5 BEDRIJVEN
5 DESIGNER DUO’S
5 ONTWERPPROCESSEN
5 NIEUWE PRODUCTEN

Designregio Kortrijk ontwikkelde het unieke 5X5 concept dat reeds vier succesvolle edities achter de rug heeft. 5 ondernemingen uit de regio Kortrijk krijgen de unieke kans om gedurende ruim één jaar samen te werken met zowel een junior als een senior ontwerper. De onderneming en de ontwerpers volgen een vaste 5X5 methodiek om zo op een onderbouwde manier tot een nieuw product te komen. Hierbij komen de verschillende aspecten van productontwikkeling en co-creatie ruim aan bod.

Designregio Kortrijk komt substantieel tussen in de ontwerpkosten en ondersteunt het volledige traject van eerste idee tot een product dat klaar is om gecommercialiseerd te worden. De prototypes en concepten van de lopende samenwerkingen worden getoond op BIENNALE INTERIEUR 2016 in hal 6 (n°606).

Het is de vijfde keer dat Designregio Kortrijk uitpakt met het beproefde 5X5 concept dat het creatief-economische weefsel in de West-Vlaamse regio wil versterken.

Het concept 5X5® is geregistreerd als individueel merk binnen de Benelux (Depotnummer 1347127). 5X5® is gecreëerd door en in eigendom van Designregio Kortrijk vzw.

Editie 2015-2016:

Depro Profiles x Danny Venlet x Andries De Winter & Bert Vermeire
Elasta x TEN x Jan Thierens & Olmo Brood
Vanhalst x Cides Product Design x APTUS
Vincent Sheppard x Alain Gilles x Jessy Van Durme
Viva Sara x STUDIO|Nedda x Elise VandeplanckeDepro Profiles x Danny Venlet x Andries De Winter & Bert Vermeire:

HYDE - Architectural light in its purest form

“Met HYDE slaan we een volledig nieuwe richting in. HYDE, het eerste product van ons nieuwe merk KOVR® tilt onze bestaande wand- en plafondoplossingen naar een hoger niveau door in te spelen op de stijgende vraag naar intelligente producten. Door het concept van traditionele lichtarmaturen in vraag te stellen creëren we een totaaloplossing: hoogwaardige panelen met een volledig geïntegreerd verlichtingssysteem. HYDE combineert architecturale elementen en verlichting op een onzichtbare manier waarbij licht uit het niets lijkt te verschijnen. De LED technologie is volledig ingewerkt in de panelen. HYDE bestaat in originele hedendaagse decoren die toelaten een persoonlijke toets aan interieurprojecten te geven. HYDE past zich aan aan elke mood door zijn regelbare lichtintensiteit. Onze afstandsbediening en mobiele applicatie vervolledigen de unieke user experience. Architecturale verlichting in zijn puurste vorm: HYDE, a true story of less is more.”

Bekijk het Making Of filmpje hier.

Elasta x TEN x Jan Thierens & Olmo Brood

G.A. (Guardian Angel) - The light that extends your life

In een recent innovatietraject ontwikkelde ELASTA een elastische band met daarin een of meerdere conductieve banen. Binnen 5X5 implementeert TEN deze technologie voor het eerst in een commerciële toepassing voor ELASTA. De conductieve banen werden geoptimaliseerd voor de toepassing van multi-color LEDs. De rekbare lichtband, waarop elke LED individueel aangestuurd kan worden, is vervolgens verwerkt tot een personaliseerbare safety band. In de toekomst kunnen op basis van deze technologie ook andere toepassingen zoals way- finding en crowd management systemen worden ontwikkeld.

Bekijk het Making Of filmpje hier.

Vanhalst x Cides Product Design x APTUS

FACET - The digital birth gift

Iedereen is uniek en elke persoonlijkheid heeft oneindig veel facetten. De oorsprong daarvan is reeds aanwezig bij het zien van het eerste levenslicht, de geboorte, het begin van een nieuw leven. In het kader van 5X5 en samen met Cides uit Brugge ging het creatieve team van Vanhalst, het bedrijf achter bb collections, op zoek naar een geboortegeschenkje dat dit benadrukt. De collectie kreeg de naam Facet en laat de aanstaande mama toe om een uniek geschenk te creëren. Ze krijgt een ruime keuze aan materialen, kleuren en vormen die ze kan combineren zoals zij dat aanvoelt. Samen met Aptus uit Harelbeke krijgt Facet ook een digitaal verlengstuk. Iedere geschenk heeft z’n individuele code. Eenmaal de code ingelezen via de camera van het toestel word je doorgestuurd naar een digitaal platform. Daar staat alle informatie over het kleine wonder waarbij papa of mama de nodige informatie in eigen beheer hebben. Facet is een unieke range die verscheidenheid benadrukt en tevens het eerste digitale geboortegeschenkje op de markt.

Bekijk het Making Of filmpje hier.

Vincent Sheppard x Alain Gilles x Jessy Van Durme

WICKED - A wicked way to use wicker

Vincent Sheppard zette vorig jaar de stap om hun ‘craft’ kennis te verbinden met design. Dit onder de noemer ‘Atelier N/7’ een creative lab. Alain Gilles gaf voor deze open brief op zijn manier een interpretatie aan het rotan ambacht en design. Hij stelde hen een uitgebreide reeks producten voor die perfect in het DNA van het jonge Atelier n/7 passen. Het resultaat is ‘wicked collection’. Een frisse kijk op rotan en Lloyd Loom met een sterke gra sche toets door de combinatie van metalen frames en open en gesloten structuren. De collectie telt o.a. een sofa en armchair en enkele bijzettafels waarbij ook werd gedacht aan toepassingen voor zowel interieur als exterieur.

Bekijk het Making Of filmpje hier.


Viva Sara x STUDIO|Nedda x Elise Vandeplancke

KAWATEE - Slow coffee and tea, Belgian style

Viva Sara & STUDIO|Nedda hebben samen “het” filterkof e/thee 2.0 concept ontworpen.

De ambitie is de impact van de opzet “filterkoffie” tijdens de expo 58 te evenaren. Centraal in dit nieuwe product is de beleving door rituele handelingen te combineren met respect voor en het maken van de perfecte gefilterde koffie of thee. Het doel was een oplossing te vinden om de koffie/thee low-tech en slow style op tafel te brengen. Belangrijk is dat er kan gekozen worden tussen verschillende soorten koffie zoals dat nu ook bij thee al het geval is. Kernwoorden van het ontwerp zijn:
Beleving & ritueel / Keuze / Belgian style / Filtering / Tijd. Het resultaat is een product dat een internationale uitstraling heeft met nadruk op kwaliteit, Belgian style coffee quoi. Het grafische luik en de verpakking werden vormgegeven door junior Elise Vandeplancke.

Bekijk het Making Of filmpje hier.

Het volledige persdossier rond 5X5 kunt u downloaden via deze link.