Programma onder voorbehoud

Graz: stad van traditie én innovatie

Graz, tweede stad van Oostenrijk en hoofdstad van de deelstaat Steiermark, is een aangename stad met net geen 300.000 inwoners, die een rijk verleden en een open blik op de toekomst verenigt. De prachtige historische binnenstad met zijn typische rode daken en de befaamde klokkentoren ‘Urturm am Schlossberg’, werd in 1999 opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

In 2003 was Graz culturele hoofdstad van Europa. Een opvallende getuige daarvan is het Murinsel, een artificieel drijvend eiland in de snelstromende rivier Mur, dat ontworpen werd door de New Yorkse architect Vito Acconci. Deze avantgardistische ingreep bleek geen alleenstaand feit. Ook het Kunsthaus Graz of ‘The Friendly Alien’ van de hand van de Britse architecten Peter Cook en Colin Fournier, werd in 2003 een nieuw architecturaal landmark op een prominente plaats binnen de historische context van Graz. Verdere hedendaagse ingrepen volgden in het kielzog van deze projecten.

In 2011 kreeg de stad het label UNESCO Creative City of Design. Graz is gekend voor zijn levendige creatieve scene, internationaal gerenommeerde universiteiten en innovatieve bedrijven die design en creativiteit als een unieke opportuniteit voor innovatie beschouwen. Jaarlijks vindt in mei de Design Monat plaats, een stadsfestival met uitgebreid programma van exposities, workshops, installaties en events doorheen de stad. De inspiratietour maakt ook plaats voor ‘small success stories’ van regionale ondernemers, toont design residencies en de tentoonstelling ‘Legacy’ op de onverwachte locatie Schloss Hollenegg en biedt een blik achter de schermen bij internationale topbedrijven. We stappen binnen in de wereld van het verlichtingsmerk XAL, van de Oostenrijkse groep waar ook het Belgische Wever & Ducré deel van uitmaakt. We ontdekken er het imposante R&D-center met meer dan 80 medewerkers en de cleantech productieomgeving, met als rode draad de nieuwst gelanceerde producten op Light&Building in Frankfurt. Bij Magna Steyr, de internationale autoproducent met 168.000 werknemers wereldwijd, krijgen we uitzonderlijk toegang tot de gloednieuwe VR Showroom voor een talk over de toekomst van mobiliteit, gegeven door head of design Andreas Wolfgruber. Magna heeft in Graz een indrukwekkende site van 1 km², waar modellen zoals de Mercedes G sinds 1979 gemaakt worden maar straks evenzeer de Jaguar e-type van de band zal rollen.

Indrukken delen en networking maken net als het samplen van de lokale gastronomie een belangrijk deel uit van het programma. Het prachtig gelegen restaurant Aiola Upstairs met uitgestrekt zicht over Graz, is een letterlijk hoogtepunt waar we de keuken van Steiermark op zijn fijnst proeven.

Het bureau dotsandplanes van An Michiels en Joost Vanhecke, dat eerder al instond voor de programmatie van Designregio Kortrijk’s inspiratiereizen naar Zürich en Tallinn, heeft ook de inhoud van de reis naar Graz samengesteld. Alle reisaspecten worden professioneel georganiseerd door Marianne Impens van MI-Agency. In opdracht van Designregio Kortrijk en Voka West-Vlaanderen.

HOTEL
Het Schlossberg***** Hotel ligt centraal aan de voet van de Schlossberg in het historische centrum van Graz. Je zal de Oostenrijkse charme voelen en van een heerlijk ontbijt genieten. Dit is geen internationaal business hotel, maar wel een hotel met een verhaal. Van 1596 tot de jaren ‘60 huisde de Royal carpentry of Graz in het gebouw. Het transformeerde toen in ‘Gasthof Bierstrom’ om na grondige renovatie en modernisatie in 1982 als “Schlossberghotel” te openen. Iedere kamer heeft ‘persoonlijkheid’, telkens een andere indeling en voor het slapen gaan sluit je de luiken.

Bekijk het programma en inschrijvingsformulier HIER.