Ontdek Estonia aka E-stonia, en meer bepaald de hoofdstad Tallinn, en laat je van woensdag 13 tot en met vrijdag 15 september op sleeptouw nemen voor een inspiratiereis die de schijnwerper zal richten op de digitale (r)evolutie, cultuur, architectuur en quality of life. Estland werd in 1991 onafhankelijk na het uiteenvallen van de Sovjet Unie. Met schaarse middelen ontwikkelde Tallinn zich in sneltempo tot een doorgedreven e-overheid, een ware voorloper op het vlak van e-services. Meer dan 71% van het GDP komt uit de service sector en ondernemerschap is hier een tweede natuur. Skype zag hier het levenslicht in 2003 en Microsoft betaalde in 2011 $8,5 biljoen voor de overname. Onder andere met deze middelen volgde een ware boom van start-ups, waaronder het succesvolle geldtransferplatform Transferwise en het investeringsplatform Funderbeam.

Ontdek op deze reis zowel influencers van de overheid - die de 1,3 miljoen Estse bevolking constant uitbreidt met internationale e-residents - laat u inspireren door ondernemers uit de disruptieve start-up scene en ontmoet innovatieve makers en ontwerpers van onder meer direct-to-consumer e-bikes en intelligente flat-pack architectuur.

Dit verhaal, dat internationaal maximaal resoneert, speelt zich af in een minimale lokale context: drie dagen lang bevinden we ons in de kern van een gemakkelijk navigeerbare hoofdstad met minder dan 500,000 inwoners. De architectuur is in hoofdzaak middeleeuws, met krachtige reminders uit het sovietverleden en nieuwe hippe kwartieren die een aantrekkingspool zijn voor jonge ondernemers en culturele spelers. Op het tijdstip van ons bezoek start ook de TAB Architectuur Biennale, waarvan we de belangrijkste tentoonstelling niet zullen missen. Binnen de urban context van de hoofdstad groeit een interessante gastronomische scene, daarnaast zijn belangrijke pijlers in het vrijetijdsleven de nabijheid van natuur, de saunacultuur en togetherness, een reminder dat we nabij het hoge Noorden zijn.

Een niet te missen portie inspiratie en netwerken staan centraal in deze reis, samengesteld door An Michiels en Joost Vanhecke van dotsandplanes.com en ondersteund door MI-Agency in opdracht van Designregio Kortrijk en Voka.

De reis is volboekt. Het programma kan nog steeds hier bekeken worden.