovenaan staat in de ranking van Franse Smart Cities. De wijken Lyon Confluence (met oa het schitterende musée des Confluences), Lyon Part-Dieu, Lyon Gerland en Carré de Soie zijn ‘territoires d’expérimentation’ waar allerlei projecten met betrekking tot nieuwe (ecologische) manieren van leven, wonen en werken in de stad worden uitgetest. Wat te denken van deze wereldprimeur: de eerste zelfrijdende elektrische shuttlebus die sinds vorig jaar op een traject van bijna 1,5 km langsheen de oever van de Saone rijdt? We worden ontvangen op de headquarters van het bedrijf achter deze autonome transportoplossing: NAVYA. Daarna springen we op de fiets voor een begeleide tocht langs deze smart city wijken.

Na Lyon trekken we naar het nabije Saint-Etienne. Deze stad, gelegen in het hart van Frankrijk, stond eeuwenlang bekend om zijn wapenindustrie. Sinds vorige eeuw zijn de oude fabriekssites verlaten en diende de stad zichzelf heruit te vinden. De indrukwekkende productiesite van toen is vandaag het Cité du Design, een plaats waar de talrijke kmo's uit de regio, het hoger onderwijs en toekomstgerichte start-ups elkaar ontmoeten met als centraal thema maakindustrie, design en design thinking. Elke 2 jaar wordt is Cité du Design de hoofdlocatie van de Biënnale Internationale du Design georganiseerd met projecten van designers, bedrijven en studenten. Gastland voor deze 11e editie is China en het centrale thema luidt ‘ME/YOU/NOUS, Designing common ground’.

De regio Saint-Etienne telt na Îsle-de-France het grootste aantal kmo's in Frankrijk. Het Franse bedrijf Focal is al meer dan 35 jaar absolute wereldleider in de ontwikkeling en productie van high-fidelity audio systems. We trekken ook naar La Boule Obut, al meer dan 50 jaar producten van n°1 pétanque ballen. Om creatief en scherp te blijven, initieerde het bedrijf recent de design thinking methodologie.

Wie nóg niet overtuigd is, trekken we wellicht helemaal over de streep met een bezoek aan één van Le Corbusier’s laatste projecten. In Firminy (zo’n 20 km van Saint-Etienne) bouwde Le Corbusier een impressionante kerk, cultuurcentrum en voetbalstadium.

PROGRAMMA TRENDTOUR:

Dag 1: LYON, koploper van smart cities in Frankrijk

Bedrijfsbezoek NAVYA, pionier van autonome voertuigen
Lunch Musée des Confluences
Fietstocht doorheen de smart city wijken La Confluence en Etats-Unis

Dag 2: SAINT-ETIENNE, UNESCO Creative City of Design

Bedrijfsbezoek Focal, wereldleider in high fidelity audio systems
Bezoek Biennale Internationale Design Saint-Etienne op de Cité du Design
Stadswandeling langs out-of-the box straatmeubilair van het project 'Banc d’essai'

Dag 3: regio SAINT-ETIENNE, unieke architectuur en ontspannend ondernemerschap

Bezoek Le Corbusier site in Firminy met het cultureel centrum, het atletiekstadion, de kerk en het wooncomplex ('unité d'habitation').
Bedrijfsbezoek La Boule Obut, design thinking bij de n°1 pétanque ballen producent met een Tournoi de Pétanque als afsluiting.

ONTDEK HIER HET VOLLEDIGE PROGRAMMA EN INSCHRIJVINGSFORMULIER

Schrijf in tot en met maandag 21 januari en profiteer van de early bird korting van €100!

Vragen? Neem contact op met Stijn Debaillie stijn@designregio-kortrijk.be of Marijke Bouciqué marijke.boucique@voka.be