Sinds deze zomer kan iedereen proeven van het Vlaspark in Kuurne. Dit ongerept stukje groen van 14.000 m² zit verstopt tussen het containerpark, de pastorij en taverne De Leiemeersen. De Heulebeek kronkelt doorheen het domein. Kuurne ontwikkelt dit uniek plekje aan de Leie met aandacht voor toerisme, recreatie, ecologie en het vlaserfgoed.
Er zijn paden, speelelementen en binnenkort komt er ook een brug over de Heulebeek. Het Vlaspark geeft zo een nieuw elan aan de Leieboorden in Kuurne. Kuurne is van oudsher al verbonden met het water. Het Vlaspark moet de Leie opnieuw voelbaar en zichtbaar maken tot in het centrum.

Designregio Kortrijk is het platform voor creativiteit, innovatie en ondernemerschap van de regio Kortrijk en ontvangt jaarlijks internationale ontwerpers voor het Designers in Residence Kortrijk programma. Gedurende 3 maand krijgen de geselecteerde ontwerpers de unieke kans om een experimenteel concept te ontwikkelen. Hun uitdaging is sociale transformatie teweeg brengen door confrontatie tussen burgers, society, ondernemers en onderwijs in de regio.

In het Vlaspark in Kuurne zijn nu 2 installaties van de Designers in Residence Kortrijk 2017 te zien.
De designers Maria Pita Guerreiro uit PORTUGAL, Sahil Thappa uit INDIA en Déborah Janssens uit FRANKRIJK noemen zichzelf [the] Liquid State.

"Het is een traditie om kunst te plaatsen in de zomer aan de Leieboorden. Na Jonas Verhamme (2015), Nesten (2016), David Duits (2017) kozen we om samen te werken met Designregio Kortrijk. Vandaar zijn hun installaties te gast in ons prachtige Vlaspark. Natuur en cultuur samen geven een prachtige combinatie. Bovendien zitten we met Vlaspark dicht bij de Leieboorden en roterijen. Onze regio was gekend om zijn Vlas en golden river. De troef van onze regio is design-productontwikkeling. De verbindende Leie blijft creativiteit stromen. Kuurne is blij gastlocatie te zijn van deze installaties van jonge ontwerpers. Een zomerse aanrader." Francis Benoit, burgemeester Kuurne

Dankzij deze lange traditie van creativiteit, innovatie en ondernemerschap behoort de Kortrijkse regio (met zijn 13 steden en gemeenten) sedert najaar 2017 nu ook tot een wereldwijd netwerk van 180 steden die creativiteit gebruiken als hefboom voor duurzame ontwikkeling: het UNESCO Creative Cities Network.

Installatie 1
RESOURCE BOUNDARY
RAINY PARASOL is een open schuilplaats die trechtervormig is, die de regen verzamelt en leidt het naar een reservoir aan in de centrale paal. Het verzamelde water zal een lichtsysteem activeren naar gelang de hoeveelheid. Een poging om de perceptie van mensen van een buitenactiviteit tijdens slechte weersomstandigheden te veranderen.

Installatie 2
INDIVIDUAL BOUNDARY
TALKING BRIDGE is een installatie bestaande uit 2 akoestische spiegels die mensen uitnodigen om met elkaar te praten door middel van een communicatieve brug. De akoestische parabolen werken als reflectoren van geluid. Om het te gebruiken, moet je er juist voor staan en spreken tegen het centrale punt. Door akoestische fysieke wetten gaat het geluid naar de andere spiegel.

Adres,
Kortrijksestraat 1, 8520 Kuurne

Voor meer informatie, neem contact op met
Lise Van Tendeloo, Designregio Kortrijk
lise@designregio-kortrijk.be
056 51 91 83

Saraï Sabbe, Cultuurbeleidscoördinator / diensthoofd Vrijetijdsdienst Kuurne
Sarai.Sabbe@kuurne.be
056 36 20 50Deze video vat ons onderzoek over SOCIAL LIQUID BOUNDARIES samen