Het architectenbureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen (BE) is aangesteld als curator van de 25ste editie van de Biënnale Interieur, van 14 tot 23 oktober 2016 in Kortrijk. Zij zullen daarbij nauw samenwerken met kunstenaar Richard Venlet en grafisch ontwerper Joris Kritis. In en rond de hallen van Kortrijk Xpo zullen ze een sterke architecturale enveloppe creëren en daarbij internationale gasten betrekken. Het wordt een ideale context die zowel designmerken als toonaangevende invloeden en belangrijke spelers binnen het hedendaags design zal verenigen.

Lowie Vermeersch, Voorzitter Biënnale Interieur vzw:

"Biënnale Interieur is verheugd dat OFFICE Kersten Geers David Van Severen als curatoren zullen optreden voor de 25e ‘zilveren’ editie van de Biënnale. Vanuit het standpunt van de architect zullen zij de Biënnale verrijken met hun visie die stoelt op het dagelijks creëren van de ruimtes waarin wij leven en werken. Zij begrijpen ten volle de fundamentele rol van meubelen en interieurdesign. Met hun interventie belooft de Biënnale Interieur een tijdelijke ruimte te bieden waar connecties ontstaan tussen zowel deelnemende merken en professionelen, gastdesigners en bezoekers, objecten en installaties, om zo tot een uniek gegeven te komen: een katalysator die kan bijdragen tot een betekenisvolle en succesrijke toekomst te midden van een veranderende sociale en economische realiteit.”

OFFICE Kersten Geers David Van Severen over hun aanstelling als curatoren van INTERIEUR 2016

“OFFICE heeft altijd een speciale relatie gehad met de Biënnale Interieur.
In de eerste plaats ligt in onze praktijk het interieur altijd aan de basis van ons denken. Daarnaast waren we in 2007 betrokken bij de verbouwing van de hallen van Kortrijk Xpo, waar Interieur al sinds 1968 plaatsvindt.

Als één van de betrokken architecten in de recente transformatie van het Kortrijk Xpo complex, hadden we het voorrecht om verder te bouwen op wat altijd al een indrukwekkende ‘stad’ was in de stad. Toen de Biënnale Interieur ons benaderde om curator te worden van hun zilveren editie, zagen wij het als de beste gelegenheid om het latente potentieel van het Kortrijk Xpo complex verder uit te werken, om een echte ‘design city’ tot leven te brengen, een stedelijke ruimte waar meubelen, design en architectuur elkaar ontmoeten.

We zullen deze editie ontwikkelen en ontwerpen in samenwerking met kunstenaar Richard Venlet en grafisch ontwerper Joris Kritis. Als hecht team delen we een frisse en radicale visie over wat meubelen, interieur en architectuur vandaag betekenen. De 25e editie zal een frisse, scherpe en puur stedelijke viering van het interieur worden.”


Over OFFICE Kersten Geers David Van Severen

De architectuurpraktijk van Kersten Geers (1975/BE) en David Van Severen (1978/BE) kan terugblikken op een portfolio met een brede waaier aan projecten: quasi-utopische stedelijke voorstellen, grensposten, ééngezinswoningen, overheidsgebouwen, tentoonstellingen, paviljoenen en limited edition meubelen. Hun architectuur zoekt niet enkel naar ontwerpoplossingen, maar baseert zich op radicale herformuleringen van het programma.

OFFICE Kersten Geers David Van Severen won de Belgische Architectuur Prijs in 2013 - winnaar in de categorie ééngezinswoningen & niet-residentiële gebouwen voor privégebruik – en de Silver Lion in 2010 op de Architectuur Biënnale in Venetië.

Kersten Geers (°Gent, 1975)
Studeerde Architectuur en Urbanisme aan de Universiteit van Gent (BE) en de Esquela Tecnica Superior de Arquitectura in Madrid (ES). Hij werkte met Maxwan Architects and Urbanists en met Neutelings Riedijk Architects in Rotterdam (NL). Hij was professor aan de Universiteit van Gent en gastdocent in Columbia University in New York (US), de Academy of Architecture in Mendrisio (CH), aan de EPFL, Lausanne (CH) en de Harvard Graduate School of Design (US). Hij is ook mede-stichter van het architectuurtijdschrift San Rocco.

David Van Severen (°Gent, 1978)
Studeerde Architectuur en Urbanisme aan de Universiteit van Gent en de Esquela Tecnica Superior de Arquitectura in Madrid (ES). In België werkte hij met Stéphane Beel Architects, Xaveer De Geyter Architects en voor Atelier Maarten Van Severen. Hij gaf les en was gast-jurylid aan de Academie van Amsterdam, de TU Delft, en het Berlage Instituut in Rotterdam (NL) en is gastdocent aan de Architectuur School van Versailles (FR) en de Harvard Graduate School of Design (US).

www.officekgdvs.com


Over de Biënnale Interieur

Sinds 1968 geniet de Biënnale Interieur internationale erkenning als een uniek event dat het evenwicht bewaart tussen de commerciële representatie van het beste in hedendaags design en het belang van een culturele happening. De Biënnale Interieur is een belangrijke ontmoetingsplaats voor het beleven van trends, avant-garde en nieuwe stromingen in design.

25ste ‘zilveren’ editie van de Biënnale Interieur: 14-23 oktober 2016

www.interieur.be