Deel van de wandelroute ‘Herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog’ in Kortrijk

Deze zomer kan je in Kortrijk de oorlogswandeling ‘Herinneringen aan WOI’ volgen. De 4,5 kilometer lange wandeling gidst je langs gebouwen, locaties en horecazaken die verhalen dragen die herinneren aan de Grote Oorlog. Een van de stops is de Kiosk waar het verhaal van de luchtvaart in de regio Kortrijk verteld wordt. En meer bepaald dat van de Rode Baron, Manfred von Richthofen, de meest bekende en beste Duitse piloot van de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Kortrijk van strategisch belang voor de Duitse bezetter. Kortrijkzanen die het nog konden navertellen, zijn er intussen niet meer. Hun herinneringen worden levend gehouden met de wandelroute ‘Herinneringen aan WOI’. Kortrijk was als eerste grote stad achter de frontlinie heel belangrijk voor de Duitsers. Geen wonder dus dat er in de stad heel wat plaatsen zijn die herinneringen oproepen aan de Eerste Wereldoorlog.

Een van de 23 stops in de wandeling is de Kiosk op de Graanmarkt, waar het verhaal verteld wordt van de Rode Baron en het belang van de luchtvaart voor de regio. Voor deze mini-expositie sloegen stad Kortrijk, luchtvaarmuseum FAS en Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem de handen in elkaar. Om dit historisch verhaal zo goed mogelijk te vertalen, koppelde Designregio Kortrijk Charlotte Debussche aan het project. Charlotte is een freelance scenografe, gespecialiseerd in tentoontstellings- en set ontwerp. In 2016 richtte ze haar eigen design studio Pieces By op.

De luchtvaart in de regio ontstond in de periode van WOI met de vliegvelden Bissegem, Marke en Markebeke, die onder bevel van de Rode Baron kwamen te staan. Voor de presentatie van de Kiosk werd het toestel waarmee de Baron vloog, de Fokker DR 1, nagebouwd als maquette van 1,5 m op 2 m, met dank aan RC-CNC. Er wordt ook ingezoomd op de evolutie van de Luchthaven Kortrijk-Wevelgem, die steeds belangrijker werd voor de regio en vandaag een economisch weefsel ontsluit dat bekend staat voor design en innovatie. De vlotte bereikbaarheid, flexibiliteit en efficiëntie zijn voor de luchthaven de belangrijkste troeven om ook in de toekomst te blijven inspelen op noden van de klant.

In het straatbeeld zie je genummerde borden met opvallende poppies om weer te geven waar de route voorbijkomt. Het bijbehorende boekje én 'Gazette van Kortrijk' met opmerkelijke verhalen en krantenartikels kan je hier vinden: www.kortrijk.be/oorlogswandeling
Je kan ook de Erfgoedapp downloaden via de Playstore of Appstore met foto’s, geluidsfragmenten en Augmented Reality.

Wie meer wil leren rond dit thema moet beslist ook het museum FAS Expo bezoeken op de luchthaven: www.fasinfo.be


Contactgegevens:

Charlotte Debussche
Pieces By
+32 (0) 473 41 91 80
charlotte@pieces-by.com
http://pieces-by.com/

Saar Corveleijn
Productontwikkeling Citymarketing & Toerisme Kortrijk
056 27 78 52
Saar.corveleijn@kortrijk.be
www.kortrijk.be/oorlogswandeling