Kortrijk diende half juni 2017 een aanvraag in tot lidmaatschap van het UNESCO Creative Cities Network (UCCN) in het domein van design. Het UCCN dat in 2004 werd gelanceerd, bestaat op vandaag uit een wereldwijd netwerk van 180 steden die creativiteit gebruiken als hefboom voor duurzame ontwikkeling. Het UCCN omvat zeven domeinen, van literatuur over muziek tot design. Tot het netwerk behoren wereldsteden als Sydney, Beijing, Seoul en Singapore. In het domein van design komt Kortrijk naast steden als Shanghai, Helsinki en Berlijn te staan. In Europa horen er 11 steden tot het design-domein. In België is Kortrijk daarbij de eerste stad.

De Stad kreeg op 31 oktober het positieve bericht dat de aanvraag tot lidmaatschap in het domein van design werd aanvaard. In totaal werden 9 nieuwe steden tot het netwerk in het domein design toegelaten. Brasilia (Brazil), Cape Town (South Africa), Dubai (UAE), Istanbul (Turkey), Kolding (Denmark), Kortrijk (Belgium), Mexico City (Mexico) en Wuhan (China). Kortrijk is de enige stad in België die toegelaten werd. UNESCO lanceerde dit wereldwijde netwerk in 2004 om samenwerking te stimuleren met en tussen steden die creativiteit zeer bewust inzetten als hefboom voor duurzame ontwikkeling.

Ongeveer gelijktijdig met de lancering van het UCCN werd in Zuid-West-Vlaanderen ‘Designregio Kortrijk’ opgericht: een initiatief van de Stad Kortrijk, met als medestichters Biennale Interieur, intercommunale Leiedal, Kamer van Koophandel Voka West-Vlaanderen en de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest). Opzet van Designregio Kortrijk is het bundelen en versterken van initiatieven rond creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Design en design thinking dienen daarbij als leidraad.

Dat Kortrijk een lange traditie van creativiteit, innovatie en ondernemerschap heeft, mag onder meer blijken uit de succesvolle transformatie van de vroegere, wereldvermaarde vlasnijverheid tot al even befaamde wereldspelers in de creatieve maakindustrie op vandaag. Het creatieve en de ondernemerszin vind je even sterk terug in het uitgebreide onderwijsnetwerk in de regio, dat bekend staat voor zijn vooruitstrevende aanpak, unieke opleidingen en uitstekende inbedding in het regionale werkveld. Wie de voorbije editie van Week van het Ontwerpen meemaakte, kan alleen maar bevestigen dat het onderwijs, industrie en publieke ruimte hier bruist van de creativiteit.

Ook op het vlak van kunst en design hoeft Kortrijk niet bescheiden te zijn. De Biennale Interieur was in 2016 goed voor meer dan 70.000 bezoekers uit ruim 50 landen. Tussenin kan je in de Kortrijkse regio terecht bij eigenzinnige en kwaliteitsvolle organisaties zoals TEXTURE, Kunstencentrum BUDA, Theater Antigone, Bolwerk, Quindo, Budafabriek, Wit.h,… Die vele vormen van creativiteit en co-creatie worden tot slot ook heel bewust ingezet in de publieke ruimte, met gedurfde stadsontwikkelingsprojecten waarbij internationaal erkende architecten en designers zoals Secchi en Wirtz worden aangetrokken.

Redenen genoeg om de bescheidenheid opzij te zetten en met volle overtuiging een aanvraag tot lidmaatschap van het UCCN in te dienen. Het positieve antwoord van UNESCO zet Kortrijk meteen internationaal op de kaart als creatieve stad, wat het ‘trots-op-mijn-stad’ gevoel bij de Kortrijkzanen alleen maar kan versterken. De erkenning opent voor de Stad en haar partners meteen ook een heel netwerk van innovatieve steden. Succesvolle projecten van bij ons, zoals 5X5® en MyMachine®, kunnen op die manier ver buiten Kortrijk worden verspreid. Omgekeerd krijgt de Stad de kans om wereldwijde expertise op het vlak van design in huis te halen en deze te delen met de industrie, publieke ruimte, het onderwijs, makers en creatievelingen van bij ons.

De Stad is dan ook bijzonder verheugd met deze erkenning en wil deze de komende jaren ten volle gebruiken om nog meer sprankelende, creatieve ideeën te realiseren, die van de stad en omgeving een onweerstaanbare, internationale aantrekkingspool maken.

We nodigen u van harte uit voor de persconferentie donderdag 2 november om 9u15 in de Budafabriek, Dam 2a Kortrijk.

Meer info:
Stad Kortrijk
Burgemeester Vincent Van Quickenborne
Vincent.vanquickenborne@kortrijk.be
0495 84 69 36

Designregio Kortrijk
Coördinator Stijn Debaillie
stijn@designregio-kortrijk.be
0474 93 02 95

designregio-kortrijk.be/unesco